Belföld

Ez Orbán Viktor „ítélete” – a MOK elnöke a statáriális törvényről

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Kincses Gyula szerint szakmai körökben hallani, hogy sok követelésük átmegy majd a kormányzaton, csak nem akarták, hogy ez a gyengeség jelének tűnjön.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Forbes.hu-nak azt mondta, csalódott a kormány totális, durva, gyors és igazságtalan támadása miatt. Kincses Gyula nem számított rá, hogy „ilyen statáriális gyorsasággal – előbb az »ítélet«, utána a »tárgyalás« – viszik végig ezt a törvényt”. Szerinte a döntés nem a Belügyminisztériumban, hanem egy szinttel magasabban született meg, de Orbán Viktortól nem kér  időpontot, mert nem látja esélyét, hogy visszavonnák a törvényt, ha elmondaná, „mekkora hazugság”, amivel támadják őket. A kamara nem fenyegetett senkit, ezért felvetődött, hogy

hitelrontás miatt a MOK beperli azokat, akik valótlan információkkal vádaskodtak.

Nekik most a kamara túlélését kell biztosítaniuk, de a minisztérium veszített többet, mert a finoman szólva sem magas szakmai színvonalú jogszabályok kijavításában mindig partner volt a MOK.

A tudásunkkal életszerűbb és elfogadottabb szabályok születhettek volna.

Kincses Gyula szerint az, hogy már nem a kamara jár el az etikai ügyekben azzal a kockázattal jár, hogy a szakma helyett a szabályokat a belügyminiszter hozza, ami akár a fegyelmezés eszköze is lehet. Az elnök úgy véli, általános kormányzati attitűd, hogy a kormány hátrébb lép a humán közfeladatoktól, immár

a segíts magadon és akkor a kormány is megsegít a rendező elv,

de az nagy baj lenne, ha a magánegészségügy venné át az alulfinanszírozott állami ellátás szerepért, mert a tartós és súlyos állapotú betegek kezelése szolidaritás elvű, állami feladat. A közellátás az szükségletet elégít ki, a piaci a fizetőképes keresletet.

És nem lehet, hogy annak van egészsége, akinek pénze van. (…) Ami a lényeg, el kellene kerülni, hogy pénzért életet és ne kényelmet vegyünk, hogy ne azért menjünk a magánellátásba, mert különben nem jutunk diagnózishoz, ami életet menthet.

A kamara változatlanul azt szeretné, hogy jobb ellátás legyen, jobb munkakörülmények, nem a kormánypártokkal, hanem a mindenkori kormánnyal akarnak együttműködni. Kincses Gyula szerint szakmai körökben hallani, hogy sok követelésük átmegy a kormányzaton, csak nem akarták, hogy ez a gyengeség jelének tűnjön, ezért nem a MOK javaslatára valósul meg. Ebből nem csinálnak presztízskérdést, az a lényeg, hogy a tudásuk, szemléletünk hasznosuljon.

Frissítünk!

NYOK: Ki fog minket gyógyítani?

A Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK) aggódik az orvosi ügyeleti rendszer rapid átalakítása, a Magyar Orvosi Kamara villámgyors lenullázása, a kormány és az egészségügyi dolgozók közötti egyre feszültebb helyzet miatt. Mivel leggyakrabban az idősek szorulnak orvosi ellátásra, a nyugdíjasok az orvosi ügyeleti rendszer megnyugtató, biztonságos megoldását szorgalmazzák. A NYOK szerint a kormánypárt hatalommal való visszaéléssel vádolta a MOK-ot, ám a kormány zárta le a vitát úgy, hogy visszaélve hatalmával, bámiféle egyeztetés nélkül – két nap alatt – lenullázta a MOK jogait. Attól tart, a vitának a betegek látják a kárát. A NYOK nem érti, mitől sikeres az új ügyeleti rendszer, ha nagyrészt háziorvosok nélkül indult el két vármegyében (Győr-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg). Mivel év végére az egész országban az új ügyeleti rend lép életbe, a betegek, ápoltak és az idősek érdekében és nevében kéri a NYOK a kormányt és az orvos-szakmai szervezeteket, hogy – a kormány elfogadhatatlan döntése ellenére – próbálják tárgyalásokon egyeztetni az álláspontjukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik