Belföld

Rogán-tervek az állampapírok kötelező banki reklámozására

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Ilyen tájékoztató kiküldésére kötelezi majd a bankokat a kormány.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tegnapi bejelentése után a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda már közzé is tette a kormány oldalán a rendelettervezetet, amely pontosítaná, milyen tájékoztatókat kell majd kiküldeniük a bankoknak saját ügyfeleiknek az állampapírok előnyeiről.

A pénzintézetnek október elsejétől év végéig egy alkalommal figyelemfelhívő értesítést kell küldenie arról, hogy ügyfele a referencia időszakban mekkora hozamot érhetett volna el, ha 100 ezer, 500 ezer, illetve egymillió forintért az állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt vásárolt (vagy jegyzett) és folyamatosan tartott volna.

A propagandaminiszter által jegyzett előterjesztés melléklete a pontos formát is előírja. Így

„Tisztelt Ügyfelünk!
A jelenlegi inflációs környezetben fontos, hogy a családok megtakarítása megőrizze az értékét. Ennek érdekében a magyar kormány arról döntött, hogy a bankoknak tájékoztatniuk kell
ügyfeleiket a lakossági állampapírokra vonatkozó befektetési lehetőségekről.

Önnek folyószámla szerződése van bankunknál [intézménynévvel]. A folyószámlát az ügyfelek általában fizetési szolgáltatásokra használják. Ugyanakkor az ilyen számlákon olyan el nem
költött összegek keletkezhetnek, amelyek hosszabb távon megtakarítássá válhatnak. Szeretnénk felhívni figyelmét arra, hogy ha állampapírba helyezné el megtakarítását, akkor jelentős hozamot érhet el. Az alábbi táblázat azt mutatja be, hogy egy éves időszakra számítva mekkora többlet kamatbevételt érhetett volna el, ha megtakarításait folyószámla helyett különböző
állampapírokban tartja.

Ezt követi majd egy táblázat a megtakarítási fajták összevetésével, egy felhívással, amely szerint a tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek.

Kötelező elem, hogy az ügyfél a banknál is részletes tájékoztatást kaphat az állampapírokkal kapcsolatos befektetésekről, az aktuális állampapír-vásárlási lehetőségekről részletes információt talál az államkincstár oldalán, ahol akár állampapírt is vehet közvetlenül.

Frissítünk!

Bank360: kimaradt a legvonzóbb állampapír

A Bank360.hu az egyenlevélhez mellékelt táblázat kapcsán arról ír, hogy az konkrét számokkal bemutatja, az ügyfelek 2022. októbere és 2023. szeptembere között mekkora kamatot kaptak, illetve kapnak a különböző állampapírokra, szemben azzal, ha a banki folyószámlájukon lekötés nélkül tartják a pénzüket. A bankoknak nincs viszont lehetőségük saját kamatukat beírni.

Be kell mutatniuk a Kincstári Takarékjegy, a 12 hónapos diszkontkincstárjegy (DKJ), valamint a változó kamatozású Bónusz Magyar Állampapír első éves hozamát. A kötelező tájékoztatásban ugyanakkor egyáltalán nem szerepel a következő évben várhatóan legmagasabb hozamot kínáló (ezért a kisbefektetők körében legnépszerűbb) Prémium Magyar Állampapír.

Korábban az MNB megvizsgálta, miért nem vesznek a magyarok  állampapírt, és az egyik legfontosabb ok a megtakarítás hiánya volt. Akinek nincs legalább félmillió forintja félretéve, nem lép be erre a piacra.

Kapcsolódó
Havi 200 nettó alatt nincs esély a megtakarításra
Lenyomta a devizát az állampapír a lakossági befektetések rangsorában. Az infláció alaposan átrendezte a megtakarításokat, a megtakarítási képességet azonban a szerényebb jövedelmű családoknál visszavetette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik