Belföld

Lantos Csaba elmondta, szerinte miért nem baj, hogy csúcsáron vett az ország nagy mennyiségű gázt

Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint nem baj, hogy akkor vett az ország nagy mennyiségű gázt, amikor csúcson voltak az árak, mert „a piaci árak mindig változnak, most éppen lent vannak, de lehet, hogy egyszer fölmennek”.

A tárcavezető az RTL kérdésére válaszolva azt mondta, hogy mikor érdemes ezt a készletet kitárolni, az attól függ, hogyan alakulnak az ára.

A csatorna riportere felvetette Lantosnak, hogy az Eurostat adatai szerint nálunk nőtt legnagyobb mértékben a gázpalackok ára az egész unióban, több mint 50 százalékkal.

Az áremelkedés Lantos szerint annak köszönhető, hogy felment az energia ára, mint mindenhol, így a PB-ára is. A legfontosabb, hogy hozzájussanak ezekhez az emberek, a hozzáférhetőség a legfőbb szempont.

Az árak alakulnak majd, a legfőbb szempont e tekintetben, hogy legyen palackos gáz Magyarországon

– fogalmazott.

Németh Szilárd bő egy éve beszélt arról, hogy hiába bújnának ki a gázpalackok gyártói a rezsicsökkentés szabálya alól, hamarosan bezárul a jogi kiskapu, de ez azóta sem történt meg. A jogszabály szerint ugyanis a 11,5 kilogrammos PB-gázpalackok esnek a hatósági árszabályozás hatálya alá, ezért néhány vállalat 10,9 kilogrammos kiszerelés gyártásába kezdett, így emelhetett a gáz árán, és a mai napig megteheti ezt.

Lantos most erre a felvetésre azt mondta,

az élet megold sok kérdést, praktikusan megoldódott ez a kérdés, az emberek pedig elfogadták. Nyugalom van, van gáz, PB-palackok forgalmazódnak, nyugodt helyzet van. Nem mondanám, hogy nagyon drágán, Magyarországon lehet relatíve a legjobb áron kapni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik