Belföld

A magyar titkosszolgálat közölte, mi igaz a kiszivárgott Pentagon-iratokban szereplő magyar vonatkozású információkból

Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / AFP
Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / AFP

Egyértelműen megállapítható, hogy nem került sor a magyar Kormány lehallgatására

– állapította meg titkosítás alól feloldott jelentésében a Nemzeti Információs Központ (NIK), amit a hvg.hu ismertetett.

A NIK, vagyis a Rogán Antal minisztériuma által felügyelt titkosszolgálat tájékoztatóját először az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának április 19-i ülésén ismertették. A titkosszolgálati jelentés arról szól, mi igaz a Pentagon-iratokban említett magyar vonatkozású információkból.

Mint ismert, Jack Teixeira, a massachusettsi nemzeti gárda tagja ellen április 14-én vádat emeltek azzal, hogy titkos dokumentumokat szivárogtatott ki. Úgy vélik, ez a legsúlyosabb amerikai biztonsági rés azóta, hogy 2010-ben több mint 700 000 dokumentum, videó és diplomáciai távirat jelent meg a WikiLeaks weboldalán. A nyomozók továbbra sem tudják, hogyan szivároghatott ki az a több mint 100 oldalnyi titkos dokumentum az amerikai hírszerzéstől, melyek az Egyesült Államok szövetségeseiről és az ukrajnai háborúról is érzékeny információkat tártak a világ elé. A kiszivárgott Pentagon-dokumentumokról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk.

Az iratokban Magyarországra vonatkozó hírszerzési információi is szerepelnek:

  • Az egyik dokumentum a szövetségesi együttműködés keretében jelöli Magyarországot, amely – a délkeleti zászlóalj harccsoport részeként – teljesíti vállalt szövetségesi feladatait.
  • A „Szigorúan titkos!” minősítésű jelentésben szereplő „Bizalmas!” minősítésű információ szerint „a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor február 22-én egy politikai stratégiai ülésen az Egyesült Államokat jelölte meg pártja első három ellenfele egyikeként”.
  • „A Horvát Fegyveres Erők 14 darab Mi-8 HP típusú helikopter szállítását tervezik Ukrajnába idén márciusban, melyből 7 már jelenleg is bevetésre kész. Az ukrán pilóták a helikoptereket a magyar légtéren keresztül tervezik szállítani”.

Kovács Zoltán András dandártábornok, a NIK főigazgatója által írt tájékoztató szerint az első pontról a sajtó már tavaly júniusban beszámolt, miután a madridi csúcstalálkozón döntöttek a NATO keleti szárnyának megerősítéséről.

A második, Orbánnak tulajdonított állítást a Magyar Nemzet szellőztette meg, melyet állítólag a Fidesz-KDNP februári, balatonfüredi frakcióülésén mondott el. – Az információ forrásaként a Pentagon-iratok szerint a CIA az USA budapesti nagykövetségét jelölte meg – írta a NIK főigazgatója, ám az állítás valóságtartalmát illetően ő sem foglalt állást.

Kovács Zoltán András hangsúlyozza:

a sajtóban megjelenő tudósítások egy része a nyilvánosságra hozott eredeti dokumentumok ismerete nélkül vehette át az információkat, így a cikkekben szereplő megállapítások jelentős része téves és torzított.

A titkosszolgálatot vezető dandártábor szerint a sajtóban az jelent meg, hogy „Magyarország mégis támogat közvetlen fegyverszállításokat Ukrajnának”, de ez „nem fedi a dokumentumban szereplő megállapítást”.

Az Átlátszó múlt héten írt arról, hogy alighanem a győri repülőtér érintésével küldött Ukrajnának katonai helikoptereket Franciaország, de ezt a Magyar Honvédelmi Minisztérium ezt cáfolta.

Kovács Zoltán András összegzésül megjegyzi, hogy „az eddig ismertté vált dokumentumok alapján közvetlen magyar érdeksérelem nem merült fel, azonban a szivárogtatásból következő és az egész szövetségi rendszert érintő biztonsági kihívások Magyarországra is kihatnak”. Ezt szerinte a titkosszolgálatok kezelik.

A nyilvánosságra kerülő dokumentumokban a magyar fél hivatalos álláspontját a készítők megfelelően és pontosan mutatták be, az iratok pedig hazánk szempontjából negatívan értékelhető elemet nem tartalmaztak

– summázza a NIK főigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik