Belföld

Tévhit, hogy tinilányok rohangálnak abortuszra  

PATENT EGYESÜLET / FACEBOOK
PATENT EGYESÜLET / FACEBOOK
A leggyakrabban olyan nők döntenek így, akiknek már van legalább egy gyermekük, és felmérik, fel tudnak-e nevelni még egyet.

Ezt mondta a Klubrádió reggeli műsorában Les Krisztina, a Patent Egyesület munkatársa arra reagálva, hogy kiderült, nem csökkent, hanem nőtt az abortuszok száma, miután megjelent tavaly ősszel Pintér Sándor belügyminiszter szívhangrendelete. A nők jogaival foglalkozó civil szervezet egyébként már korábban is jelezte, az ilyen lépések nincsenek hatással arra, hányan döntenek terhességük megszakítása mellett, a Válasz Online elemzése ezt igazolta.

Les Krisztina szerint a 2022-es év azonos szakaszához viszonyítva 100 élveszületésre több abortusz jut, noha a kormánynak lennének hatékony eszközei a tendencia javítására. Mint mondta, jelenleg négy esetben lehetséges abortusz. Az egyik, ha a terhes nő súlyos válsághelyzetben van, és legtöbben erre hivatkozva is kezdeményezik.

Noha a pontos adatok nem nyilvánosak, de indokoltnak tűnik, hogy az életszínvonal csökkenése miatt növekedett az abortuszok száma. Emlékeztetett rá, a KSH 2016-ban kiadott egy részletes statisztikát, ami egyértelműen cáfolta azt a tévhitet, amely szerint „fiatal tinilányok rohangálnak abortuszra”. Olyan nők döntenek leggyakrabban így, akiknek már van legalább egy gyermekük, fel tudják mérni azt, hogy fel tudnak-e nevelni egy újabbat, vagy sem.

Korábban Pintér Sándor döntését Dúró Dóra (Mi Hazánk) és a MOK Etikai Bizottsága támogatta, a Nőkért Egyesület elnöke, Antoni Rita viszont attól tartott, hogy az utat nyit az illegális – a nők számára akár életveszélyes – abortuszok felé, az állam semmilyen eszközzel nem tudja a nők akaratát befolyásolni, de az abortuszok számát TB-támogatott fogamzásgátlással és átfogó iskolai szexedukációval csökkenthetné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik