Belföld

Jogerősen életfogytiglant kapott a kőbányai eladólányt, K. Katát kegyetlenül kivégző Cs. Dániel

Mohos Márton % 24.hu
Mohos Márton % 24.hu

Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla azt a Cs. Dánielt, aki 2019 nyarán egészen brutális módon végzett az eladóként dolgozó volt barátnőjével, K. Katával Kőbányán. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt bíróság elé állított férfi 25 év múlva szabadulhat a leghamarabb feltételesen.

A 23 éves K. Kata szakítani akart az őt rettegésben tartó férfival, azonban ő többször is azzal fenyegette, hogy megöli, ha elhagyja. Az ominózus napon a férfi azzal az indokkal kéredzkedett fel a Kőbányán élő lányhoz, hogy elvigye a szakítás után nála maradt holmijait. A férfi bement a lány lakásába, majd gyakorlatilag szétkaszabolta, és elvágta a nyakát. Ezt követően átöltözött, majd taxival távozott a helyszínről.  Európai elfogatóparancs alapján Frankfurtban fogták el végül.

A meggyilkolt lány nővére egy korábbi tárgyaláson részletesen mesélt a húga és a férfi szakításának körülményeiről. Azt mondta, hogy a férfi valósággal birtokolta a húgát, és mindig kitalált valamit, hogy ne tudjanak találkozni.

Amikor pedig a testvére közölte Cs. Dániellel, hogy vége a kapcsolatuknak, akkor a férfi még annak az ágynak és mobilnak az árát is visszakérte, amit neki vett. A testvére ekkor odadobta neki a pénztárcáját, hogy vegye ki belőle a pénzt, erre a férfi kivette a lány teljes fizetését a tárcából, majd magával vitte.

Kapcsolódó

A megölt lány rendőrként dolgozó apja pedig arról beszélt, hogy Kata két héttel a tragédia előtt elment hozzájuk és azt mondta, hogy semmilyen kapcsolatot nem akar már a férfitől. Ekkor azt kérte tőle, hogy ne találkozzon az exével többet, hanem szedje össze a holmijait és dobja ki a kukába. Majd arra kérte, hogy maradjon lent nála, és majd keresnek neki ott egy másik munkahelyet.

Mohos Márton / 24.hu

Az iszonyatos vérfürdőt rendező férfi végig tagadta a bűnösségét és semmiféle megbánást nem tanúsított az egész eljárás során. Azt ugyan elismerte korábban, hogy járt a lakásban, de azt állította, hogy nem ő, hanem két idegen férfi bántalmazta a lányt. Állítása szerint azért utazott Frankfurtba a bűncselekmény után, hogy kiderítse, kik voltak az elkövetők.

A férfi életfogytiglant kapott januárban első fokon azzal, hogy 25 év múlva bocsáthassák csak szabadlábra majd a leghamarabb feltételesen. Az ügyész tudomásul vette a döntést, míg a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla megkeresésünkre azt közölte, hogy helybenhagyták a büntetést, így az jogerős.

A táblabíróság későbbi közleményében azt közölte, hogy nem találták alaposnak a védelmi fellebbezéseket. Azt írták hogy a törvényszék nem tévedett akkor, amikor a tényállást az elkövető tagadásával szemben az egyéb bizonyítékok alapján állapította meg, azt csak az áldozat sérülései tekintetében kellett pontosítani.

A törvényszék részletesen foglalkozott Cs. Dániel jellemével, és Katával való párkapcsolatával, és azzala két ismeretlen maszkos emberre, akire a gyilkos hivatkozott.

A társasház videófelvételeinek részletes elemzése, a tanúvallomások és az igazságügyi genetikai szakvélemény alapján helytállóan jutott arra a következtetésre jutottak, hogy az eladólány lakásába nem lehetett anélkül bemenni, hogy valamelyik társasházi vagy köztéri kamera ne rögzítse az elkövetőt.

Miután Cs. Dániel maga is azt mondta korábban, hogy Kata lakásába nem lehetett kívülről felmászni vagy bemászni, a társasházi videókamerák idegenek nem, csak ő volt egyértelműen beazonosítható. És a DNS-nyomait is megtalálták a helyszínen, és kizárták, hogy más személy is járt volna ott.

Ezt a ténymegállapítást nem cáfolja a társasház utcafronti kapuja előtti útszakaszon rögzített cigarettacsikk sem, hiszen azt nem az elkövetés helyszínén találták. Mivel az elsőfokú ítélet megalapozott volt, a bizonyítékok újraértékelésére, és ezen keresztül az elkövető felmentésére irányuló fellebbezések nem lehettek eredményesek.

A másodfokú bíróság az eltérő jogi minősítés megállapítására irányuló védői fellebbezést sem találta alaposnak. Cs. Dániel  azzal a magatartásával, hogy betömve a volt barátnője száját egy 20 cm pengehosszúságú késsel 28 alkalommal testszerte metszett, vágott, szúrt sérüléseket okozott, megvalósította a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettét.

A szúrások, vágások könyörtelensége, a halál elkerülhetetlen bekövetkezésének felismerése, az emiatti halálfélelem az átlagosat jóval meghaladó testi szenvedést és lelki gyötrelmet okozott a fiatal lánynak. A védőnek a büntetés enyhítésére irányuló fellebbezése sem volt megalapozott.

A másodfokú bíróság további súlyosító körülményként értékelte a büntetőeljárás hatálya alatti elkövetést és kisebb nyomatékkal az első- és másodfokú határozat meghozatala között eltelt időt. Nyomatékos súlyosító körülmény volt az is, hogy elszaporodtak a nők sérelmére elkövetett éjszakai életellenes bűncselekmények.

A fellebbviteli bíróság álláspontja szerint a törvényszék által kiszabott büntetés szükséges, de egyben elégséges a büntetési célok eléréséhez, s ez megfelelően szolgálja mind az egyéni, mind az általános megelőzést.

Kapcsolódó
„Nem egyetlen embert ölt meg, hanem egy csomó ember életét tette tönkre" – mondta a kőbányai eladólány apja
A rendőrként dolgozó édesapa többször is Cs. Dániel szemébe nézett, de a vádlott kerülte a tekintetét, és semmit nem akart neki mondani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik