Belföld

Ferenc pápa fogadta Karácsony Gergelyt

Főpolgármesteri Hivatal
Főpolgármesteri Hivatal

Egy nappal azt követően, hogy a Karmelita kolostorban tartott beszédében Budapestet a történelem, a hidak és a szentek városának, a jelen és a jövő főszereplőjének nevezte, Ferenc pápa az Apostoli Nunciatúrán személyesen fogadta Karácsony Gergely főpolgármestert, akit elkísért a találkozóra családja: felesége, lánya és fia is, közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Falak helyett hidakra van szükség

– mondta a magánlátogatáson a Szentatya.

Budapest főpolgármestere megköszönte Őszentségének, hogy a válságok közepette a budapestiek erőt és bátorságot meríthetnek látogatásából és a városról is szóló szavaiból. Karácsony Gergely beszélt arról is, hogy Budapest szabad, sokszínű és szolidáris városként kiemelt figyelmet fordít az elesettek, a szegények és a menekülők támogatására.

Főpolgármesteri Hivatal

A főpolgármesterhez zöld városvezetőként és személyesen is közel áll Ferenc pápa hitvallása az emberségről, a társadalmi igazságosságról, valamint a klímavédelemről és a környezet védelméről, írja a közlemény.

Karácsony Gergely korábban is kifejtette: Ferenc pápa a világ vezetői közül talán elsőként mondta ki a legfontosabbat: a klímaváltozással és a környezet pusztulásával szemben csak akkor tudjuk hatékonyan felvenni a harcot, ha a szegénységgel és a szociális problémákkal is szembeszállunk.

A főpolgármester örömét fejezte ki, hogy a Vatikán a látogatás szimbólumának a megújuló Lánchidat választotta, utalva az emberek közötti hidak építésére, melyet a főpolgármester saját személyes küldetésének is tart. Miként Ferenc pápa minap beszédében hangsúlyozta, hogy a Lánchíd az egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest jelképe is, amely összeköt múltat, jelent és jövőt, jelképezi a sokszínűséget és a toleranciát. A főpolgármesterrel folytatott találkozón a pápa külön kiemelte azt a meggyőződését, hogy „falak helyett hidakra van szükség”. A főpolgármester a budapestiek nevében egy 19. század végén készült Lánchíd-fényképet, Klösz György alkotását ajándékozta Ferenc pápának.

Vasárnap Karácsony Gergely a Kossuth téren vesz részt a szentmisén és a Regina Coeli imádságon, teszik hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik