Belföld

Ferenc pápa a Kossuth téri szentmisén: Nyissuk ki a kapukat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A vasárnap délelőtti, a budapesti Kossuth téren bemutatandó pápai szentmise volt Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának legnagyobb eseménye. A szentmisén mindenki részt vehetett előzetes regisztrálás nélkül.

Kollégánk már reggel hét előtt a helyszínre ért, a téren készült fényképek pedig arról árulkodnak, hogy sokan már kora reggel a helyszínre értek, hogy biztosan kapjanak helyet a téren. Reggel nyolc óra magasságában már szinte teljesen megtelt a Kossuth tér.

A Kossuth tér környékén a TEK betontömböket helyezett el, védve a tömeget és a pápát. A beléptetési pontoknál már reggel hét óra körül tömeg volt. Az eseményre körülbelül százezer embert vártak, de a térre nem fértek be ennyien, a környező utcákban kivetítőkön követhették az események.

A kormány tagjai közül a helyszínen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Rogán Antal kabinetminiszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is. Megjelent Áder János és Schmitt Pál volt köztársasági elnök. A helyszínen tartózkodott Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök is.

Farkas Norbert / 24.hu

Reggel kilenckor pedig Ferenc pápa is megérkezett a térre. Szentbeszédében az egyházfő örömét fejezte ki, hogy együtt vannak jelen a püspökök, papok, szerzetesek és a világi hívek is a téren, mivel, mint mondta, egyéb keresztény felekezetek küldöttei, a zsidó közösség vezetői és civil szervezetek is jelen vannak a misén.

Ezt követően többek között azt mondta:

Nyissuk ki a kapukat, próbáljunk mi is szavakkal, gesztusokkal, hétköznapi tettekkel olyanok lenni, mint Jézus.

Ferenc pápa arra kérte a híveket szentbeszédében, hogy váljanak olyan kapukká, amiket senki előtt sem csapnak be, és amiken mindenki beléphet, és az egyházi közösség nyitottságának fontosságát is hangsúlyozta.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Erdő Péter bíboros Ferenc pápa beszédét követően megköszönte az egyházfőnek, hogy „elhozta hozzánk a dialógus és a béke üzenetét”, illetve azt is, hogy meglátogatta a szegényeket és a menekülteket – itt jelezte, hogy az Ukrajnából érkezőkre gondolt – hazánkban. Beszéde végén kérte a pápa apostoli áldását.

Ferenc pápa végül arról szólt, hogy szeretné, hogy a világ vezetői a békét építsék, ne a háborút, „egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt, testvérekkel, nem falakkal teli világot”.

A szent misét magyarul zárta, azt mondta:

Isten, áldd meg a magyart!

Farkas Norbert / 24.hu

Egy nő rosszul lett a szentmisén, a Bors azt írta, hordágyon vitték el a helyszínről a mentősök.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Kossuth téri szentmise után, magyarországi látogatása utolsó programjaként, az egyházfő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán találkozik az egyetemi és kulturális élet képviselőivel.

Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően, vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik