Élő Belföld

Gulyás Gergely: Nem véletlen, hogy a tüntetésekből a végére kifogyott a szufla

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
  • A migránsokat befogadó táborok könnyen válnának „migránsgettókká” a miniszter szerint.
  • Gulyás szerint tisztáznia kell magát Karácsonynak.
  • Rövidebbek lesznek a várólisták a CT- és MR-vizsgálatok államosítása után, állítja a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
  • Kompenzáció jöhet a megdrágult tápszereknél.
  •  Még Orbánnak sem sikerült maradásra bírnia Varga Juditot.
  • Orbán Viktor augusztusban megy majd szabadságra.
  • Gulyás nem számít tömeges távozásra a státusztörvény miatt a pedagógusok körében.
  • A miniszter Kissingerrel ért egyet a háborús bűnösség kérdésében.
  • Gulyás Gulyás nem beszélne le senkit franciaországi nyaralásról, de azért tanácsokat adna.

Gulyás nem beszélne le senkit franciaországi nyaralásról, de

Gulyás az Árpád hídi balesettel kapcsolatban elmondta, hogy a felelősség elsősorban a gyorshajtóé, de ő azt tapasztalja, hogy nagy többségben normálisan vezetik az autókat. A miniszter viszont nagyon támogatná, hogy a jogosítványokat könnyebben elvegyék a gyorshajtóktól. Gulyás beszélt arról is, hogy nem látja veszélyben a magyar uniós elnökséget. A Magyar Fórum azon kérdésére, hogy magyar turistáknak ajánlja-e a miniszter Franciaországot, Gulyás így reagált:

Nem beszélnék le senkit a franciaországi nyaralásról, de tudnék olyan elővárosokat mondani, ahova semmiképp ne tegyék be a lábukat.

Radikális, jelentős emelés kell - csak ez lehet a megoldás

Az orosz ortodox egyház és a Máltai Szeretetszolgálat között zajlottak a tárgyalások az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállításáról, de a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tájékoztatta a magyar kormányt a fejleményekről – mondta Gulyás. A 11 ukrán hadifogolyról nincs pontos információja Gulyásnak, de úgy tudja, a nagy többség hazákban maradt.

A költségvetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a kiadások nagyobbik része mindig az első félévben realizálódik, a bevételek pedig a másodikban. Hozzátette: az infláció nehezíti a helyzetet, minimális mértékű recesszióról beszélünk, de mindenki gazdasági növekedést vár.

Sokan már felmondtak a tanárok közül – szembesítette Gulyást a helyzettel a hvg.hu újságírója. A miniszter elismerte, hogy van probléma, valóban sokan elhagyják a pályát, ezért a megoldás csak az lehet, hogy megemelik a fizetéseket.

Radikális, jelentős emelés kell

– hangsúlyozta. Nemcsak a pénz számít, de ez a legfontosabb – tette hozzá.

Gulyás: Nagyon kedvező áron vette a magyar állam a brüsszeli műemléképületet

Ahol betegellátás van, ott visszavágás nem lesz – mondta tegnap Pintér Sándor. Gulyás szerint ezt úgy kell érteni, hogy például az országos adatok szerint 55 százalékos az ágyak foglaltsása, ezeken például lehetne javítani. De nem terveznek megszorítást – emelte ki.

A Népszava kérdezte Gulyást a Brüsszelben vásárolt műemléképületről is. A miniszter elmondta, hogy a vásárlás a központi költségvetésből történt.

Kedvező áron vette a magyar állam

– mondta, de pontos összeget nem mondott, azt ígérte, hogy a Kormányinfó után közlik a pontos összeget.

Az épületben magyar kulturális ház működik majd, nem irodaként fog szolgálni.

Gulyás Kissingerrel ért egyet

Orbán Viktor szerint nem háborús bűnös Putyin, a 444 érdeklődött, Gulyás a miniszterelnökkel ért-e egyet, vagy Novák Katalinnal. A miniszter azt mondta, Henry Kissingerrel ért egyet, miszerint „ha valaha békét akarunk, akkor nem jó megoldás, hogy az egyik felet háborús bűnősnek nyilvánítunk”.

Gulyás: Az egészségügynek ma nagyobb kapacitásra van szüksége

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a kormány eladná a mentőszolgálat, a honvédség és a NAV balatoni üdülőit, sőt gyerektáborokat is. Gulyás viszont most bejelentette, hogy a balatonakarattyai és a kenesei honvédüdülőt nem adják el. Ugyanakkor a miniszterelnök hétfői parlamenti felszólalásához hasonlóan arról beszélt: fizetésemelésekkel kell lehetővé tenni, hogy e szervezetek dolgozói magán úton, és ne a kollégáik társaságában nyaraljanak.

A 24.hu kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy brüsszeli elvárás miatt vizsgáljak felül a költségvetési kiadásokat, de jelentős változtatás nem lesz a családtámogatások vagy az egészségügyi büdzsé terén. Azt azért sose zárjuk ki, hogy egy ilyen nagy rendszerben ne lehetne olyan pontot találni, ahol a felelős gazdálkodást erősíteni lehet – tette hozzá utóbb a miniszter.

Az egészségügyi eszközök államosításával kapcsolatban Gulyás elmondta: e vizsgálatoknak a közgyógyellátást kell szolgálni.

Ezek a cégek most a profitra mennek, és ha ezek az eszközök állami tulajdonban lesznek, akkor nem így lesz.

Gulyás a Covid alatti várólista-növekedéssel indokolta a változtatást, és hogy az egészségügynek ma nagyobb kapacitásra van szükség. Van helye a magánszférának, de el kellett választani a kettőt egymástól – jelentette ki. A kormány úgy gondolja, hogy a betegeknek jobb lesz, és a várólistáknak rövidülnie kell, hangsúlyozta a miniszter. Az intézkedés nagyjából 7 milliárd forintba kerülhet majd.

Vannak viszont olyan drága beavatkozások, amelyekre az államnak nem éri meg „ezt a képességet kifejteni”, például a gerincműtétre szerződnek majd. Mi lesz a gépparkkal? – kérdezte a 24.hu újságírója.

Vásárolni mindig jobb, mint kisajátítani

– válaszolta Gulyás.

Ezért jöhetett orosz miniszter Budapestre

WHO-konferencia volt Budapesten és WHO-tag Oroszország, ezért volt Mihail Murasko, az orosz egészségügyi miniszter a magyar fővárosban. Ukrán politikus nem volt még hazánkban a háború kitörése óta, de a magyar miniszter szerint „várják őket szeretettel”.

Csak Ukrajnából jöhet menekült

Ma menekült csak Ukrajnából jöhet, sehonnan máshonnan, mert máshol nincs üldöztetés vagy olyan politikai helyzet, ami indokolttá tenné, hogy első biztonságos országként fogadjunk be menekülteket, szögezte le Gulyás.

A résfalazás megkezdődött Pakson, jó esély van arra, hogy belátható időn belül, akár 2030 is lehet, elkészüljön a két újabb paksi blokk.

Státusztörvény: Gulyás nem számít tömeges távozásra

Gulyás szerint nem távoznak majd tömegével a pedagógusok a pályáról, de jósolgatás helyett megvárná a tényeket. Azt mondta, a nagy részét teljesítették annak, amit a szakszervezetek kértek, és a rendszerváltás óta nem egyeztettek ennyit oktatási törvényről. A legfőbb igényeknek eleget tettek, tette hozzá. Majd úgy folytatta,

Hiába a hihetetlen sajtókampány, nem véletlen, hogy a tüntetésekből kifogyott a szufla, nem maradt már a végére ember, aki tiltakozzon ellene

– értékelt Gulyás, aki szerint nem volt olyan pont, amiről ne tárgyaltak volna sokat.

Gulyás: Magyar ember nem vesz egynapos autópálya-matricát

Mert egy nő munkáját csak két férfi képes ellátni – válaszolta Gulyás Gergely arra, miért lett két miniszter Varga Judit helyett. A falusi CSOK-kal kapcsolatban két hét múlva ad részletes tájékoztatást. Mennyivel emelkednek az autópálya-matricák jövőre? – jött a következő kérdés. Az infláció mértékével – mondta Gulyás. A miniszter beszélt az egynapos matricáról is:

Magyar ember nem vesz egynapos matricát, ezt csak a külföldiek használják majd

– állította Gulyás.

Gulyás: rosszabb lenne, ha a turisztikai pályázatok kapcsán politikai preferenciát néznének

Milyen változások lesznek a patikák államosításával? – kérdezték Gulyást. A miniszter óvatos lenne az államosítás szóval, ami biztosan változni fog, az a gyógyszerek beszerzése. A balatoni foglaltság szerinte nem esik vissza, ez egy álhír – mondta Gulyás. Kérdezték Gulyást arról is, amit a 24.hu írt meg, vagyis hogy a Kitörés túra szervezője is kapott állami támogatást. Az kap támogatást, aki a jogszabályoknak megfelel – jelentette ki Gulyás, majd hozzátette: rosszabb lenne, ha a turisztikai pályázatok kapcsán politikai preferenciát néznének.

Fake news az is, hogy a MÁV vonatai rossz állapotban vannak? – jött az újabb kérdés. Gulyás szerint folyamatosan fejlesztenek.

Mikor megy Orbán szabadságra?

Lehet egyesületi, alapítványi színekben indulni a választáson? Lehet, de szigorúbb támogatási szabályok vonatkoznak majd rájuk is – mondta Gulyás Gergely. Mikor megy Orbán Viktor szabadságra?

Később. Augusztusban

– derül ki a miniszter válaszából.

Gulyás: Még Orbánnak sem sikerült maradásra bírnia Varga Juditot

Ki kezdeményezte Varga Judit távozását a kormányból? – kérdezték Gulyást. A miniszter elmondta, hogy Orbán Viktor is próbálta meggyőzni Varga Juditot, hogy maradjon, de még neki sem sikerült, ráadásul Varga a legszívesebben már 2019-ben is EP-képviselő lett volna. Arra sem sikerült rávenni, hogy legalább az EP-listaállításig maradjon igazságügyi miniszter, augusztus 1-jével akart távozni.

Hol van a pénz?

Hol van a pénz? – tette fel a kérdést Gulyás a főváros estleges csődjével kapcsolatban. De a miniszter sem akar egyelőre találgatásokba bonyolódni. A kormány azt várja, hogy ne menjen csődbe a főváros. Varga Zs. András szavaival egyetért a kormány. (A Kúria elnökének nagyon nem tetszett az új jogállamisági jelentés

Az Origo még az árakciókról kérdezte Gulyást, megtudtuk, hogy tovább követik a piaci folyamatokat.

Kompenzáció jöhet a megdrágult tápszereknél

Négy tápszer esetén volt áremelkedés, felelte Gulyás az azzal kapcsolatban feltett kérdésre, hogy ahogy a 24.hu elsőként megírta, petíciót indítottak és csütörtökön több száz oldalnyi aláírást visznek Pintér Sándornak szülők, akik a tápszerek állami támogatásának csökkentése ellen tiltakoznak.

Meg kell vizsgálni, magasabb támogatást adjanak-e és kompenzálják-e az áremelkedést, hangsúlyozta.

Nem zárkóznak el az egyeztetéstől Karácsonnyal

Terveznek-e egyeztetést a főpolgármesterrel, kérdezte az ATV Gulyást.  Ha szükséges, eddig sem zárkóztak el ettől, a kérdés, hogy van-e olyan kérdés, amiben előre tudnak lépni, felelte a miniszter. Az a kérdés, hogy van-e értelme az egyeztetéseknek, ha „direkt módon becsapnak minket”.

Gulyás szerint rövidebbek lesznek a várólisták a CT- és MR-vizsgálatok államosítása után

A CT- és MR-vizsgálatok államosításával kapcsolatban Gulyás arról beszélt, hogy ez pont azt szolgálja, hogy ezeknek ne megosztott kapacitása legyen, hanem„ az állam ezeket a gépeket tudja működtetni, időkorlát nélkül, nem magán-, hanem közgyógyellátás keretében”. A várólistáknak nem hosszabbnak, hanem rövidebbnek kell lennie a józan ész szerint, közölte. A Magyar Orvosi Kamara egyébként nemrég épp az ellenkezőjét állította ennek.

Tárgyalnak a Budapest Airporttal

Nincs olyan építkezés, fejlesztés, beruházás, amit ne kéne megvalósítani, de van, ami 1-2 év késedelmet fog elszenvedni, mondta Gulyás a spórolások kapcsán. A Budapest Airport megvásárlásáról tárgyalnak, az, hogy az államnak mekkora részesedése lesz, az a tárgyalások függvénye.

Az egészségügyre marad 3300 milliárd jövőre a költségvetés szerint.

Tisztázni kell magát Karácsonynak

Karácsony a gyorshajtás ügyében a kormányt próbálja megvádolni

– vélekedett Gulyás, miután a Magyar Nemzet azzal kapcsolatban kérdezte, hogy a főpolgármester hónapok óta nem válaszol Budapesti Rendőr-Főkapitányság, vetette fel a Magyar Nemzet. A főváros megvizsgálhatja a saját felelősségét, fogalmazott.

„Van a hazugságnak az egészen balkáni módja”, mondta a miniszter a Karácsony mozgalma által kapott támogatások kapcsán, tisztázni kell az ügyet, „a hazudozás nem tartozik a tisztázás elfogadható formái közé”.

Franciaországi események

Gulyás szerint a francia kormánynak minél hamarabb helyre kell állítani a közrendet, illetve úgy véli, vizsgálatra szorul, miért alakulhatott ki egyáltalán ilyen helyzet az országban. A magyar kormány mindent megtesz, hogy Magyarországon ne fordulhasson elő hasonló, szögezte le.

A pedagógusok béremelése a baloldali EP-képviselőkön múlik

A magyar kormány eltántoríthatatlan azon szándékában, hogy a pedagógusbéreket emelni kell, de a mérték és az időpont szempontjából szerinte a baloldali EP-képviselőkön múlik minden. Gulyás ezt követően 170 milliárdos átcsoportosításról beszélt a rezsiterhek kompenzációjára a kórházaknak és iskoláknak.

Hol vannak az EU-s pénzek?

A másik fontos eseménye volt a múltheti tanácsülésnek, hogy Brüsszel további 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól, folytatta Gulyás, ez 15-szöröse az éves magyar SZJA-befizetésnek, nagyjából a teljes magyar állami költségvetés összege.

Előkérdéseket kell tisztázni Gulyás szerint, mégpedig hol van a pénz, mire költötték a pénzt, mert „Magyarországnak és Lengyelországnak még egyetlen fillért sem adtak”.

Ha megnézzük a pénz elosztását, akkor azt látjuk, hogy 50 milliárd menne ebből Ukrajnának, mondta, ami végképp „a szemfényvesztés csúcspontja”, 1,5 milliárd euró a brüsszeli bürokrácia fizetésemelésére menne, ehhez Magyarország nem tud hozzájárulni, szögezte le.

„Migránsgettók" létrejöttétől tart Gulyás

A szerdai kormányülésen Orbán Viktor tájékoztatást adott a múlt heti EU-csúcs legfőbb eseményeiről, elsőként a migrációról. Az a jogszabálytervezet, amiről beszélünk, nem csak kötelező kvótáról és áttelepítésről szól, mondta Gulyás, hanem arról is, hogy 10 ezer kérelmet kellene Magyarországnak elbírálni, befogadó táborokat kellene létrehozni többek között.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy ezek a kötelezően uniós előírások szerint létrehozandó befogadótáborok könnyen válnának „migránsgettókká” a miniszter szerint. A befogadó táborok ötlete a kerítés lebontásával egyenértékű, fogalmazott. Ezért a legnagyobb negatívuma a szabályozásnak, hogy „ráerőlteti Magyarországra a migránsokat, meghívót küld a migránsoknak”.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez a teljesen értelmetlen és őrült szabályozás ne léphessen hatályba

– szögezte le.

Olvasói sztorik