Belföld

Ne vegyétek el a megélhetésünk! – feketezászlós tüntetést tartanak a fémhulladékosok a Mol-torony kapujában

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kamionok kürtjei és csörömpölő fémedények hangja jelezte péntek délután a Mol-torony előtt, hogy elkezdődött a fémhulladék-kereskedők tüntetése. Az új koncessziós rendszer miatt nehéz helyzetbe került cégek több száz emberrel és rengeteg teherautóval jelentek meg az új székház előtt. A tömegben fekete zászlókat lengettek, és transzparenseket mutattak fel. Ezeken arra szólították fel a vállalatot, hogy ne vegye el a vállalkozó családok megélhetését, hagyják őket dolgozni.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A koncessziós rendszer két hete indult el, bevezetésével a vállalkozások nagy része kiszorulhat a piacról, de akik leszerződnek a Mol által létrehozott MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel, azok közül is többen rosszabb helyzetbe kerülhetnek a korábbinál. A demonstrálók elmondása szerint a koncesszió összességében gazdálkodók ezreinek okoz problémákat, hatással lesz a gazdálkodók rövid és hosszú távú nyereségességére egyaránt.

A tüntetést szervező Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete (MFSZE) arra próbálja felhívni a törvényhozók és a lakosság figyelmét, hogy az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a saját tulajdonához, a hulladékkoncesszió miatt azonban július 1. óta már csak a MOHU gyűjtheti be és szállíthatja el a lakosságnál és a vállalkozásoknál keletkező hulladékot. A koncesszió 35 évre be is betonozza a frissen alapított Mol-leányvállalat egyeduralmát.

Varga Jennifer / 24.hu

Az MFSZE-hoz tartozó vállalkozások a Mol-székháztól az Energiaügyi Minisztérium épületéhez vonulnak, ahol petíciót akarnak átadni a tárca képviselőinek.

A szakmai egyesület a 24.hu-nak elküldött demonstrációs felhívásában azt írta: a közös fellépés célja, hogy a parlament is erősítse meg, a fémkereskedelemről szóló törvény alapján végzett tevékenység nem tartozik a hulladékgazdálkodási koncesszióhoz.

Július 1-jén, az új rendszer beindulásának napján huszadára csökkent a fémhulladék-átvételre feljogosított telephelyek száma. 16 cég 29 telephelyén lehetett fémhulladékot leadni az országban, holott egy nappal korábban még 236 vállalatnak volt engedélye, ezek több 500 telephelyet működtettek országszerte.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Mol egyébként úgy nyerte le 35 évre a hulladékkoncessziót, hogy engedély sem kellett neki. A 24.hu júniusi cikke szerint a koncessziós szerződés alapján a Mol hulladékkezeléssel kapcsolatos engedélyeit 2022. december 31-éig kellett volna az állam felé bemutatni, különben érvényét veszíti a szerződés. A Mol viszont közölte, nem szükséges az engedély, mert az alvállalkozói rendelkeznek vele. Ezt a parlament egy júniusi törvénymódosítással szentesítette is.

Frissítés:

A tüntetés után a MOHU is reagált a fémhulladékosok tiltakozására. Azt írta, hogy az EU-s célértékek teljesítése a feladatuk, és ehhez egy egységes, országosan működő rendszert építenek ki.

Az EU célja a 65 százalékos újrahasznosítás. Jelenleg ez a szám Magyarországon alig több mint 30 százalék, és ez a fémtartalmú hulladékok esetében is igaz. Mindannyiunk érdeke, hogy ez jóval magasabb legyen. Ehhez azonban elengedhetetlen az összes hulladék, átlátható, szabályos és egységes rendszerben történő kezelése, mert csak így lehet nyomon követni, mi történik a leadott hulladékkal, hogyan és hol lehet újrahasznosítani azt.

– írták. A MOHU szerint eddig mintegy 70 céggel állapodtak meg a közös, mindkét fél számára előnyös együttműködésről, és országosan lefedte a szükséges kapacitásokat, és a legfrissebb adatok szerint több mint 100 fémtelep és 60, a MOHU-val leszerződött autóbontó működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik