Belföld

Az államtitkár elmondta, miért van szükség a CT- és MR-vizsgálatok államosítására

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az államosítás „azokra a kapacitásokra vonatkozik, amelyek közfinanszírozott szolgáltató területén, de magántulajdonban lévő gépek, tehát például egy vármegyei kórház területén magántulajdonban lévő CT- vagy MR-gép van, azt szeretnénk állami tulajdonúval kiváltani” – mondta a hvg.hu-nak Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára azzal kapcsolatban, hogy a költségvetési törvény módosítása értelmében államosítják a CT- és MR-vizsgálatokat és kiszervezik a kórházi patikákat.

Takács szerint a javaslat „most indult el a közigazgatási egyeztetés útján és társadalmi egyeztetésen van jelenleg”, holott a parlament július 4-én fogadta el és már csak Novák Katalin köztársasági elnök aláírására vár.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a „javaslat” az állami tulajdonban lévő képalkotói eszközpark modernizálásáról is szól, bár erről nincs szó a törvényben. Hangsúlyozta továbbá, hogy magánszolgáltatók továbbra is végezhetnek ilyen vizsgálatokat, „tehát ez nem olyan lesz, mint a meddősségkezelés, ahol tényleg egy teljes állami tulajdonba vonás történt”.

Takács azt mondta,

a cél a tiszta viszonyok teremtése, ezt elkezdtük számos fronton, szeretnénk a köz- és magánellátást egyértelműen szétválasztani, ez a beteg érdeke is, a szürkezónából mi tiszta, fekete-fehér helyzetet szeretnénk teremteni, ez egy lépés a sok közül.

A Magyar Orvosi Kamara szerint az államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt.

Kapcsolódó
MOK: a CT- és MR-vizsgálatok államosítása növeli a várólistákat és rontja a betegek gyógyulási esélyeit
A radiologia.hu szakértője szerint a képalkotó diagnosztikai szolgáltatások állami visszavétele legfeljebb a fővárosban okozhat némi kihívást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik