Belföld

„Ha vissza akartuk volna állítani az eredeti forgalmat a Lánchídon, akkor most csak lovaskocsik járhatnának rajta” – átadták a felújított Lánchidat

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Két év, két hónappal a lezárása után átadták a felújított Lánchidat. Így mától a BKK járataival, taxival, kerékpárral, motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők mellett a gyalogosok is birtokba vehetik Budapest legrégebbi hídját.

Karácsony Gergely főpolgármester a megnyitón elmondta, hogy a Lánchíd „az összetartozás, az egység szimbóluma”.

Az a gondolat, hogy Pest és Buda összetartozik, hogy kell hidakat építenünk a szó szoros és átvitt értelmében, már a város egyesítése előtt évtizedekkel megszületett. A Lánchíd volt az, amely elindította Budapestnek, a nemzet fővárosának a megszületését

– mondta Karácsony, aki elmondása szerint izgult, hogy a híd a főváros 150. születésnapjára, november 17-re elkészüljön. Ehhez képest a felújítás másfél hónappal az eredeti szerződésben vállalt időpont előtt, költségkereten belül elkészült.

A főpolgármester szerint fontos, hogy ne árnyékolják be a híd átadását „kisszerű politikai viták”. Megjegyezte: a híd felújítása nemcsak a főváros feladata, ezért várják „a nemzet kormányának a hozzájárulását is”.

Karácsony még június végén ismertette a főváros „Budapest Lakógyűlés” nevű kezdeményezésének eredményeit. E szerint a 136 435 kitöltő 79 százaléka döntött úgy, hogy maradjon a jelenlegi forgalmi rend a Lánchídon, azaz csak a közösségi közlekedéshez tartozó buszok, a taxik, motorosok, biciklisek és gyalogosok használhassák a hidat. Vagyis az autósforgalom előtt zárva marad a Lánchíd.

A Lánchíd megszületésének pillanata óta a haladás szimbóluma volt. Ha vissza akartuk volna állítani az eredeti forgalmat a Lánchídon, akkor most csak lovaskocsik járhatnának rajta

– mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy az élet változik, ezért az, hogy mit tekintünk haladásnak, fejlődésnek az ebben a korban más, mint Széchenyi idejében.

A főpolgármester mellett még felszólalt a BKK vezérigazgatója, Walter Katalin is, aki szerint az új forgalmi renddel naponta „20 ezerrel kevesebb gépjármű fog átkelni a hídon, ezzel is vigyázunk a hídra”.

A híd felújítását délután piknikkel ünnepli a főváros.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik