Nagyvilág

Honvédelmi Minisztérium: Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket

Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket – írta a Honvédelmi Minisztérium csütörtökön a 24.hu megkeresésére. Lapunk azt követően kereste meg a tárcát, hogy az Átlátszó arról írt, hogy a győri repülőtérről szálltak fel Ukrajnának átadott katonai helikopterek. A lap az Időkép webkamerája által rögzített felvételeket közölt, melyeken ugyanolyan típusú és felségjelzésű helikopterek láthatóak, mint az ugyanazon a héten, Kijevben készült fotókon.

A Honvédelmi Minisztérium válaszában újra a kormány által folyamatosan ismételt paneleket ismertette, miszerint „Magyarország álláspontja nem változott: a kormány továbbra is a béke pártján áll”, illetve „a háborúnak csak az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások vethetnek véget”.

A tárca továbbá azt írta:

Magyarország továbbra is részt vesz a nemzetközi légiforgalomban, ezért fordulhat elő olyan, hogy katonai, vagy civil reptereken más nemzet katonai légijárművét lefotózzák, amelyek a megfelelő engedélyek birtokában a repülési terveik alapján igénybe veszik az adott reptér szolgáltatásait.

Végül jelezték: „Magyarországról, vagy az ország légteréből Ukrajnába semmilyen, a háború eszkalációját növelő szállítmányt nem engedtünk át a háború kitörése óta”. Szerettük volna megtudni azt is, merre indultak tovább a helikopterek, miért érkeztek Győrbe, illetve kinek a tulajdonai, de ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ.

Április közepén egyébként már a kiszivárgott amerikai hírszerzési iratokra hivatkozva a Politico is írt arról, hogy a magyar kormány lehetővé teszi, hogy a szövetséges államok használják a magyar légteret az Ukrajnába irányuló fegyverszállításra.

A cikkben egy tervet is ismertettek, amely szerint ukrán pilóták a Horvátország által adományozott katonai helikoptereket a magyar légtéren keresztül szállítanának Ukrajnába. Ekkor a honvédelmi tárca szintén tévesnek nevezte az értesülést, azt írták: „hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket (…) Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik