Van olyan település, ahol csak egyetlen védőnő maradt, jöhetnek az átvezénylések

Eddig 24 védőnőről tudható, hogy felmond, 21 pedig nyugdíjba vonul.

Eddig 24 védőnőről tudható, hogy felmond, 21 pedig nyugdíjba vonul, miután holnaptól a megyei kórházakhoz tartoznak majd. Ezt az Országos Kórházi Főigazgatóság közölte az RTL Híradóval. A pest megyei Csömörre például más településekről vezényelnek át helyettesítő védőnőket, heti néhány órára.

Információink szerint néhány órában más településekről átvezényelve fognak itt helyettesítő, részmunkaidős védőnők dolgozni, úgy tudjuk, azokon a településeken szintén még rosszabb lesz emiatt az ellátás, nálunk pedig a mi naphoz képest egészen biztosan rosszabb lesz az ellátás

– mondta Fábri István, Csömör polgármestere.

Kedden derült ki, hogy jövő héttől nem lehet tudni ki látja el a gyerekeket a Veszprém megyei Pétfürdőn, ugyanis a falu mindhárom védőnője felmondott. Egyikük azt mondta: az, hogy júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek, csak az utolsó csepp volt a pohárban. A Belügyminisztérium szerint a váltással mindenkinek nő a bére, a védőnők szerint viszont sokaknak csökken, mivel az állam nem fizeti azokat a béren kívüli juttatásokat, amelyeket eddig az önkormányzatok adtak.

A csatorna szerint bár szombattól már az államnak kellene működtetnie a védőnői szolgálatokat, még mindig nem lehet tudni az önkormányzatoknak kell-e fizetniük és milyen számlákat. Ráadásul sok önkormányzattal még a szerződéseket sem írták alá a kórházak.