Belföld

Orbán Viktor imára szólított

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Imádkozzunk magyar hazánkért, hogy a feltámadott Megváltó öröme adjon nekünk megújulást és jövőbe vetett reménységet!

Írta Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, miután Ferenc pápa a budapesti Kossuth téren tartott szentmisét. Ez volt a pápa három napos magyarországi látogatásának legnagyobb eseménye, amelyen a legtöbb főméltóság és a magyar kormány több tagja is részt vett.

A kormány tagjai közül a helyszínen tekintette meg a misét Orbán Viktor kormányfő mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal kabinetminiszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, továbbá Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Megjelent Áder János és Schmitt Pál volt köztársasági elnök is. Továbbá Novák Katalin köztársasági elnök is.

Utóbbi szintén a Facebookon tette közzé gondolatait. Novák azt írta, hogy pápa megerősítette őt, hogy folytassa az „ajtónyitogatás programját”. A köztársasági elnök úgy fogalmazott:

Ferenc pápa azt kérte tőlünk a Kossuth téren, hogy váljunk nyitott kapukká. Ezzel megerősített abban, hogy folytassam az ajtónyitogatás programját. A közös célt is kijelölte a pápa: “a következő nemzedékeknek pedig a remény jövőjét nyújtsuk, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt.” Köszönjük, Szentatya!

A miniszterek közül Szalay-Bobrovniczky Kristóf is a közösségi oldalán reagált. Azt írta, „felemelő volt a közös imádság a békéért és Magyarországért.”

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig azt írta,

Ez a látogatás nem csak a katolikus híveknek, de az országnak, ezeréves keresztény államiságunknak, a béke iránti szüntelen vágyunknak is szól. Ferenc papa szavai a szívünkhöz szólnak, itt a nemzet főterén minden magyar szívéhez.

Az eseményen számos ellenzéki politikus is részt vett. Köztük Karácsony Gergely főpolgármester, aki szombaton találkozott a pápával. Továbbá Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes is részt vett a misén.

Ferenc pápa látogatása péntektől vasárnapig tart.

Kapcsolódó
Ferenc pápa a Kossuth téri szentmisén: Nyissuk ki a kapukat
Isten, áldd meg a magyart! – ezekkel a szavakkal zárta szentmiséjét a pápa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik