Belföld

„Arctalan senkik végzései” – így reagált a kiürített gimnázium igazgatója a bíróság elmarasztalásaira

24.hu
24.hu
Jogerős ítéletben állapította meg a bíróság, hogy fedezetelvonás történt a kedden kiürített soroksári gimnázium továbbértékesítésével, ezért volt lehetőség az árverezésre – tudta meg a 24.hu Berki András végrehajtótól, aki hazaküldte a diákokat és a tanárokat az intézményből. A végrehajtás az Ott Ferenc igazgató vezetése alatt álló céggel szemben indult, ami három hónappal azelőtt adta tovább az épületet a középiskolának, hogy elindult az eljárás. A bírósági ítéletekben foglaltakat az igazgató is elismerte, ám gyalázatos papírfecniknek tartja azokat. Elmondta, hogy birtokvédelmet kér az épületre a jegyzőtől, emellett feljelentést is tesznek kiskorú veszélyeztetése miatt.

Kérem, ne feledje, hogy én mindkét érdekelt félnél minden információt ellenőrzök, mert ebben az ügyben senkiben sem bízom, annyi félrevezető információt kaptam már

– válaszolta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár válaszolta augusztus végén annak az iskolaigazgatónak a segélykérő levelére, aki a kedden tanítás közben kiürített Qualitas Gimnáziumot vezeti. Az államtitkára szavai is jelzik, nehéz tisztán látni a soroksári, alapítványi fenntartású intézmény ügyében, melynél kedden egy önálló bírósági végrehajtó jelent meg rendőrök kíséretében. Berki András közölte, hogy tavaly októberben elárverezte az iskola épületét, majd hazaküldte a diákokat és a tanárokat, mondván, az épületbe „tanulás vagy oktatás céljából visszajönni” nem lehet többet.

Ott Ferenc igazgató korábban nemcsak a köznevelési államtitkárhoz fordult, hanem levelet írt Orbán Viktor kormányfőnek, a Miniszterelnökségnek és a Belügyminisztériumnak is. A BM kedden azt közölte, hogy a Qualitas Gimnázium alapítványi fenntartású magánintézmény, amelynek pénzügyi és jogi természetű vitáihoz, működtetéséhez a tárcának semmi köze.

De vajon ki a felelős a történtekért?

24.hu

Ezt elsőként a soroksári ingatlan tulajdoni lapja alapján próbáltuk meg tisztázni. A telekkönyvi iraton oldalakon keresztül szerepelnek bírósági jogorvoslati kérelmekről, végrehajtási jogról, valamint jelzálogjogról szóló bejegyzések.

Az ingatlant 2006-ban vásárolta meg az OTP-től a Fort-Invest 53. Kft. Ennek a társaságnak a többségi tulajdonosa a Qualitas Novum Kft., ami Ott Ferenc igazgató és felesége érdekeltsége, továbbá tulajdonos benne a Qualitas Gimnáziumi Alapítvány is. Úgy tudjuk, hogy a Fort-Invest 53. Kft az iskola építésében vállalt szerepet. Berki András végrehajtó pedig arról beszélt az intézmény kiürítésekor, hogy az iskola építését nem fizették ki, ezért került sor a végrehajtásra és az árverésre.

Az látszik is, hogy Fort-Invest 53. Kft.-vel szemben 2013 óta öt különböző végrehajtási eljárás indult. Csakhogy mire az első végrehajtás megkezdődött, a gimnázium épületét a cég eladta a Qualitas Középiskolának, ami továbbadta a Qualitas Gimnázium Alapítványnak. Tehát a végrehajtások megindulásakor az Ott Ferenc igazgató vezette Fort Invest 53. Kft. már nem volt tulajdonosa az épületnek, így elvileg azt ezekben az eljárásokban nem lehetett volna árverezni.

Az ellentmondásról érdeklődve megkerestük Berki András önálló bírósági végrehajtót, aki elmondta, noha az épület valóban nem volt már a Fort-Invest 53. Kft. tulajdonában,

azért volt lehetőség az árverezésre, mert a bíróság jogerős ítéletben kimondta, hogy a tulajdonosváltással „rosszhiszemű fedezetelvonás történt”.

Hozzátette, hogy ezt a Qualitas Középiskolának, majd a Qualitas Gimnázium Alapítványnak történő továbbadás esetében mondta ki a bíróság.

24.hu

Mindezek fényében érdekes, hogy Ott Ferenc szerdán zárt körben, diákok és szülők előtt arról beszélt, hogy azt a szégyent, ami történt, már nem lehet jóvá tenni, és szerinte a felelősöket meg kell büntetni. Egyúttal közölte, a helyzet megoldása szerinte az lesz, hogy visszakapják az iskolaépületét, amit jogtalanul vettek el tőlük.

A végrehajtó nyilatkozata után megkerestük kérdéseinkkel az igazgatót, aki elismerte, hogy fedezetelvonást állapított meg a bíróság. Ugyanakkor az ítéletekről azt mondta:

Ezeket gyalázatos papírfecniknek tartom, arctalan senkiknek a végzései, akik nem nézték, hogy ez micsoda, mintha egy üres raktárépület volna.

Megkérdeztük arról is, miért volt szükség arra, hogy a Fort Invest 53. Kft. az iskola épületét eladja a Qualitas gimnáziumnak. Azt mondta, az előbbi cég csak arra szolgált, hogy felépítse az épületet, a másik ok pedig az, hogy az intézmény jelentős állami támogatásokat kapott, és nemkívánatos volt, hogy ezek egy magáningatlanba legyenek befektetve, ezt a hatóságok tudtára is hozták. Ennek némileg ellentmond, hogy az Oktatási Hivatalnak leadott jelentések szerint 2009 és 2013 között úgy működött az iskola a soroksári épületben, hogy annak a Fort Invest 53. Kft. volt a tulajdonosa.

Az épület eladására a bejegyzések szerint három hónappal azelőtt került sor, hogy az első végrehajtási eljárást megindították a Fort Invest 53. Kft.-nél.

Az igazgató beszélt arról is, birtokvédelmet kér a soroksári jegyzőtől, hogy az épületben maradhasson az iskola.

Kérdésünkre elmondta, 24 millió forint tartozás miatt kerültek ebbe a helyzetbe, amit már korábban ki akartak fizetni, de azt nem tisztázta, miért nem tették. Tavaly egyébként az alapítvány beszámolója szerint 127 millió forint bevétel folyt be a szervezet kasszájába, vagyis lehetett volna forrás arra, hogy rendezzék az adósságot.

24.hu

Ott Ferenc szerint volt arról is szó, hogy visszabérelnék az épületet, de a Maruzsa Zoltánnak írt levelében azt írta, hogy az árverési vevő, a Tartsay Projekt Kft. több millió forintos bérleti díjat szabna. A társaság egyik tulajdonosa viszont úgy nyilatkozott lapunknak, az igazgató elzárkózott az elől, hogy erről egyáltalán tárgyaljanak. Bende Richárd elmondta, 257 millió forintért vásárolták meg az iskola épületét, és még nem döntötték el, hogy mihez kezdenek az ingatlannal.

Feljelentést tesz a gimnázium

Szerda délután a többi közt az tudatta az intézmény, hogy

  • a Qualitas Gimnázium jelenleg is az ingatlan haszonélvezője, míg a Qualitas Gimnáziumi Alapítvány jelenleg is az ingatlan földhivatalban bejegyzett tulajdonosa.
  • Úgy látják, a végrehajtó a bejegyzett haszonélvezőt úgy tette ki az utcára, hogy az árverési vevő tulajdonjog bejegyzési kérelmét az illetékes fővárosi kormányhivatal földhivatali főosztálya már kétszer elutasította.
  • A gimnázium a végrehajtási eljárásban nem adósként, hanem egyéb érdekeltként vett részt. A végrehajtás tárgyát képező adósság nem a gimnázium adóssága volt.
  • Az intézmény a kiürítés megkezdését megelőzően bírósághoz fordult a végrehajtási eljárás felfüggesztése és a kiürítés megakadályozása érdekében, a bíróság eddig a kifogást nem bírálta el, így szerintük a végrehajtó a bíróság döntéséig nem volt jogosult eljárni.
  • A gimnázium kiskorú veszélyeztetése, hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Központi Nyomozó Főügyészségnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik