Közélet

Elutasították Szöllősi György amerikai vízumkérelmét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
   

Megtagadta az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a belépésre jogosító vízum kiadását Szöllősi Györgytől, az államosított Nemzeti Sport főszerkesztőjétől, aki korábban a felcsúti Puskás Akadémiánál is megfordult kommunikációs igazgatóként, 2014-ben pedig a Puskás Intézet igazgatójává nevezték ki, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

Szöllősi a Facebookon azt írta, a chicagói magyar közösség meghívására vett volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, az Árpád-kupán, amelyet a 25. jubileumi alkalomból a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérésére pénteken nyitott volna meg.

Mindez azért különösen érthetetlen, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat

– fejezte ki értetlenségét.

Szöllősi még 2017-ben kapott diplomata-útlevelet, hogy a külügyi tárca megbízásából „koordinálja, segítse mindazokat a kezdeményezéseket, amelyek a gazdag magyar futballkultúrának állítanak emléket bárhol a világon”.

A sportújságíró azt írta, nem a személyes sérelmet fájlalja, bár „eléggé mellbevágó” hogy persona non grata lett az USA-ban, és fontos lett volna számára a találkozás az amerikai magyar barátokkal, sporttársakkal. Ami megfogalmazása szerint inkább fáj neki,

az a megaláztatás, amely így a hazámat és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságírócsaládot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről.

Szöllősi úgy értelmezi a vízumkérelme elutasítását, hogy az Egyesült Államok tőle, „a magyar sportújságírótól félti az amerikai demokráciát”, miközben „a hidegháborús időket idéző, finoman fogalmazva is zavarba ejtő” döntést hoz egy szövetségesének a polgárával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik