Belföld

MOK: a CT- és MR-vizsgálatok államosítása növeli a várólistákat és rontja a betegek gyógyulási esélyeit

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila

„A hatástanulmányokkal megalapozott, szakmai konszenzusos döntéshozatalt megkerülő államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt, mindez növelheti a várólistákat, rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba” – így reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a Népszavának arra, hogy államosítják a CT- és MR-vizsgálatokat és kiszervezik a kórházi patikákat.

A képalkotó diagnosztikai szolgáltatások állami visszavétele legfeljebb a fővárosban okozhat némi kihívást – kommentálta a Népszavának a parlament előtt lévő kormányzati javaslatot Zöldi Péter, a radiológia.hu szakértője.

Itt három-négy nagyobb kórházban – a Péterfyben, Bajcsy-ban, a kistarcsaiban és a baleseti intézetben – nyújtanak ilyen szolgáltatást magáncégek. Ezekben úgynevezett közreműködő szerződésekkel, vagy a biztosítóval közvetlenül szerződve nyújtják a szolgáltatást, vidéken további néhány nagyobb városban, például Győrben, Székesfehérváron, Szolnokon. Becslése szerint az „államosítás” költsége legfeljebb 5-6 milliárdba kerülhet a költségvetésnek a kártalanítási összeggel együtt. A Népszavának ugyanakkor egy másik szakértő legalább 15 milliárdra becsülte ezt a költséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik