Belföld

Lecsaptak a rendőrök az Ital Magyarország Kft. és a Bognár-Vin vezetőire, ingatlanokat vettek zár alá

police.hu
police.hu
Az italforgalmazó a legnagyobb hazai borászatokat károsította meg. A rendőrök két embert letartóztattak, mobiltelefonokat, nagyértékű karórákat és ékszereket is lefoglaltak.

A baranyai nyomozók őrizetbe vették azt az akasztói testvérpárt, akik több magyarországi borászatot is megkárosítottak – írják a rendőrség oldalán. Lapunknak a rendőrség megerősítette, hogy a letartóztatás az Ital Magyarország Kft. (IMO) csődjéhez köthető, melyről az elmúlt időszakban a 24.hu-n több cikkben is beszámoltunk. Tavaly októberben került felszámolás alá a magyar borászok krémjének összesen több százmillió forinttal tartozó kereskedőcég, az IMO, és ugyanekkor indult a fizetésképtelenségi eljárás a másik családi cég, a Bognár-Vin ellen is. Mindkettő ugyanazon család tagjainak érdekeltségében áll, és a felszámolók gyors egymásutánban többször is eladásra kínálták a két bedőlt társaság vagyonát, így – amint beszámoltunk róla – egy 40 millió forintra becsült Audit is árverésre bocsájtottak.

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi nyomozói kedden reggel csaptak le Budapesten egy 49 éves férfira, Akasztón pedig egy 45 éves férfit fogtak el. Előbbi nem lehet más, mint az IMO korábbi vezetője, B. Gábor Andor, míg utóbbi a Bognár-Vin utolsó ügyvezetője, B. Csaba.

A testvérpárt előállították, mindkettőjüket gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók. A rendőrök a lakásukon iratokat, mobiltelefonokat, vagyonvisszaszerzés keretében pedig nagy értékű karórákat és ékszereket foglaltak le. A nyomozók zár alá vettek több ingatlant és bankszámlát is. A gyanúsítottak ellen – őrizetbe vételük mellett – többrendbeli csalás bűntette miatt nyomoz a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság, és kezdeményezték mindkét férfi letartóztatását.

Az elfogásról egy videót is közzétettek:

A testvérpárt azzal gyanúsítják, hogy az elmúlt években az ügyvezetésük alatt álló két különböző kft. több gazdasági társaságtól, illetve magánszemélyektől is italokat – elsősorban borokat – rendelt úgy, hogy cégük fizetésképtelen volt. A két férfi tisztában volt azzal, hogy vállalkozásuk anyagi helyzete nem teszi lehetővé a számlák kiegyenlítését, és azokat később sem tudják kifizetni, de erről nem tájékoztatták beszállítóikat a szerződés megkötésekor. A megrendelt termékeket átvették, a számlákat befogadták, az árut pedig továbbértékesítették. Az italok árát csak kis részben fizették ki, majd üzleti partnereiket azzal hitegették, hogy később kiegyenlítik a számlákat, ám a fennmaradó tartozásokat a mai napig sem rendezték.

A két férfi 34 beszállítót ejtett tévedésbe, összesen több mint 600 millió forint kárt okozva a sértetteknek – tudatta a rendőrség.

Az IMO olyan ismert borászatokat nem fizetett ki, mint a Takler Pincészet, a Laposa Birtok, a Bodri Pincészet, a Frittmann Borászat, a Bock Pincészet, a Dobosi és a Gere Pincészet. A károsult borászatok fele egyenként több mint tízmillió forintot követel az IMO-tól. A cégnek ráadásul nemcsak borászatok felé van tartozása, hanem ismertebb hazai sörfőzdéknek sem fizetett.

Korábbi cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy méltatlan módon bocsátottak el az IMO 60–70 dolgozóját, egyikük jogellenes felmondás miatt beperelte a céget, és meg is nyerte a pert. Beszéltünk a dolgozóval, aki elmondta, hogy egyelőre még egy fillért sem látott a kártérítésből. Pozitív fejlemény viszont, hogy az állami felszámoló is jogosnak tartja a követelését. Ügyvédje szerint jó esetben talán az idén megkaphatja a pénzét (a bíróság nagyjából 900 ezer forint kártérítést állapított meg neki).

A kifizetetlen borászok Palkovics László akkori technológiai és ipari miniszter segítségét kérték, a kormány erre stratégiailag kiemelt jelentőségű csődeljárássá minősítette az IMO ügyét. Korábban nem volt példa arra, hogy egy boros cég adósságrendezését nemzetgazdasági érdekre vagy kiemelt közérdekre hivatkozva kiemeltté nyilvánítsák, de tény, hogy ebben az esetben több tucat borásznak maradt adósa az IMO.

A csődeljárás során az derült ki, hogy az IMO-nak az évek során összesen másfél milliárd forint tartozása gyűlt össze, két legjelentősebb adóssága két családi céggel szemben áll fenn. Közel 320 millió forinttal tartoznak a Parador Sörmester Kft.-nek, 274 millióval a Bognár-Vin Kft.-nek. A családi cégek egyébként oda-vissza tartoznak egymásnak: az IMO-nak 250 millió forintos követelése van, de ez szinte kizárólag a családi cégek tartozásából áll össze.

Az Ital Magyarország Kft. B. Gábor Andor vezetésével dőlt be. A Bognár-Vin Kft.-ben a legnagyobb üzletrésze az apjának, B. Gábornak van, míg két másik fiának, Attilának és Csabának egyaránt 25,7 százalékos a tulajdonrésze. Az akasztói családi céget 1995-ben alapították, attól fogva egyik ügyvezetője B. G. Andor volt, de 2021 szeptemberében megszűnt a megbízása. A család a dolgozóknak azt kommunikálta, hogy B. Gábor Andor és a többi testvér között a viszony megromlott, ezért nem dolgoznak együtt. Csakhogy miközben az Ital Magyarország – amelynek tehát B. Gábor Andor volt a tulajdonos-ügyvezetője – akadozott a fizetéssel, a családi cég, a Bognár-Vin Kft. már 2021 novemberében megkeresett több pincészetet, hogy továbbvinné a borforgalmazást. Még szerződéstervezetet is küldött a borászok egy részének. Ilyen alapon pendítették meg a lapunknak korábban nyilatkozó borászok, hogy nem egyszerű fizetési problémáról lehetett szó az IMO-nál, pénzkimenekítést, sőt csalárd csőd gyanúját is felvetették.

Három éve adták át a Bognár Pincészet villányi borászatát, a Villányi Borok Házával. Ez volt a borászat központja, itt történt a leszüretelt szőlő fogadása, préselése, szűrése, tárolása, feldolgozása, majd elszállítása. A beruházás teljes összege 405 millió forint volt, ebből a Villányi Borok Háza számára 195 millió forint támogatást nyújtott a kormány, de uniós pénz is ment a felújításra.

Ahogy arra már fentebb utaltunk, nemcsak 2022-ben csődöltek be Bognár-cégek, az idei év elején is felszámolás alá került az egyik családi vállalkozás. Az Ági Szörp Kft. B. Csaba és B. Attila cégével szemben 2023 februárjában rendeltek el csődeljárást. A céget egyébként a csődeljárás előtt nem sokkal átnevezték Miracle Next Kft.-re.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik