Belföld

Súlyos százmilliókkal támogatja Debrecen a nemzetközi iskolát, ahol a szülők évente többmilliós tandíjat fizetnek

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
  • Egy óvodás után évente 3,2 millió,
  • egy elsős vagy másodikos kisdiák után 3,9 millió,
  • egy 6-tól 10-ik osztályba járóért közel négy és félmillió forintot,
  • míg egy 11-es vagy 12-es tanulóért már mintegy 6 millió forintot kell leróniuk a szülőknek a 2023-2024-es tanévben, ha a néhány évvel ezelőtt alapított debreceni nemzetközi iskola kötelékében szeretnék látni gyermeküket.

Átlagolva a tandíjat, a jelenlegi árakon számolva, tehát közel 70 millió forintba kerül az angol nyelvű képzés, ha az óvodától egészen az érettségéig ide jár egy gyerek, írja a Népszava, hozzátéve, hogy eközben Debrecen idei költségvetésben 850 millió forintot különítettek el a nemzetközi iskola finanszírozására. Ezt Papp László debreceni polgármester – akinek a lánya szintén oda jár – is megerősítette.

Az állam is költ a saját fenntartású oktatási intézményeire, miért ne tehetné ezt a város is?

– indokolta a lapnak a város fideszes vezetője az idén 850, az előző években 500-500 milliós támogatást. Hozzátette: igény merült fel egy bentlakásos kollégium megépítésére is az iskola területén. Az épület tervezése jövőre kezdődhet el, de hogy mennyibe kerül majd ez a beruházás, arról még nem tudott adatokat.

A 7000 négyzetméteres, Debrecen pallagi városrészében egy öt hektáros területen található, 2019-ben négymilliárd forint közpénzből épült intézményben jelenleg negyven pedagógus dolgozik. A diákok 188-an vannak, óvodástól egészen tizedikes korosztályig, s a következő tanévben indul el a tizenegyedikes osztály is. Az épületet hatszáz diák befogadására tervezték; a mostani létszám szeptembertől újabb 60 fővel bővül, ennyien jelentkeztek újonnan az intézménybe. Ők főként alsó tagozatosak, és sok köztük a török, dél-koreai és kínai tanuló. Ezt a polgármester azzal magyarázta, hogy egyrészt török vendégmunkások dolgoznak a BMW építkezésen és a CATL kínai akkumulátorgyár előkészítésén, másrészt a már idetelepült gyárak vezetőinek gyerekei is a beiratkozottak között vannak. Szerinte jövőre, amikor a német autókonszern elkezdi a próbaüzemét, s megjelennek nagyobb arányban a középvezetők, mérnökök, az ő gyerekeikkel bővülhet a létszám, olvasható a Népszava cikkében.

Az iskoláról korábban többször, legutóbb itt írtunk.

Kapcsolódó
Mindössze négy diák kapott ösztöndíjat a több milliárd forint közpénzből épült elitiskolában
Az önkormányzat évente százmilliókkal támogatja a Debreceni Nemzetközi Iskolát, a tanulók többsége több milliós tandíjat fizet évente, a diákok negyede pedig külföldi. Ösztöndíjat csupán a diákok három százaléka kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik