Belföld

Hiába tüntettek a Mol-nál a fémkereskedők, tovább rontotta a helyzetüket a kormány

24.hu
24.hu

Újabb csapásokat mért a kormány a Mol hulladékkoncessziója ellen lázadó fémkereskedőkre. A nehéz helyzetbe került ágazat szereplői július 14-én figyelemfelhívó demonstrációt tartottak a Mol székháza előtt, ám a Magyar Közlönyben még aznap este megjelentek olyan módosításai a fémkereskedelmi tevékenységről szóló kormányrendeletnek, amely azt jelzik, továbbra sem az ő érdekeiknek megfelelően alakultnak a dolgok.

A pénteki tüntetésről itt olvashat részletebben.

A Hvg.hu által idézett új módosítás szerint ha egy fémkereskedőnek megszűnik, lejár vagy visszavonják a koncesszori fémkereskedői engedélyét, köteles a „készleten lévő, a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó, hulladéknak minősülő fémkereskedelmi engedélyköteles anyagok” átadására a Mol leányvállalat, a Mohu által kijelölt másik koncesszori fémkereskedő részére, vagy más, koncesszori fémkereskedelmi engedéllyel rendelkező telephelyen történő tárolására.

A rendelet eddig úgy fogalmazott, az engedély lejártával a kereskedőnek értékesíteni kellett a tárolt fémhulladékot, vagy engedéllyel rendelkező telephelyen eltárolni. A rendelet tehát foganatosítja a hulladéktörvényben foglaltakat, miszerint a koncesszió indulásától, július 1-től a telepeken leadott, értékkel bíró fémhulladék tulajdonjoga a leadás pillanatától az államot, és így a Mol-t illeti meg.

A másik nagy változás, hogy a fémkereskedőknek eddig egységes, telephelyenkénti 5 millió forint tevékenységi biztosítékot kellett fizetnie. A rendelet ezt úgy módosította, hogy a koncesszori fémkereskedőknek ennek az összegnek csak a felét, 2,5 millió forintot kell telephelyenként kifizetnie.

Azok a kereskedők tehát, akik a hulladéktörvény alapján kiszorulnak a fémhulladék-kereskedelmi piacról, még egy másik csapást is kénytelenek elszenvedni, hiszen hátrányba kerülnek az engedélyes társaikhoz képest – amelyek ráadásul a keletkezett fémhulladék legnagyobb részét is kezelhetik.

Az érintett vállalkozások és a tüntetést szervező Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete vitatja azt is, hogy a fémhulladék-begyűjtés egyáltalán a koncesszió részét képezheti-e, erre ugyanis az állam és a Mol között kötött koncessziós szerződés sem tér ki megnyugtatóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik