Belföld

Hivatali visszaélés miatt indult nyomozás a töreki lómenhely körüli hatósági eljárások kapcsán

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Többször írtunk már a Balaton melletti lómenhely kálváriájáról, mellyel változatos módszerekkel packázik a Somogy Vármegyei Kormányhivatal. A Dharma Ló Menedék Alapítvány azután került az állami szervek célkeresztjébe, hogy vitába keveredett az Agrárminisztériummal, mert úgy gondozták éveken keresztül az állam lovait – amelyeket állatkínzás, rossz tartási körülmények miatt a hatóságok elkoboztak –, hogy egy fillért sem kaptak cserébe.

A menhely vezetői az általuk használt 32 hektáros földterületet meg akarták vásárolni az egyik korábban kiszállt alapítványi tagtól, de a reménybeli vevő, Berecz Gabriella hiába él a birtokon, és gondozza ott az állatokat a férjével, a legelőkre elővásárlóként egy jó kapcsolatokkal rendelkező, a fővárosban élő diszkós vállalkozó repült rá helyi földművesként.

A sokadik hatósági eljárást megelégelve a lómenhely feljelentést tett, mivel a bíróság előtt is bizonyíthatónak tartják a hatósági vegzálásokat. A feljelentésükre a rendőrség hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendelt el. Mivel hivatali visszaélést csak hivatalos személy követhet el, így valószínűsíthetően a megyei kormányhivatal berkein belül kell a gyanúsítottakat keresni, ha eljut oda a nyomozás.

A feljelentésben két fő mozzanatra hívták fel a rendőrség figyelmét: egyrészt arra, hogy a helyi földbizottság a fővárosi tartózkodási címmel rendelkező diszkós vállalkozót hozta ki első helyre az elővásárlásra jogosultak közül, ami után a megyei kormányhivatal a vállalkozónak ítélte a 32 hektáros területet. Így a lómenhelyet vezető Berecz Gabriella, aki egy korábbi előszerződés révén vette volna meg egyik társától a területet, nem kerülhetett tulajdonba.

A másik az, hogy a legutóbbi két hatósági helyszíni szemlén jelen volt Neszményi Zsolt főispán kabinetfőnöke is, akinek szerintük semmi keresnivalója nem lett volna a főállatorvosi és az építésügyi szemlén.

– Ez egy reményt adó örömhír, de meglepetést nem okozott. Kezdettől tudni lehetett, hogy az állatmenhelyünk elcsalt legelőinek ügye csak egy eset a sok közül. A földtörvény rendszerszintű kijátszása pedig csakis a hatóság közreműködésével történhet meg – reagált a 24.hu-nak Czinkóczky Csaba, a Dharma Ló Menedék Alapítvány vezetője a nyomozás elrendelésére. Szerinte

rengeteg a csalás és az elővásárlási joggal történő visszaélés szerte az országban.

A károsultak legtöbbje, akiknek nincs szerencséjük a nyilvánosság védelmét élvezni, nincs pénzük jó ügyvedre, nincs lelki erejük a szorító nyomásnak ellenállni, hamar megroppan és elveszíti mindenét. – Most talán a mi ügyünk alapos kivizsgálásával elindul egy alapos megtisztulási folyamat – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik