Belföld

Tüntetést hirdettek a szívhangrendelet miatt

MTI / EPA / Michael Reynolds
MTI / EPA / Michael Reynolds

Tüntetést szervez szeptember 28-ára, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapjára a Patent Egyesület – olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Az egyesület összegyűjtötte azokat a mozzanatokat, amelyek megítélésük szerint azt bizonyítják, hogy a magyar kormány évek óta „nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait”.

Mint írták,

  • 2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását;
  • a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni a családvédelmi szolgálattól – rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket;
  • a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik;
  • és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés – gondoljunk csak a két évvel ezelőtt, részben magyar kezdeményezésre felállított abortuszellenes koalícióra vagy a köztársasági elnök abortuszellenes kommunikációjára.

A tüntetést bejelentő posztban utalnak a szeptember 15-én életbe lépő szívhangrendeletre, amely alapján mostantól csak a magzati szívhang meghallgatásáról kiállított igazolással végezhető abortusz.

Bár a kormány magát életvédőnek hazudja, ezekkel a lépésekkel valójában egyetlen életet sem védenek meg: a lopakodó szigor valódi célja a nők megalázása és a nők élete felett gyakorolt kontroll. Ha a céljuk tényleg az abortuszok számának csökkentése lenne, akkor méltó és biztonságos életkörülményeket biztosítanának a gyereket vállaló nőknek, mindenki számára hozzáférhetővé tennék a fogamzásgátlást, és a szexuális felvilágosítással foglalkozó civilek ellehetetlenítése helyett minden fiatal számára biztosítanák a korszerű szexuális nevelést. Elegünk van a kormány nőgyűlöletéből, a nők elleni hangulatkeltésből és a nők leuralásából! Gyertek velünk szeptember 28-án, álljunk ki együtt a legális és biztonságos abortuszhoz való hozzáférés jogáért!

– írják a felhívásban. A tüntetés pontos helyszínét és időpontját később hozzák nyilvánosságra.

Kiemelt képünk illusztráció: Tüntetők az abortuszhoz fűződő jog védelmét követelő tiltakozáson Washingtonban 2022. május 14-én. MTI/EPA/Michael Reynolds

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik