Belföld

A szívhangrendelet után nem csökkent, hanem még nőtt is az abortuszok száma

DPA / AFP
DPA / AFP

Az abortuszt a magzati életjelek megtekintéséhez kötő úgynevezett szívhangrendelet tavaly szeptemberi elfogadását követően nem csökkent az elvetetett magzatok száma Magyarországon, hanem nőtt – írja a Válaszonline.

A cikk szerint 2022 második felében olyan történt, ami tíz éve nem fordult elő: négy egymást követő hónapban emelkedett a terhességmegszakítások száma, hat megyében pedig a növekedés a 15 százalékot is elérte vagy meghaladta. A lap a KSH országos és az egészségbiztosító kórházi adatait elemezve arra jutott, mindez nem a szívhangrendelet miatt történt, annak nem mutatható ki lényegi hatása.

A megélhetési válság miatt nehéz helyzetbe kerülő párok vetethették el a magzataikat,

így fordult elő, hogy jó egy évtized után először 2022-ben nem csökkent az ezer nőre jutó abortuszok száma. A száz élveszületésre eső pedig még emelkedett is.

A Válaszonline szerint hasonló történt a 2008–2010-es válság idején is, amikor utoljára nőtt a terhességmegszakítások száma és aránya több évig tartó születési visszaesést okozva.

A terhességet a 12. hétig lehet megszakítani, (utána már csak egészségügyi okokból) az új rendelet szerint azonban a beavatkozást csak akkor lehet elvégezni, ha a nőnek megmutatták a magzat szívhangját. A rendelet 2022 szeptemberében már hatályba is lépett, de lényegi változást ezek szerint nem hozott: a KSH adatai alapján 2022 szeptemberében három, októberben ismét három, novemberben pedig 0,2 százalékkal nőtt a terhességmegszakítások száma. Részletek a Válaszonline cikkében.

Kapcsolódó
„Ezt a döntést ilyen szinten manipulálni kegyetlenség”
Szeptember 15-e óta a terhességmegszakítás előtt kötelező az anyának meghallgatni a magzat szívhangját. Az új szabály lényegében kis betoldás az eddig is több körös procedúrában a döntéstől a műtétig, az érzelmi hatása viszont annál nagyobb lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik