Belföld

Eladná az állam a lómenhely feje fölül a központját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Úgy tűnik, végső csapást mérne az állam az állam jószágait gondozó töreki lómenhelyre: elárverezik azt az ingatlanrészt, ami a menhely logisztikai központja, és ami nélkül nem tudnának működni. Az értékesítésről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nem értesítette az állatmenhelyet, és amikor véletlenül tudomást szereztek minderről, majd forrásokat szerezve be akarták fizetni az árverési biztosítékot röviddel a határidő lejárta előtt, rendszerhiba miatt nem kaptak befizetési azonosítót.

Júniusban számoltunk be Magyarország egyetlen működő, nagytestű állatok befogadására alkalmas állatmenhelyének, a Dharma Ló Menedék Alapítványnak a kálváriájáról: a Siófok-Törekiben működő menhely hiába segítette ki többször is az államot, és fogadott be bántalmazás miatt elkobzott lovakat, kecskéket, birkákat, a sorozatos ígéretek ellenére sem kaptak anyagi támogatást, így öt éven keresztül saját zsebből gondozták az állam tulajdonában lévő állatokat. Mivel az illetékes állami szervek ügyvédi felszólításra sem voltak hajlandók elszámolni, ezért az alapítvány beperelte az Agrárminisztériumot, amellyel korábban együttműködési megállapodást kötött az állami tulajdonú lovak és más állatok ellátásáról.

Miközben ez az ügy még folyamatban van a bíróságon, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) árverésre bocsátotta azt az épületet, amely a 40 hektáros birtokon elterülő állatmenhely közvetlen szomszédságában fekszik, és amit az alapítvány korábban felújított, és azóta tanyaközpontként használ. Az ingatlan nélkülözhetetlen a 130 állatot gondozó menhelynek, mivel innen kapják a vizet, itt tárolják a takarmányt, itt végzik az irodai munkát is, itt különítik el a beteg állatokat is.

Az árverezés tényéről egy véletlennek köszönhetően szereztek tudomást az alapítvány vezetői.

Éppen az egyik beteg lovat sétáltattam az út mellett, amikor két dzsip állt meg a ház előtt, és megkérdezték, hogyan tudnak bejutni a házba, mivel jöttek megtekinteni az aukció miatt. Nagyon elcsodálkoztam, mert minket erről nem tájékoztattak. Az érdeklődő az egyik helyi nagyvállalkozó fia volt

– elevenítette fel a történteket Czinkóczky Csaba, az alapítvány elnöke, aki az eset után rögtön megnézte az MNV honlapját, és meglátta az árverési hirdetményt, amelyen egészen szoros határidőket szabtak meg a 89,3 millió forintos kikiáltási áron meghirdetett ingatlan megvásárlására.

„Hétfőn szereztem tudomást az árverésről, amit előző csütörtök délután hirdettek meg, és másnap, azaz kedd délutánig kellett regisztrálni az árverésre, továbbá a 22 millió 325 ezer forintos árverési biztosítéknak kedd éjfélig meg is kellett volna érkeznie az MNV számlájára” – sorolta tovább az állatvédő, aki minden követ megmozgatva az egyik barátjának segítségével indulna is az árverésen, mivel ő kifizetné az alapítvány számára az árverési biztosítékot.

Mohos Márton / 24.hu Czinkóczky Csaba

„Hétfőn este akartam regisztrálni az árverésre, hogy be tudjam fizetni az árverési biztosítékot, hogy indulhassak az árverésen, azonban üzemszünet miatt nem lehetett belépni a rendszerbe, és ez a technikai probléma a határidő lejártáig folyamatosan fennállt. Többször felhívtam az ügyfélszolgálatot, sőt, írtam is nekik. Ők azzal nyugtattak, hogy ilyen esetekben a szabályzatuk szerint automatikusan kitolják 24 órával a határidőt.” Ez azonban nem történt meg szerdán, sőt, Czinkócky Csaba ügyvédjének, Litresits Andrásnak a következőt írta az MNV:

Az ügyfélkapu üzemzavar esetében a rendszerben a licitálható szakaszban lévő árverések kerülnek meghosszabbításra, a biztosíték befizetésének határideje azonban nem.

Szerda este újabb fordulatot vett az ügy: a biztosíték befizetésének határidejét kedd éjfélről péntek délután négy órára hosszabbították meg, viszont a biztosíték befizetéséhez szükséges kód generálásának a határidejét nem változtatták meg, vagyis eszerint új versenyző nem tud beszállni a licitbe, viszont, aki korábban regisztrált, az kapott pár nap haladékot a pénz befizetéséhez.

Az MNV eljárása miatt Litresits András az MNV-t felügyelő gazdaságfejlesztési miniszterhez, Nagy Mártonhoz fordult panasszal, de írt az Állami Számvevőszéknek és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak is. Valószínűleg ennek köszönhetően csütörtök reggel 8 órakor újabb fordulat következett be, mivel a kódgenerálás határidejét is meghosszabbították péntekig, erről Nagy Márton kabinetfőnöke tájékoztatta az ügyvédet. Ezzel azonban még nem menekült meg az állatmenhely, mivel olyan szűk volt a határidő a pénz befizetésére, hogy banki átutalással nem érkezhetett meg péntekig az MNV számlájára, így pedig a liciten sem lehet résztvenni.

„Devizaszámláról tudjuk csak utalni, és a bank tájékoztatása szerint legkorábban az utalást követő második nap után érkezhet oda az összeg, vagyis hétfőnél előbb nem lesz az MNV-nél a pénz. Ennek ellenére elutaltuk valahogy, és bízunk a csodában, mert ha elvesztjük az ingatlant, akkor nem lehet tovább ellátni az állatokat” – mondta Czinkóczky Csaba.

Mivel tízmillió forint felett nem lehetséges az azonnali átutalás, és a pénteki napon a banki ügyintézés ideje rövidebb, arra kértem Nagy Mártonékat, hogy hosszabbítsák meg hétfő éjfélig a biztosíték befizetésének határidejét, mivel a licit úgyis csak 22-én kedden kezdődik

– jelezte lapunknak Litresits András.

Az árverésre kijelölt, magas kőfallal körülkerített ingatlant még a 90-es években építette egy vállalkozó, de csődbe ment, ami után hosszú éveken keresztül gazdátlanul pusztult az épület. A kőfalon belül az ingatlan-nyilvántartás szerint két telek volt, az egyiket az alapítvány évekkel korábban meg tudta venni, a házat azonban nem. Többször kérték, hogy hadd vásárolják meg az általuk használt ingatlant, de az akkori vagyonkezelő, az azóta már megszüntetett Nemzeti Földalapkezelő nem reagált a megkeresésekre. Amikor pedig az Agrárminisztérium tavaly nyáron megkereste az alapítványt, hogy fogadjanak be kínzás, illetve rossz tartás miatt elkobzott állatokat, újra felvetették, hogy ahhoz szükség lenne egy logisztikai központra, amire a ház ideális lenne.

Mohos Márton / 24.hu

Az agrártárca azt ajánlotta, hogy adjanak be ingyenes használatra irányuló kérelmet az MNV-nek.

Társaságunk a kérelem beérkezését követően haladéktalanul elkészíti az ingyenes használati megállapodás tervezetét. Az ügyben eddig megküldött dokumentumokat ezúton is köszönjük

– írta az MNV az agrártárcának tavaly novemberben.

Ezután valami történhetett, mert a vagyonkezelő pár hónappal később visszamenőleges hatállyal havi 758 ezer forint bérleti díjat követelt az alapítványtól, amikor az a megígért támogatások elmaradása miatt csődközeli állapotban volt. Ezt követően perelte be az államot, egészen pontosan az Agrárminisztériumot az alapítvány. „130 millió forintot követelünk: ebben benne van az állami tulajdonú lovak és más állatok tartásának és a ház rendbetételének költsége” – mondta Litresits András.

Kerestük az MNV-t, hogy mi indokolja az ingatlan elárvereztetését, erről miért nem szóltak az ingatlan használójának, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

A főispán sem kegyelmez

A Somogy Megyei Kormányhivatal egy lezárt kapu miatt indított eljárást az alapítvány ellen idén nyáron, amelynek végén Neszményi Zsolt főispán a kapu elbontását rendelte el, hiába kóborolhatnának el emiatt az állatok a birtokról. „Az egyébként nyitható kapu egy fűvel benőtt, csak térképeken szereplő földutat már senki sem használja, régebben volt csak jelentősége, amikor még sok parcellából állt a környék, és a telektulajdonosok itt tudták megközelíteni a telkeiket. Azóta egy kézbe került az összes parcella, amikor a Dharma Ló Menedék Alapítvány megvásárolta, és mindössze egy szomszédos telket lehet elérni az út egyik leágazásából, aminek a tulajdonosát nemhogy nem zavarja a kapu, hanem önkéntesként szokott segíteni az állatmenhelynek” – mondta Czinkóczky Csaba.

Kapcsolódó
Öt éve gondozzák az állam lovait, egy fillért sem kaptak, csak ígéreteket
Lówellnessre milliárdokat ad az állam, a bántalmazott, rosszul tartott lovak elhelyezésére szolgáló lómenhelyre egy fillért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik