Belföld

Nem léptek vissza az orvosi kamarába a fideszes orvos-politikusok

Kovács Attila / MTI, Koszticsák Szilárd / MTI, Marjai János / 24.hu
Kovács Attila / MTI, Koszticsák Szilárd / MTI, Marjai János / 24.hu

Mivel az orvosok a vártnál is jóval nagyobb arányban léptek vissza a Magyar Orvosi Kamarába (MOK), miután a parlament február 28-án egy nap alatt eltörölte a kötelező kamarai tagságot, kíváncsiak lettünk, hogy hogyan foglaltak állást azok az orvosok, akik a Fideszben politizálnak. A parlamentben jelenleg három fideszes orvos ül, Pesti Imre, Molnár Ágnes és Mészáros Lajos, mindhármukat megkerestük emiatt. Felhívtuk továbbá Dézsi Csaba győri polgármestert is, az egyetlen olyan fideszes városvezetőt, aki aktívan praktizál.

Bár a képviselőket egyenként kerestük meg kérdéseinkkel, nevükben központilag a Fidesz-frakció sajtóosztálya válaszolt.

– A frakció egyetlen orvos tagja sem lépett vissza a kamarába – árulták el. Mindezt azzal magyarázták, hogy „a Magyar Orvosi Kamara visszaélt a hatalmával, amikor a kamarai tagság felfüggesztésével fenyegette az orvosokat és arra akarta őket rávenni, hogy esküjüket félretéve korlátozzák a betegek egészségügyi ellátását”.

A három fideszes orvos fegyelmezett pártkatonaként megszavazta a kötelező kamarai tagságról szóló törvénymódosítást, sőt Pesti Imre és Mészáros Lajos fel is szólalt a parlamenti vitában.

Én magam személyesen is támogatom ezt a törvényjavaslatot, és kérem társaimat is, hogy szintén támogassák, hogy a betegek egészségét veszélyeztető kamarai álláspontot szüntessék meg, ennek a veszélyét szüntessék meg

– fogalmazott Pesti a Fidesz vezérszónokaként.

„2007. január 1-jével a Gyurcsány-kormány eltörölte a kötelező orvoskamarai tagságot. Akkor miről beszélünk? Önök miért ágálnak most? Gondolom, ez egy liberális döntés volt, az orvosok nagy fiúk, felnőttek, el tudják dönteni, hogy megéri nekik orvoskamarai tagnak lenni vagy sem, biztosít annyit az orvoskamarai tagság, hogy kifizessék azt a ma negyven-egynéhány ezer forintot, amibe kerül, vagy nem. Azt gondolom, hogy most is ez lesz, ezzel nem lehetetlenítjük el a kamarát, hiszen a kamara működhet tovább, megtarthatja a tagjait, aki nyilatkozik, az maradhat tag, aki nem nyilatkozik, az meg nem lesz tag, és ezt majd eldöntik, nagy fiúk az orvosok, nem kell félteni őket. Az egész döntéshozatal nem az orvosok ellen irányul, hanem a kamara vezetése ellen. Önmagában még a kamara is egy jó, pozitív testület és hasznos, de az, hogy átpolitizálódott, ez tarthatatlan” – fejtette ki Mészáros Lajos, a dunaújvárosi választókerület fideszes képviselője.

Dézsi Csaba győri polgármester sem lépett vissza a kamarába.

Én már három éve javasoltam a kötelező kamarai tagság eltörlését, amikor Kincses Gyuláék átvették az orvosi kamara vezetését. Most sem lett jobb a helyzet, mivel a konfliktus keresése jobban foglalkoztatja a kamarát, mint a probléma megoldása

– magyarázta a 24.hu-nak.

Az orvosi kamara nem kívánta kommentálni azt, hogy a kormánypárti politikus-orvosok egységesen nem lépnek vissza a kamarába, mondván, politikai természetű kérdésekre nem válaszolnak. Azt azonban elárulták, hogy az április végi adataik szerint 34 028 tagja van a Magyar Orvosi Kamarának, vagyis a kötelező kamarai tagság március eleji megszüntetése óta az orvosok mintegy négyötöde visszaállította tagságát.

Mint ismert, az orvosi ügyelet átalakítása kapcsán konfliktus alakult ki a MOK és a kormány között. Az új ügyeleti rendszert az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szervezi az önkormányzatok és az ügyeletszervezésre szakosodott cégek helyett (az átállás májustól már hat vármegyében érvényben van), és ezért a házi orvosoknak az OMSZ-szel ügyeleti szerződést kell kötniük. A kamara azonban azt tanácsolta az orvosoknak, hogy ne írják alá ezt a szerződést, mert az év elején életbe lépett új egészségügyi szabályok rontják az ellátást és veszélyeztetik a betegellátást. A kormányoldal végül a MOK nyomásgyakorló akciójára úgy reagált, hogy eltörölte a kötelező orvosi kamarai tagságot, és az etikai eljárások lebonyolítását is elvették a kamarától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik