Belföld

Kaphatott egy fülest, a nyomozók szerint a letartóztatása előtt menekült volna az országból Schadl György

2021. november 5-én pénteken Schadl György feleségével, Baranyai Helgával és sofőrjükkel, M. Viktorral tartott a ferihegyi reptérre, ahonnan Dubajba repültek volna, de 13 óra 38 perckor félreállították őket a készenléti rendőrök a reptér prémium parkolójához vezető úton, számolt be a nyomozati anyagokra hivatkozva a letartóztatás körülményeiről a Telex.

Az autóban utazókat az egyenruhások kiszállásra szólították fel, majd amikor ezt megtették, Schadlt és M. Viktort azonnal megbilincselték, elrendelték előállításukat, így az útjuk meghiúsult. A lap cikke szerint a ferihegyi incidens előtt Schadl Györgyöt már több mint egy hónapja „Gyűjtő”, sofőrjét, M. Viktort pedig „Kés” néven hallgatták le. 

Előállítása után egy nappal Schadl azt vallotta: feleségével csak turistaként utaztak volna Dubajba, a nyomozati anyagból viszont az rajzolódik ki, hogy a hatóságok szerint kapott egy fülest, és még a letartóztatása előtt menekült volna az országból. A nyomozók szerint azért mentek volna Dubajba, mert az Egyesült Arab Emírségekkel Magyarországnak nincsen kiadatási egyezménye.

Kés zsebeiben az előállítás után egy tömött fehér, A5-ös borítékot találtak, amiben különböző valutákban 6 millió forintot érő pénz volt. Arra, hogy akkor kié, vagy kitől kapta, nem volt hajlandó válaszolni. A rendőrök házkutatást is tartottak Érden, Kés lakóhelyén, egy olyan családi házban, ami Schadl egyik cégének tulajdona. A férfi ekkor már elismerte, hogy a pénzt Schadltől kapta, állítása szerint azt az iroda széfjébe kellett volna vinnie. A lakásban ezen kívül majdnem 3 millió forint készpénzt találtak. Késre, mint Schadl első számú intézőemberére az ügyészség 2 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kért, de ő az előkészítő ülésen minden vádat tagadott.

A Telex azt írja, Schadl ruhájából csak néhány papírpénz és egy Audi kocsikulcsa került elő. A legnagyobb nála lévő érték a később több mint 7 millió forintra becsült, 18 karátos aranyból készült Breguet karóra volt, amit még a megbilincselésekor csatoltak le a csuklójáról. A rendőrök ezután Baranyai Helga táskáját és a kocsit is átvizsgálták, ahonnan egy-egy diplomata útlevél került elő mindkettőjük nevére. Erre a magyar törvények szerint nem lettek volna jogosultak. Volt még nála több boríték, az ezekben lapuló papírpénzek értéke külön-külön is több millió forint volt.

A Késnél és a Helgánál lévő pénzről Schadl később vallomásában azt mondta,

azért volt nálunk annyi készpénz, mert a szállodát Dubajban készpénzben szerettük volna kifizetni. Ennek a célja nem az volt, hogy bárkinek átadjam, hanem az, hogy 10 napra Dubajba indultunk nyaralni, ezt követően 1 hétig itthon lettem volna, majd ismét Dubajba mentem volna egy konferenciára.

Miután átkutatták a járművet, a nyomozók a Schadl-házaspár újbudai házához mentek. Schadl ügyvédje már itt várta őket, de a házkutatást nem tudta megakadályozni, és abba nem is szólhatott bele. A rendőrök itt már levették Schadlről a bilincset, így ő vezethette körbe őket, ő is adhatta át nekik a hálószobájában tárolt gumilövedékes pisztolyt, és ő nyitotta ki a Nemzeti Védelmi Szolgálat embereinek a páncélszekrényt. Ebből szintén sok pénz, egy sor ingatlan adás-vételi szerződés, valamint egy felirat nélküli boríték került elő.

Utóbbiban „2 darab A4-es fehér kartonlapra kinyomtatott fénykép volt, amely egy hálószobát és két ruhátlan személyt intim helyzetben és további egy ruházat nélküli személyt, aki fényképez, ábrázol, mellette egy darab A4-es lap, melynek egyik oldalán Nokia Communication Centre szövegű számítógépről kinyomtatott ablakok, üzenetváltásokkal, valamint további kettő darab TDK DVD – R lemez […]”. Ezekre egy híres közszereplő neve volt írva.

Kapcsolódó
Csak mi vagyunk fiúk, és úgy húsz prostituált – így hívta bulizni későbbi vádlott-társát Schadl György
A végrehajtók elnöke pikáns telefonbeszélgetést folytatott egyik bizalmasával, aki a korrupciós ügy harmadrendű vádlottja lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik