Belföld

Kiderült, mi mennyibe került a legendássá vált lombkoronasétányon

Miután az országos hírnévre szert tevő, nyírmártonfalvi lombkoronasétány miatt a falu fideszes polgármestere beperelte az Átlátszót, a politikus a bíróságnak benyújtotta az erdő nélküli lombkoronasétány részletes elszámolását.

A lomb nélküli lombkoronasétányt építő Filemon Mihály azért idézte bíróság elé az Átlátszót, mert megírták, hogy 60 millió forint uniós pénzt ítéltek meg a beruházásra.

Az elszámolást pedig most közzétette az egész ügyet megszellőztető portál, amely egyébként első fokon megnyerte a pert a fideszes politikus ellen.

Az számlák és az elszámolás nyomán kiderült, hogy méterenként 644 347 forintba került az uniós adófizetőknek.

Ezen túl az is kiderült, hogy

  • Ácsmunkára bruttó 26,4 millió forint jutott – ez a lombkorona ösvény költségének 40 százaléka;
  • Asztalosszerkezetek elhelyezésére bruttó 22,2 millió forint volt a keret;
  • Aljzatkészítésre, hideg- és melegburkolatok készítésére bruttó 13,3 millió forint;
  • Irtásra, föld- és sziklamunkálatokra, illetve síkalapozásra (betonból) pedig bruttó 2,6 millió forint.
  • de jutott bruttó 5,6 millió forint lépcsőre is (korláttal).

A számlákon már kicsit részletesebben voltak felsorolva az erdei kirándulóhelyre vonatkozó tételek, az árak szintén bruttóban értendők:

  • a tájház 2 742 184 forint;
  • a védőház 2 840 609 forint;
  • a két illemhely darabja 474 910 forint;

További részletek az Átlátszó cikkében olvashatóak.

A Hajdú-Bihar megyei község fideszes polgármestere korábban az RTL Híradónak azt mondta, egy 2017-es kiírású pályázatról van szó, amit 2018 elején nyújtottak be, és 2022-ben kaptak támogatói okiratot.

Közben ez az erdő addig nőtt. És van egy olyan az erdészeknél, az erdőgazdálkodóknál, hogy ütemterv. Ez a nyárfaültetvény közben vágásérett lett. Ez azt jelenti, hogy ha egy erdő vágásérett, azt le kell termelni, és fel kell újítani

A polgármester korábban azt ígérte, egy héten belül betelepítik az erdőt: „Két éve van az erdőgazdálkodónak, hogy egy letermelt erdőt újra telepítsen, de én nem várok két évet, már elkezdtük a földmunkálatokat.” A facsemeték szerinte két-három év alatt megnőnek, de azt mondja, a pályázati kiírásban nem volt benne, milyen magas legyen az erdő. „Gyorsan növő” fát fognak telepíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik