Nagyvilág

„A dokumentumok súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek” – A kiszivárgott amerikai hírszerzési iratok titkai

Libkos / AP / MTI
Libkos / AP / MTI
Szigorúan titkos amerikai iratok szivárogtak ki az elmúlt hetekben, amelyek főleg Ukrajnáról szólnak, és komoly hatással lehetnek a háborúra, különösen a tervezett tavaszi offenzívára. De szerepelnek benne az Egyesült Államok számos más országra – így Magyarországra – vonatkozó hírszerzési információi is. A jelentés szerint például Orbán Viktor a három legkomolyabb ellenfele között említette az USA-t. Az elmúlt évek legnagyobb szivárogtatásának részletei.

A 21 éves Jack Teixeira 2023. április 13-án délután egy könyvet olvasott az otthona napfényes teraszán, miközben nem is sejtette, hogy a ház körül fegyveres FBI-ügynökök gyülekeznek azért, hogy letartóztassák. A bevetésről készült felvételeken látható, hogy a fiatal férfi olajzöld pólót és piros rövidnadrágot visel, miközben elvezetik az állig felfegyverzett szövetségi ügynökök.

Teixeira szívesen töltötte az idejét a Thug Shaker Central nevű internetes csoportban fegyverekről, videójátékokról és rasszista viccekről beszélgetve, 2021 óta pedig a massachusettsi nemzeti gárda 102-es számú hírszerzési szárnyának volt a tagja. És pontosan ez a két dolog volt az, ami miatt bajba került, ugyanis a munkahelyén megismert, minősített katonai iratokat feltöltötte az internetre.

Az idén március elején a videójátékosok körében népszerű honlapon, a Discordon kezdtek el terjedni a láthatóan a Pentagonból származó dokumentumok, onnan aztán az iratok átszivárogtak a 4Chan fórumoldalra, valamint a Telegram és a Twitter közösségi oldalakra, és idővel eljutottak a nagyobb sajtótermékekhez is. A Bellingcat oknyomozó portál kiderítette, hogy vannak olyan dokumentumok, amelyek ennél is korábbra datálhatók, de az újságíróknak az is feltűnt, hogy az iratokat nem beszkennelték, hanem valaki a kinyomtatott aktákat egyszerűen lefényképezte.

További nyomozás után az is nyilvánvalóvá vált, hogy a Discord WowMao nevű csatornájára már március első napjaiban feltöltöttek mintegy 30 darab, az ukrajnai háborúval kapcsolatos és „szigorúan titkos” jelöléssel ellátott iratot, köztük térképeket, ám a WowMao még mindig nem az eredeti forrás volt.

A Bellingcat végül eljutott a Thug Shaker Central nevű Discord-csoporthoz,

amellyel kapcsolatban többen is azt állították, hogy ott jelentek meg elsőként a kiszivárogtatott iratok. A csoportnak nagyjából harminc tagja van, többségében fiatal férfiak.

A Washington Postnak (WaPo) sikerült interjút készítenie az egyik taggal, aki névtelenséget kért, és mivel 18 év alatti, a beszélgetéshez az édesanyja engedélyére is szükség volt. A fiatal a WaPónak azt mondta, hogy a minősített aktákat egy OG profilnévvel szereplő személy töltötte fel, akinek tudta a hivatalos nevét és azt is, hogy hol dolgozik, de a napilappal nem osztotta meg. Az információkat egy másik csoporttag is megerősítette a WaPónak.

A lap cikke szerint OG, azaz Teixeira eleinte begépelte az iratokon található adatokat, de később taktikát váltott, és lefotózta azokat. Ezzel ugyan időt spórolt magának, ám egyúttal a saját névtelenségét is veszélybe sodorta, ugyanis a képeken olyan árulkodó nyomokat hagyott, amelyek alapján később bizonyíthatóvá válhat, hogy valóban ő volt a kiszivárogtató. Az egyik feltöltött fotón például a kinyomtatott aktát egy piros, úgynevezett gamer billentyűzetre tette, amely könnyebben beazonosítható, mint egy hagyományos klaviatúra.

Az interneten nincsenek titkok

OG azonban valószínűleg elfeledkezett arról az alapvetésről, hogy ami egyszer felkerül az internetre, az onnantól kezdve nem marad titokban. A Thug Shaker Centralnak volt egy olyan szabályzata, miszerint, amit oda feltöltenek, azt nem szabad onnan kivinni, de akadtak, akik megszegték ezt a szabályzatot. A WaPónak nyilatkozó tagok szerint az utóbbi időszakban a csoportban felbukkantak külföldi, pontosabban kelet-európai tagok, beleértve oroszokat és ukránokat, akik számára az ukrajnai háborúval kapcsolatos iratok egészen más jelentőséggel bírnak, mint a fegyverimádó amerikai tinédzsereknek.

A Washington Post szerint február 28-án az egyik fiatal – a többi csoporttag tudta nélkül – kezdte el publikálni az iratokat a WowMao nevű szerverre, ahonnan aztán szépen tovább terjedt az internet más részeire, és eljutott az oroszok és ukránok által is szívesen használt Telegram közösségi oldalig. A Bellingcat azonban megjegyzi, hogy egyes iratokat átszerkesztettek: a 4chanen látható volt egy eredeti dokumentum, amely az oroszok és az ukránok veszteségeit összegezte, és ezen az orosz halottak voltak nagyobb számban. A Telegramra azonban már módosítva került fel úgy, hogy az ukránok veszteségeit tüntette fel nagyobbnak.

A kiszivárogtató azonosításában nagy szerepet játszott a Bellingcat és a New York Times, amelyek percekkel azelőtt hozták nyilvánosságra a nevét, hogy az FBI megerősítette volna: Teixeira a nyomozás egyik célpontja. Sajtóértesülések szerint a férfi egy massachusettsi támaszponton a katonai kommunikációs hálózatokért felelős informatikai szakember volt, a hálózatok védelmének biztosítása is az ő feladata volt, emiatt magasabb szintű biztonsági engedélyt kapott.

A hazafias családból származó Teixeirát, aki legalább több száz oldalnyi iratot lophatott el, pénteken hallgatja meg a bíróság.

Mi szerepel az iratokban?

Az előzményeket felidézve: nagypénteken elsőként a New York Times közölte, hogy amerikai titkos iratok kerültek nyilvánosságra, a védelmi és az igazságügyi minisztérium is vizsgálja a szivárogtatást. Az incidensről nem sokkal korábban értesült a Pentagon, majd tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt is.

A dokumentumok nagyon súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és megvan a lehetősége annak, hogy ezek felhasználásával hamis információkat terjeszthetnek

mondta Chris Meagher, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A New York Times beszámolója szerint (ők, ahogy más amerikai médiumok is, csak írnak a dokumentumokról, de nem hozzák azokat nyilvánosságra) ezekben fegyverszállításokról, a zászlóaljak erősségeiről, a talajviszonyokról és egyéb érzékeny információkról lehet olvasni.

Az iratokban részletesen írnak az ukrán légvédelmi rendszerről, arról, hogy azt végletekig igénybe vette a tél, hogy az ukránok miként próbálnak érzékeny egyensúlyt fenntartani a korlátozott erőforrásaikkal, hogy védelmet biztosítsanak a civileknek, a létszükségleti infrastruktúrának és a frontvonalon lévő csapataiknak.

Arról is beszámolnak, hogy Kijev májusra kifogyhat a szükséges rakétákból, ami az oroszokat a vadászgépeik és bombázóik intenzívebb bevetésére sarkalhatja.

Oleg Petraszjuk / EPA / MTI Földbe fúródott rakéta Kijevtől északra egy faluban 2022. április 14-én.

Az egyik jelentés a tizenkét új ukrán dandár kiképzési tervét foglalja össze, egy másik a lőszerszükségleteket. Vannak bennük diagramok, fényképek és olyan térképek is, amelyek a front változását mutatják be, valamint azt, hol helyezkednek el az orosz és ukrán csapatok, mik az erősségeik, sebezhetőségeik, és főként, hogy milyen relatív előnyei vannak az ukránoknak, ha megindítják a tavaszi offenzívát.

A Washington Post egy olyan iratot is szemléz, amely – miután számba veszi a támadáshoz szükséges erők létrehozásával és fenntartásával kapcsolatos problémákat – arra jut, hogy csak „szerény területi előnyökhöz” vezethet egy tavaszi offenzíva, amelyek „jócskán elmaradnak” Kijev eredeti céljaitól.

Egy március 23-i dátummal ellátott anyag szerint több ország különleges katonai egységei is Ukrajnában tevékenykednek. A legnagyobb kontingense Nagy-Britanniának van (50 fő), majd Lettország (17), Franciaország (15), az Egyesült Államok (14) és Hollandia (1) következik a sorban – írta a BBC. Bár kis létszámú alakulatokról van csak szó, ezek a csapatok nagyon hatékonyak. Ha pedig ez az információ valós, akkor az megerősíti az orosz kommunikációt, amely már régóta hangoztatja, nem csak Ukrajnával, hanem a NATO-val is meg kell küzdeniük.

A brit védelmi minisztérium a Twitteren azt írta, hogy az iratokban „súlyos pontatlanságok” találhatók. A Pentagon illetékesei viszont igazolták a dokumentum valódiságát.

A Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) négy szélsőséges forgatókönyv lehetséges következményeit is sorra vette: Vlagyimir Putyin orosz elnök halála, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök halála, az orosz katonai vezetés leváltása, valamint egy ukrán csapás a Kreml ellen. Ez utóbbinak például következménye lehet a teljes orosz mozgósítás, a nukleáris fegyverek bevetésének megfontolása, de akár – az orosz lakosság félelmei miatt – a tárgyalások kezdeményezése is.

Szövetségesek, Magyarország

De nem csak a háborúról szólnak a kiszivárgott iratok, találni bennük elemzéseket, információkat más térségekről (Közel-Keletről, Délkelet-Ázsiáról), illetve országokról is. Így

  • Kínáról, hogy – egyebek mellett – Peking hathatós segítséget nyújtana a Kremlnek, ha az ukránok NATO-fegyverrel fontos oroszországi célpontot vagy célszemélyt iktatnának ki, illetve, hogy tesztelték az USA-ra veszélyes hiperszonikus sikló repülőeszközüket, hogy van egy új hadihajójuk és két új műholdjuk is.
  • Alapos ismereteik vannak Irán nukleáris fegyverkezésének részleteiről és a hadsereg vezetésének – akár magán jellegű – tanácskozásairól is.
  • A dokumentumok szerint Szerbia – dacára annak, hogy ellenzi az Oroszország elleni szankciókat, és semleges álláspontot képvisel a háború kapcsán – támogatja Ukrajna fegyverrel való megsegítését, sőt, információk vannak arról is, hogy déli szomszédunk küldhetett is fegyvereket a megtámadott országba. A szerb kormány cáfolta ezeket az értesüléseket.
  • Dél-Koreában biztonsági tanácsadókat hallgathattak le, akik arról beszéltek, hogyan lehetne elkerülni a Kreml haragját, ha közvetve fegyvereket biztosítanának Ukrajnának.
  • Egyiptom állítólag elnöki hozzájárulással, titokban, erőltetett menetben 40 ezer rakéta gyártását tervezte Oroszországnak, hogy kiegyenlítsen egy korábbi – meg nem nevezett – segítséget. Az irat február közepén készülhetett, és nincs arra utaló jel, hogy végül sor került volna az üzletre.
  • Izrael titkosszolgálatának, a Moszadnak egyes felsővezetői szorgalmazták, hogy a szervezet is tiltakozzon a kormány tervezett, nagy hullámokat vetett igazságügyi reformja ellen.
  • Törökországot az iratok szerint megkereste a Wagner-csoport, hogy adjanak el nekik fegyvereket és felszerelést.
  • Kanada kapcsán pedig arról írtak a jelentésekben, hogy a Zarya oroszbarát hackercsoport az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik állítólagos tisztjét úgy tájékoztatta: hozzáfértek a kanadai gázinfrastruktúrához, amivel akár egy robbantást is elő lehet idézni. Justin Trudeau miniszterelnök erre reagálva azt mondta, „nem történt kibertámadásokat követő fizikai kár a kanadai energia-infrastruktúrában”.

Magyarországról is vannak a kiszivárogtatott dokumentumokban hírszerzési értesülések.

A Wall Street Journal és a Washington Post egy CIA-dokumentum alapján arról írt, hogy Orbán Viktor az Egyesült Államokat jelölte meg a Fidesz három legnagyobb ellenfele egyikének.

Az amerikai hírszerzés március 2-i keltezésű helyzetjelentése az amerikai nagykövetséget jelölte meg az információ forrásaként, és egy február 22-i, politikai stratégiai találkozóról szól, ahol a magyar miniszterelnök az egyik legnagyobb ellenfélként említi az USA-t, és ettől az amerikaiak „az amerikaellenes retorika szintjének további eszkalációját” várják. Február 22-én és 23-án Balatonfüreden tartotta a Fidesz–KDNP a szezonnyitó kihelyezett frakcióülését.

A Wall Street Journal arról a lehetőségről írt, hogy az Egyesült Államok megfigyelheti a magyar kormánypárt találkozóit. Ennek a dokumentumnak is vizsgálják a valódiságát az amerikai hatóságok, a WSJ maga nem tudta megerősíttetni a hitelességét, de szerintük olyan részleteket tartalmaz, amelyek alapján annak lehet tekinteni.

Információ, dezinformáció

A dokumentumokat oroszpárti csatornák is megosztották, és – ahogy fentebb írtuk – egyes iratok szinte biztosan manipuláltak, többségében azonban olyanok, mint amilyenek a Fehér Ház, a Pentagon vagy a Külügyminisztérium vezető tisztségviselőinek szánt napi CIA-helyzetjelentések, ismerte el Meagher.

A háborús veszteségekkel kapcsolatban az eredeti, Pentagon által összeállított dokumentum szerint 189 500–223 000 orosz katona halt vagy sérült meg, míg az ukrán veszteségeket 124 500–131 000 közé teszik, igaz, megjegyzik, hogy elég bizonytalan adatokról van szó (ez körülbelül megegyezik a sajtóban is olvasható számokkal). Ez az irat található meg egy oroszbarát Telegram-csatornán, de már úgy, hogy a „műveletben meghalt” ukránok számát (16–17,5 ezer) az orosz oldalra írták, míg az ukrán oldal halottainak számához megfordították az előbbi számokat, így lett belőle 61–71,5 ezer fő.

Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / AFP Hozzátartozók egy katona sírjánál Kijevben 2023. március 25-én.

Részben az is kiderül az iratokból, hogy az amerikai titkosszolgálatok hogyan gyűjtik az információikat, illetve kik a forrásaik. A Wall Street Journal szerint különböző hírszerző ügynökségektől, katonai parancsnokságoktól származnak a hírek. A titkos iratok egy része párhetes lehet, a Politico februári-márciusi keltezésről írt.

„Szerintem az oroszok mindezt már tudták, ezek az információk számunkra jelentenek újdonságot, az oroszok vagy az ukránok számára ezek ismert tények” – mondta a Deutsche Wellének Ben Hodges amerikai altábornagy.

Kissé idejét múltak és konkrét harci terveket nem tartalmaznak, de még így is „hihetetlenül hasznos” információforrást jelentenek Moszkvának, mondta a Silverado Policy Accelerator nevű agytröszt vezetője, Dmitri Alperovitch a Washington Postnak. Ugyanis bemutatták az ukrajnai hadszínterekre érkezett nyugati fegyverek típusát és mennyiségét, azt, hogy hány katona használhatja azokat, és részleteket a tervezett ukrán ellentámadásban szereplő egységekről, legénységükről, felszerelésükről, képzettségi szintjükről.

A CNN egy Zelenszkij ukrán elnökhöz közeli forrásra hivatkozva azt írta, hogy pár katonai tervet már módosítottak is a szivárogtatás miatt.

A dokumentumokból az is kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatoknak milyen mélyen sikerült beépülniük az orosz védelmi apparátusba – a nagy szerepet vállaló Wagner-csoportba és a GRU katonai hírszerzésbe –, egyes esetekben Ukrajnát figyelmeztetni is tudták egy közelgő orosz támadásról.

Moszkva tehát következtethet arra, hogy hol vannak az ukránok gyenge pontjai, emellett a dokumentumok segíthetnek beazonosítani az amerikaiak eszközeit, forrásait, ügynökeit, akiknek így az élete is veszélybe került.

Szükség lesz kármentésre

Az ukrán vezetés – miközben bizonyára jelentős feszültséget okozott a körükben – a nyilvános megszólalásaiban azt állítja, az iratok vagy csak szimpla elemzések, vagy orosz hamisítványok, Zelenszkij elnök tanácsadójának, Mihajlo Podoljak szavaival élve

egy közönséges titkosszolgálati játék,

aminek az a célja, hogy kétségeket és viszályt szítson Ukrajna szövetségesei között.

A tavaszi offenzíva tervei sem módosulnak, hiszen ezeken még dolgoznak, állítják. Zelenszkij mindenesetre egy szót sem szólt az ügyről, pedig van olyan irat is, amely szerint az USA kémkedett utána. Ezt környezete azzal cáfolta, hogy az államfő és a hadsereg közötti konzultációk a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati dokumentumoktól eltérően zajlanak.

Ukrán elnöki sajtószolgálat / AFP Joe Biden és Volodimir Zelenszkij találkozója Kijevben 2023. február 20-án.

Az egyik állítólagos Pentagon-irat szerint Zelenszkij február végén a hadsereg vezetésével arról egyeztetett, hogy hajtsanak végre dróntámadásokat az oroszországi Rosztovnál található orosz katonai helyszínek ellen. Podolják szerint azonban az ilyen megbeszéléseken nem konkrét tervezett eseményekről esik szó, minthogy „bombázzuk le Rosztovot”, hanem inkább prioritásokról, stratégiákról.

Az ugyanakkor szinte biztos, hogy az Egyesült Államok szövetségesei ellen is kémkedhetett, ami miatt az amerikai diplomáciának és titkosszolgálatoknak kármentést kell végezniük.

Eddig úgy tűnik, sikerrel teszik ezt, hiszen nincs akkora felháborodás, mint amikor például kiderült, hogy Angela Merkel telefonhívásait is lehallgatták, ami miatt a CIA berlini állomásvezetőjét ki is utasították Németországból.

Oroszországban viszont a szivárogtatást arra látják bizonyítéknak, hogy az USA és a NATO egyre nagyobb szerepet vállal a konfliktusban. „Nos, ez persze bonyolultabbá teszi az egész történetet, de nem befolyásolhatja a különleges művelet végkimenetelét” – nyilatkozta magabiztosan a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a CNN-nek, de az Institute for War Studies (ISW) szerint a szivárogtatás után félelem és idegesség volt tapasztalható az orosz háborús bloggerek körében.

Igaz, az a vélemény is megjelent, hogy a Nyugat ezzel a szivárogtatással és a dokumentumokkal próbálja félrevezetni az orosz hadsereg vezetését. Ezt bizonyítja szerintük, hogy egyik anyag sem tartalmazza az ukrán ellentámadás céljait, irányait, bár ezt az orosz hírszerzés az ukrán mozgolódásból tudhatja.

Az éppen Észak-Írországban tartózkodó Joe Biden amerikai elnök csütörtökön azt mondta, nem amiatt aggódik, hogy milyen információk szivárogtak ki, hanem inkább amiatt, hogy maga a kiszivárogtatás megtörténhetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik