Belföld

Lombkoronasétány: a kormány szerint már tart az ellenőrzés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Nagy István agrárminiszter közölte ezt Vadai Ágnes kérdésére.

Megsértette-e Nyírmártonfalva fideszes polgármestere a lombkoronasétány pályázati kiírásának valamely feltételét?

Vadai Ágnes azt követően fordult Nagy István agrárminiszterhez, hogy a Magyar Narancs megírta, Filemon Mihály a minap lezáratta Nyírmártonfalva határában a lombkoronasétányhoz vezető utat. A DK politikusa ennek kapcsán idézte Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások című pályázat fenntartási kötelezettséget szabályozó részét, amely szerint

a támogatást igénylő köteles a megvalósított állapotot a kifizetési igénylés benyújtásának évétől számított 5. év végéig fenntartani.

Vadai Ágnes a kiírás alapján tartotta aggályosnak azt is, hogy az RTL Híradó szerint egy közmunkás úgy érezte, hogy kirúgással fenyegeti a polgármester, amiért nevetős szmájlival reagált ismerőse Facebook-fotójára a lombok nélküli lombkoronasétányról. A pályázat szerint ugyanis az uniós forrásból támogatott projektek kedvezményezettjének a környezetvédelmi mellett az esélyegyenlőségi jogszabályokat is  be kell tartania,

A fejlesztéshez kapcsolódó nyilvános eseményeken, kommunikációjában és viselkedésében a támogatást igénylő esélytudatosságot fejez ki: nem közvetít szegregációt, csökkenti a csoportokra vonatkozó meglévő előítéleteket.”

Az agrárminiszter válaszát egy pontosítással kezdte. Jelezte, hogy Filemon Mihály támogatási kérelmét nem Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházásra, hanem Az erdei ökoszisztémák térítésmentesen nyújtott közjóléti funkcióinak fejlesztésére nyújtotta be. Nagy István emlékeztetett rá, a Vidékfejlesztési Programból pályázati forrást nyert pályázóknál a projektmegvalósítás akkor befejezett, ha a projekt „fizikailag és pénzügyileg is befejezett, és a Kifizető Ügynökség a támogatást folyósította”. Ekkor kezdődik meg a fenntartási időszak.

Jelen esetben támogatás nem került kiutalásra a pályázónak, a projektfenntartási időszak így nem kezdődött meg.

A támogatás folyósítása csak akkor lehetséges, ha az adminisztratív és a helyszíni ellenőrzés is alátámasztja a pályázat megvalósításának tényét, szabályszerűségét. Ezek az ellenőrzések jelenleg folyamatban vannak – írta válasza végén a miniszter.

Közben egyébként kiderült, hogy a beruházás méterenként 644 347 forintjába került az uniós adófizetőknek.

Kapcsolódó
Kiderült, mi mennyibe került a legendássá vált lombkoronasétányon
Ácsmunkára jutott több mint 25 millió forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik