Belföld

Alighanem a győri repülőtér érintésével küldött Ukrajnának katonai helikoptereket Franciaország

Időkép
Időkép

Három, H125M Fennec típusú, az Ukrán Állami Határőrszolgálat felségjelzéseit viselő könnyű katonai helikopter érkezik a Győr-Pér repülőtérre, majd mintegy 10 órás várakozás és karbantartás után ismeretlen helyre repülnek tovább – ez látható az idokep.hu webkamerája által rögzített, február 13-án és 14-én készült felvételen, amit az Átlátszó egyik olvasója szúrt ki.

A lap szerint egy nappal korábban a Militarnyi nevű, katonai témákkal foglalkozó hírportál riportot és fotókat közölt arról, hogy folyamatban van H125M helikopterek szállítása Ukrajnába. Mint írták, februárban, egy korábbi megegyezés alapján Franciaország 55 darab H125M-es helikoptert ad át Ukrajnának, amelyek közül az első darabok már megérkeztek Kijevbe. A mellékelt fotókon jól látható, hogy a helikopter típusa és festése azonos azokéval, amelyeket a győri reptéren filmeztek le.

Az Átlátszó szerint nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor ugyanilyen helikopterek magyar reptéren álltak meg: február 2-án és 28-án a győri, illetve a tököli reptéren álltak meg a Franciaországból induló helikopterek.

A Radarbox légtérfigyelő alkalmazás archívumából az is kiderül, hogy a helikopterek Magyarországról a lengyel-ukrán határhoz közeli Rzeszów repülőterére mentek tovább. A korábban kis forgalmú, főleg belföldi járatokat kiszolgáló reptér tavaly február óta a történelem egyik legnagyobb katonai légihídjának állomása lett. Itt halad át ugyanis az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segítség nagy része. A katonai járműveket, lőszert, fegyvereket és más eszközöket a Rzeszów-Jasionka reptéren pakolják ki, ahonnan nagyrészt szárazföldi úton viszik tovább Ukrajnába.

Mint ismert, április közepén, a kiszivárgott amerikai hírszerzési iratokra hivatkozva a Politico írt arról, hogy a magyar kormány lehetővé teszi, hogy a szövetséges államok használják a magyar légteret az Ukrajnába irányuló fegyverszállításra. A cikkben egy tervet is ismertettek, amely szerint ukrán pilóták a Horvátország által adományozott katonai helikoptereket a magyar légtéren keresztül szállítanának Ukrajnába.

A Napi.hu kérdésére a Honvédelmi Minisztérium tévesnek nevezte a Politico értesülését. Mint írták,

hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket (…) Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé. A háborúnak csak az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások vethetnek véget.

A tárca tájékoztatása viszont a Győrben készült felvételek alapján feltételezhetően nem igaz. Megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot az Átlátszó által közölt felvételekkel kapcsolatban, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik