Belföld

Patent: A lopakodó abortuszszigor egyetlen valódi motivációja a nőgyűlölet

Patent Egyesület / Facebook
Patent Egyesület / Facebook
A civil szervezet szerint az új szabályozás értelmetlen, egyetlen célja: az abortuszon áteső nők megalázása. A Nőkért Egyesület elnöke szerint a kormány az illegális abortusz felé tereli a nőket, ami életveszélyes.

Szeptember 15-től a magzati szívhang meghallgatásához kötik az abortusz elvégzését Magyarországon. A Patent Egyesület Facebook-oldalán úgy véli, ezzel Dúró Dóra régi kívánságát teljesítette  Pintér Sándor belügyminiszter, de sem ő, sem a kormány nem tartotta szükségesnek, hogy erről tájékoztassa a közvéleményt, az abortusz-szabályozás módosítását a 24.hu szúrta ki.

Az, hogy abortusz előtt a nőnek igazolnia kell majd, hogy a magzati szívhangot bemutatták neki, a női jogokkal foglalkozó civil szerint felesleges, értelmetlen,

egyetlen célja van: az abortuszon áteső nők megalázása.

A Patent Egyesület szerint a kormány évek óta nyirbálja a mostanihoz hasonló, alattomos módon a nők reprodukciós jogait:

  • 2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását;
  • a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni a családvédelmi szolgálattól – rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket;
  • a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik.

Mint írják, közben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés. Felidézik, Novák Katalin abortuszellenes kommunikációját és azt, hogy részben magyar kezdeményezésre állt fel két éve az abortuszellenes koalíció.

Ezt a folyamatot lopakodó szigornak nevezik.

A mostani lépés egyetlen valódi motivációja a nőgyűlölet. Egy életet sem fognak »megvédeni« azzal, hogy az abortusz mellett döntő nőt a magzati szívhang meghallgatására kényszerítik. Nem ettől fog csökkenni az abortuszok száma, csak megalázzák és még nagyobb nyomás alá helyezik a nőket azzal, hogy a szívhang meghallgatásáról kiállított pecsétes papírt lobogtatva elégedetten mutogathatnak rájuk, mint bűnösökre, akik a »női princípium« alázatos beteljesítése helyett önálló, felelős döntést mertek hozni a saját életükről.

A Patent szerint ideje szerveződni. Az egyesület szeptember 28-án, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés világnapján várja azokat, akik hangot adnának nemtetszésüknek.

A Nőkért Egyesület elnöke, lapunk szerzője, Antoni Rita közösségi oldalán azt írta, a kormány most nyitja meg az utat az illegális, így a nők számára akár életveszélyes abortuszok felé, és ez lesz még rosszabb.

Aki a kétalkalmas (és mellesleg, a terhesség megtartása szempontjából totál hatástalan) védőnői vegzáláson nem kívánt részt venni, az eddig is Bécsbe ment. Most majd még többen fognak így tenni – aki pedig nem kíván szívhangot hallgatni, mert lelki zsarolás nélkül is képes felmérni az élethelyzetét és döntést hozni, de nincs pénze külföldre menni, majd otthon próbálkozik.

Antoni Rita szerint az a baj, azt nem sikerült még mindig megérteni, hogy az esetek többségében

az lesz, amit a nők akarnak – és az állam dolga és lehetősége egyedül az, hogy a döntésükben támogassa őket.

Vannak, akik valójában meg akarják tartani váratlan terhességüket – őket kellene segíteni abban, hogy ezt körülményeik dacára is megtehessék. Az állam, akármilyen eszközöket vet be, nem fogja tudni a nők akaratát befolyásolni.

Az abortuszok számát TB-támogatott fogamzásgátlással és átfogó iskolai szexedukációval lehet csökkenteni. Azaz, azt lehet megakadályozni, hogy a nem kívánt terhességek létrejöjjenek. Azt, hogy a nők mit kívánjanak, vajmi kevéssé lehet befolyásolni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik