Belföld

Eltörlik a PB-palackok hatósági árát

Németh Szilárd Facebook-oldala
Németh Szilárd Facebook-oldala

A 2013-ban bevezetett hatósági árakat a kereskedők a PB-gáz esetén az utóbbi időben a szabályok megkerülésével nem érvényesítik, ezzel indokolja Németh Szilárd rezsibiztos az általa jegyzett, kedden az Országgyűlés elé benyújtott törvénymódosító javaslatát, amely egyszerre módosítja a bányászati és a földgázellátásról szóló törvényt.

A hvg.hu cikke szerint a problémát az okozta, hogy a kormány hatósági árat vezetett be a 11,5 kilogrammos kiszerelésű palackokra, amelyeket rögzített áron, 5175 forintért kellett árulni. Több gyártó elkezdett kisebb, 10,9 kilogrammos PB-palackokat forgalmazni, drágábban, 7-8 ezer forintos áron, mint a hatósági áras nagyobb töltőtömegűt, amiből amúgy is hiány alakult ki, és nem nagyon lehetett kapni.

A hagyományos, 11,5 kilogrammos, hatósági áras palackokból már 2022 tavaszán hiány alakult ki, a probléma megoldása pedig egy évvel később a benyújtott törvényjavaslat alapján az lett, hogy a hatósági áras PB-gázpalack jelentette előírások piaci megkerülése miatt inkább megszüntetik a gyakorlatban úgysem működő hatósági árat.

A kormánypárti politikus törvénymódosító javaslata kötelezi az energiahivatalt, hogy „a PB-gáz forgalmazók tevékenységét, a forgalmazott termékek volumenét és a PB-gáz forgalmazók tevékenységével kapcsolatos költségeket” figyelemmel kísérje és negyedévente tegyen közzé erről elemzést. Hogy a hatósági ár eltörlése után az árak ne szálljanak el túlságosan, bevethetik a versenyhivatali ellenőrzéseket a kereskedőknél, ismét bevezethetnek egy hatósági árat, esetleg a lakosság kötelező kiszolgálását rendelhetik el a kereskedőknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik