Belföld

Újra lecsapnak a lómenhelyre: a főispán elrendelte az összes építmény lebontását

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Pár héttel ezelőtt a hátsó kaput bontatták el – hiába szökhetnek ki a lovak –, most a faházat, a lóbeállókat, a jurtákat.

Azok után, hogy a hatóságok a siófok-töreki lómenhelyen alig pár héttel ezelőtt elbontattak egy senkit sem zavaró, de az állatok elszökését megakadályozó kaput, ezúttal Neszményi Zsolt Somogy vármegyei főispán a területen lévő összes építmény,

  • vagyis a lómenhely központjának számító faház,
  • a fedett-nyitott lóbeállók
  • és a nyári gyerektáborok helyszínéül szolgáló jurták, sátrak elbontásáról vagy szabályossá tételéről hozott határozatot.

Mivel arról nem rendelkezett, hogyan lehet szabályossá tenni a kifogásolt építményeket, ezért csak a lebontással lehet eleget tenni a hatóság határozatának a lómenhelyet fenntartó Dharma Ló Menedék Alapítvány vezetője, Czinkóczky Csaba szerint.

A több mint harmincöt hektáros területen elterülő lómenhely egy 50 négyzetméteres faháza miatt tartottak helyszíni szemlét a megyei kormányhivatal munkatársai. Ennek során megállapították, hogy a faház terasza átlóg a szomszédos helyrajzi számú telekre, ami eddig nem zavart senkit sem, lévén mindkét telek a lómenhely egyik vezetőjének, Berecz Gabriellának a tulajdonában van, és a lómenhely területét képezték. Ezen kívül a hatóság szerint az épület funkciója sem felelt meg a helyi építési szabályzatnak, mivel ezen a részen „kizárólag a műveléshez szükséges gazdasági épületet lehet elhelyezni abban az esetben, ha a telek kertészeti, gyümölcs- vagy szőlőműveléssel hasznosított” – olvasható a határozatban, a faház pedig irodaként, takarmányraktárként, melegedőként, orvosi szobaként és étkezőként szolgált.

Ezen kívül három jurtát és négy kis méretű telepített sátrat, valamint nyitott-fedett lóbeállót találtak a lómenhely területén, a bontási határozat ezekre a tákolmányokra is vonatkozik.

Mohos Márton / 24.hu Dharma Állatmenhely a Siófok melletti Törekin 2022. december 7-én.

A lómenhely vezetője, Czinkóczky Csaba elég sok csapást kapott a hatóságoktól, de ezen még ő is elképedt. „2019-ben bejelentettük az épületet az építésügyi hatóságnál, ki is jött a főépítész, aki mindent rendben talált, és címet is adott az épületnek” – jelentette ki a 24.hu-nak Czinkóczky, aki elképesztőnek tartja a mostani határozatot.

A gyerektábor által is használt telepített sátrak és jurták nem épületek, hanem sátrak. Az alapok és kötőanyag nélküli, 50 négyzetméteres mobil gerendaház sem épület, ennek egyik terasza pedig – aminek amúgy a funkciója lóetető – a saját szomszédos telkünkre nyúlik át. A két telek összevonása már egy ideje folyamatban van, de mi a főispán úr háborgó lelkének megnyugtatása érdekében ezt a folyamatot most meggyorsítjuk

– folytatta, majd ironikus hangvételre váltott. „Kitörő örömmel fogadtuk a hírt, hogy az építésügyi szabálytalanságokat feltárni hivatott hivatal végre elkezdett építésügyi szabálytalanságokat feltáró hivatalként működni, és izgatottan várjuk a legalább ennyire lelkes folytatást a mi kis falunk valamennyi beépítési szabálytalanságának alapos kivizsgálásával” – mondta Czinkóczky Csaba a gazdasági épületként bejegyzett úszómedencés villákra és egy most kezdődő nagyszabású építkezésre utalva, amelyek szerinte a jelenlegi rendszer kegyeltjeihez köthetők.

Mohos Márton / 24.hu Berecz Gabriella és Czinkóczky Csaba

A lómenhely ügyvédje szerint elég egyértelmű, hogy miről szól a történet.

„Ahogy az ügyfelem átveszi a határozatot, a köztévé híradójában már szerepel súlyos törvénysértésként tálalva a hatósági határozat” – mondta Litresits András, aki szerint egyértelműen hatósági túlkapásról van szó, és bíróságon indítanak közigazgatási pert a döntés ellen. „Az, hogy arra sem vették a fáradságot, hogy meghatározzák, miként tehetők szabályossá a szerintük szabálytalan építmények, jól mutatja, hogy mire megy ki a játék” – tette hozzá.

A lómenhely viszontagságairól már többször beszámoltunk. A kálváriájuk onnan kezdődhetett, hogy hiába kötöttek együttműködési megállapodást az Agrárminisztériummal mentett haszonállatok gondozásáról, és fogadtak be állam által elkobzott lovakat, kecskéket és egyéb nagytestű állatokat, forrásokat a sorozatos ígéretek ellenére sem kaptak, emiatt végül a beperelték a tárcát a költségeik megtérítésére. Ezután az állam árverésre bocsátotta a korábban nekik ígért, tanyaközpontként használható szomszédos épületet, majd amikor egy korábban kivált tagtól megvásárolták volna az előszerződéssel biztosított 32 hektárnyi legelőt, akkor egy diszkós vállalkozót hozott ki első helyre az elővásárlási jogosultak közül a megyei kormányhivatal a helyben lakó lómenhelyesek helyett. A kormányhivatal ezen kívül elbontatta a birtok végén levő kaput, hiába szökhetnek meg emiatt a lovak. A kapunak azért kellett mennie, mivel azzal egy, a birtok területére benyúló, csak a földhivatali térképeken jelölt földutat zártak le, ami a hivatal szerint „ellentétes a közúti közlekedésről szóló törvényben foglaltakkal.”

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik