Belföld

Meghalt Vágó István

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
74 éves korában váratlanul elhunyt a magyar televíziózás meghatározó személyisége, a Demokratikus Koalíció politikusa.

74 éves korában váratlanul elhunyt Vágó István – tudatta közleményében a Demokratikus Koalíció. A párt, amelynek a közelmúltig elnökségi tagja volt, az alábbi szöveggel búcsúzott Vágótól:

A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a Demokratikus Koalíció elnökségében sok-sok éven át dolgozó társunk örökre itt hagyott minket. A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk.

„Pista, velünk maradsz!” – tette közzé Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt miniszterelnöke a Facebook-oldalán. Később aztán hosszabb szöveggel búcsúzott, melyben arról is ír, hogy kényesnek hitt szövegeit sokszor Vágónak mutatta meg először.

Karácsony Gergely is megemlékezett Vágó István haláláról:

Kérlelhetetlen volt és sokszor haragos: értünk haragudott; fűtötte a szenvedély, hogy ezt az országot jobbá, békésebbé, szabadabbá tegye

írta a főpolgármester.

Rónai Egon, az ATV műsrovezetője azt írta: Vágó István volt az első és voltaképpen az egyetlen, igazi kvízmester.

Tévés pályafutása

Vágó István 1949-ben született Budapesten. Édesapja egykor katolikus papnak készült, a pesti Érseki Katolikus Gimnáziumban tanított. Édesanyja auschwitzi túlélő volt. Vágó István gyógyszer-vegyészmérnöknek tanult, majd a MEDIMPEX külkereskedelmi vállalatnál dolgozott. Képzett idegenvezető, de ezt a szakmát sosem gyakorolta.

1976-ban jelentkezett a Magyar Televízió által meghirdetett Riporter kerestetik vetélkedőbe, ahol Vitray Tamás a döntő után felajánlotta neki egy barkochbajáték vezetését. Ezt követően több vetélkedőt is vezetett, például a Van benne valamit.

  • Grétsy Lászlóval közösen 1987-től 1997-ig az Álljunk meg egy szóra! című nyelvművelő műsort készítette.
  • 1997-től a TV2-nél volt, ahol a Mindent vagy semmit című műsort vezette, amit még a Magyar Televízióban kezdett, 1993-ban.
  • 2000-től 2007-ig a Legyen Ön is milliomos! házigazdája volt az RTL Klubon.
  • 2007 novemberétől a Pókerarc című vetélkedőt vezette Sebestyén Balázzsal.
  • 2009 szeptemberében Párbaj címmel a TV2-n új vetélkedőműsor indult, amelynek játékmestere Vágó lett.
  • 2012. március 26-tól néhány hónapig az átVágó című műsort vezette a STORY4-en, amit maga talált ki.

A Partizán műsorában nemrég Vágó István Gundel Takács Gáborral beszélgetett a kvízműsorokról.

Politikai pályafutása

A 2014-es önkormányzati választáson az ellenzéki pártok közös jelöltjeként indult. 2015 januárjában belépett a Demokratikus Koalícióba, a párt országos elnökségi tagjaként a DK XII. kerületi önkormányzati képviselője lett 2016 szeptemberében. Az alábbi videó öt napja jelent meg a DK TV oldalán, ebben Vágó részletesen beszél arról, hogyan lett politikus belőle.

2014-ben, politikai pályafutásának kezdetén a 24.hu-nak adott interjújában beszélt arról is, hogy

igazából a liberalizmus szippantott be még 1968. augusztus huszonkettedikén, amikor a vonatcsatlakozást lekésve kis időre kint ragadtam Nyugat-Berlinben, s végigsétálva az éjszakát rájöttem, nekem ez a szabadság kell: a liberalizmus. Bő két évtizeddel később, ’89 nyarán, amikor itthon beköszöntött a rendszerváltás, körbejártam a formálódó új pártok gyűléseit, és a Jurta Színházban találtam meg azokat, akikkel rokonszenvezni tudtam. Az SZDSZ-t.

Kitért arra is, hogy „a közszolgálati televízióban eleve tilos a politikai szerepvállalás, sőt a véleménynyilvánítás is, a kereskedelmiben pedig pénzt kell termelni, és egyetlen párt szimpatizánsait sem szabad elriasztani. Ezzel együtt 1994-től részt vettem az SZDSZ összes kampányában, rendezvényekre kísértem a jelölteket, de kezdetben azért megvártam, hogy összecsomagoljon a helyi média, leszereljék a kamerákat, s csak utána léptem színre.”

Alább még egy kis részlet a beszélgetésből:

Ennyi belefért, de 2011 októberében, amikor „én gyurcsányista vagyok” felkiáltással közéleti coming outot követett el, repült aktuális állásából, a TV2-től. Ha maradt volna illegalitásban, a mai napig kvízezhetne valamelyik kereskedelmin?

Ha erre a kérdésre igennel felelek, beperelnek, mert azzal ugye azt állítanám, hogy a közéleti szerepvállalásom miatt távolítottak el… Inkább azt mondom: nyilvánvaló, hogy a közszolgálati tévénél és a TV2-nél nem tűrnek meg ellenzéki pofákat.

És a mostani televíziózás amúgy sem Vágókat kíván, hanem Majkákat, Balázsokat.

Persze. Ezért nincs bennem nosztalgia, sőt igazából vágy sem arra, hogy ismét televíziózhassak. Leszámoltam vele, tudomásul vettem, hogy ami nekem érték, ott már nem az. De azt még így is árulkodónak tartom, hogy az MTVA által üzemeltetett M3 csatornán, ahol ugye archívumból dolgoznak, Egri Jánost, Rózsa Gyurit meg a többieket vetítik, engem meg nem.

Ady Endre halálának 100. évfordulójára a 24.hu versmondó sorozatot indított, Vágó István a költő Búcsú Siker-asszonytól című versét szavalta el.

Basszusgitáron játszott a Favágók együttesben.

Tagja volt a Szkeptikus Társaságnak, amelynek célja a racionális gondolkodás, a tudomány eredmények ismertetése, az áltudományos megállapítások kritikája.

Egyebek között a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, Pro Urbe Budapest díjjak, Príma díjjal és Radnóti Miklós antirasszista díjjal ismerték el.

Nős volt, egy fiú édesapja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik