Belföld

Publicus: zavar a Fidesz-táborban a rezsipropagandával kapcsolatban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Júniusban tovább fokozódott a kormánypártok hívei körében a rezsipropagandával kapcsolatos zavar – derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített, júniusi, reprezentatív felméréséből. Eszerint a januári 19, illetve a májusi 34 százalék után júniusban már a Fidesz-KDNP-szavazók 36 százaléka látta úgy, hogy az energiaárak miatt az Orbán-kabinetet is terhelheti felelősség. A felvetést elutasító kormánypártiak aránya, egyszersmind, a januári 69 százalékról mostanra 60 százalékig apadt. Az ellenzékieknek viszont a januári 93 után ma már 98 százaléka osztja ezt az álláspontot. Igaz, a politikailag bizonytalanok esetén az arány a májusi 83 százalékról 81 százalékra apadt, a felvetést elutasítók aránya pedig körükben 7-ről 13 százalékra nőtt.

Arra a kérdésre, hogy az Orbán-kormány csökkenthetné-e a lakossági piaci energiaárakat, a Fidesz-KDNP-tábor fele májusban igennel felelt, arányuk viszont júniusban 43 százalékra zuhant és öt százalékponttal a nemet válaszolók aránya is 42 százalékra nőtt. Az ellenzékiek és a bizonytalanok egyre elsöprőbb aránya, 85, illetve 80 százaléka szintén osztja ezt a véleményt.

Azon háztartások között, amelyek energiafogyasztása már átlépte a megemelt rezsiszintet, júniusban, a májusi 57 százalékról, hét százalékkal, 61 százalékra ugrott azok aránya, akik bevallása szerint a számlák kifizetése anyagi nehézségekbe ütközik. A Fidesz-KDNP-híveknek csak kisebb, 42 százalékos hányada érzi nehéznek a rezsi kifizetését, az ellenzékiek körében 65 százalék az arány. A politikailag bizonytalanok még nagyobb, 72 százalékos arányban érzik meg az emelt rezsit.

Mindazonáltal az is igaz, hogy hosszabb időtávon egyre csökken azok száma, akiknél a fogyasztás átlépi a támogatott mértéket. Míg az ekképp vallók aránya januárban még 30 százalékot tett ki, addig mostanra az érték 21 százalékra apadt – írta a Népszava.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik