Belföld

„Maga egy tőről metszett kommunista, drága barátom” – elkezdődött az Országgyűlés heti ülése

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Összecsapott Jámbor András és Kocsis Máté. A kormányoldal nem kér bocsánatot a hamisan vádolt aktivistától. Vágó István halála a parlamentben is téma volt.

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött kedden az Országgyűlés e heti háromnapos ülése. A felszólalók közt volt Jámbor András, a Párbeszéd képviselője, aki arról beszélt, hogy 14 napig volt előzetes letartóztatásban a Szikra Mozgalom aktivistája, mire kiderült, hogy nem követett el bűncselekményt, így a nyomozóhatóság megszüntette ellene az eljárást. Az aktivistát azután vették őrizetbe, hogy a kitörés napján több, az antifa mozgalomhoz kötött maszkos ember szélsőjobboldaliakra támadt Budapesten.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányoldal az elmúlt két hónapban végig hazudott az ügyben, és azt állították, hogy neki, illetve a Szikra Mozgalomnak, valamint a magyar baloldalnak köze lenne a támadásokhoz. Mindezt csupán a szóban forgó gyanúsításra alapították – mondta. Jámbor szerint a 42 éves aktivista nő nevét a kormányoldal meggyalázta, és a teljes kormánypárti sajtón „keresztültolták” őt a fotójával együtt. Mindezt úgy, hogy teljesen ártatlan volt – hívta fel a figyelmet. Jámbor közölte, hogy ennek ellenére egyetlen hír sem jelent meg a jobboldali médiában arról, hogy ártatlanul vádoltak meg egy embert. Hozzáfűzte: bocsánatot kellene kérni az aktivistától, aki el is ment a parlamenti ülésre, Jámbor ezt kérte az ügyben válaszoló Rétvári Bencétől is.

Rétvári, a Belügyminisztérium államtitkára azonban nem kért bocsánatot. Az aktivistát ért támadásokra, a kormánypárti sajtóhadjáratra nem reagált. Ehelyett azt mondta, hogy az ellenzéki képviselő és társai az antifa mozgalmat megpróbálják szalonképessé tenni, azt akarják megmutatni, hogy ez egy vállalható mozgalom, holott ez nem így van. Szerinte nem kellene a képviselőnek bocsánatkérést követelnie. Közölte: utcai erőszakot követett el az antifa mozgalom, semmi keresnivalója sincs Magyarországon, a képviselő mégis mentegeti. Elfogadhatatlan, hogy szélsőbaloldaliak a magyar utcákon megtámadjanak embereket, és a képviselőnek is el kellene utasítania az erőszakot – hangsúlyozta.

A párbeszédes politikus megemlítette felszólalásában Kocsis Mátét is, aki korábban utalást tett arra, hogy mindent tudnak róla, Jámbor ezt úgy értelmezte, hogy titkosszolgálatokkal figyeltethetik őt. A Fidesz frakcióvezetője személyes érintettsége okán kért szót. A politikus az ellenzéki képviselőnek azt mondta:

Maga egy Magyarország felforgatásán dolgozó, békétlenséget szító, külföldről támogatott, tőről metszett kommunista, drága barátom.

Úgy fogalmazott: „igen, mindent tudunk magáról, de ez nekünk elég az ön cikkeit olvasgatni, ne reménykedjen, több ehhez nem kell”.

Kocsis szavaira Jámbor már nem tudott reagálni, mert Kövér László házelnök jelezte, nem ismer olyan rendelkezést a házszabályban, hogy a személyes érintettség okán történő felszólalásra válaszolni is lehet.

Az Országgyűlésben is szóba került a szombaton váratlanul elhunyt Vágó István, akiről párttársa, Kálmán Olga (DK) emlékezett meg. Felidézte: Vágó évekig volt a legnépszerűbb televíziós személyiség, majd kivételesen sikeres szakmai karrierjét feláldozta azért, hogy a magyar demokrácia ügyét képviselje. Tisztában volt azzal is, hogy ha belép a Demokratikus Koalícióba, akkor „mindenhonnan megkapja majd a magáét”. Vádolták mindennel, méltatlanul, igaztalanul, és akadtak hitványak, akik még halálában sem hagyták békén – mondta. Úgy fogalmazott, „a DK megrendülten búcsúzik Vágó Istvántól, megtiszteltetés, hogy egy ilyen felkészültségű, műveltségű tisztességes demokrata erősítette a Demokratikus Koalíciót elnökségi tagként, önkormányzati képviselőként és barátként”.

A kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára reagált, azt mondta: Vágó István halálával a magyar televíziózás meghatározó szereplője távozott. Azt mondta: „nem kell politikailag egy oldalon állnunk ahhoz, hogy lerójuk tiszteletünket egy elhunyt emléke előtt”. Hozzátette, méltatlannak találná, ha Vágó István halálát, a gyászt bármilyen módon összekötné a napi politikai vitákkal, ezért a politikai felvetésekre nem válaszol, mert lesz még erre alkalom. „Fogadják őszinte részvétünket Vágó István halála okán, isten nyugosztalja” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik