Belföld

Karácsony Gergely levelet küld a budapestieknek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Most még valamennyi pénz van a számlánkon, de napokon belül mínuszban leszünk

– mondta a Telexnek adott interjújában Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint két oka van ennek:

  • Az egyik az, hogy egy járványt és egy energiaválságot is menedzselniük kellett ebben a ciklusban.
  • A másik, hogy „a 2019-es önkormányzati választás után Orbán Viktor azt ígérte, hogy Budapest megkapja ugyanazt, amit az előző városvezetés idején, de kiderült, hogy ez nem igaz.”

Karácsony összegzése szerint a kormány meg akarja fojtani Budapestet. Csőd viszont elmondása szerint nem lesz, mert ez azt jelentené, hogy a városi közszolgáltatások leállnak.

Nincs olyan forgatókönyv, hogy a budapestieken csattanjon az a pofon, amit nekünk, elsősorban nekem szántak, és véget ért az a korszak is, hogy mi csak álljuk az ütéseket. A most összeállított túlélőprogram átsegít minket szeptember közepéig, amikor megérkezik az iparűzési adó

– tért rá a főpolgármester a nemrég bejelentett tervekre, javaslatcsomagra. Karácsony emlékeztetett arra is, hogy Budapest az ország motorja: „minden tíz forintból négyet itt termelnek meg. Ha Budapest leáll, az ország is leáll”. Azt nem gondolja, hogy ha Budapest fizetésképtelen lesz, azért majd őt okolják a fővárosiak, ahogy fogalmazott: „szerintem a budapestiek ki fognak állni a városukért”.

Ha pedig valaki nem tudná, akkor hamarosan kapni fog egy főpolgármesteri levelet. Minden 14 évnél idősebb budapesti állampolgárnak levelet küldök, és megkérem, hogy vegyen részt az első budapesti lakógyűlésen

– nyilatkozta a Telexnek.

Ehhez egy egyéni azonosítóval lehet majd csatlakozni a lakogyules.budapest.hu oldalon keresztül. Többek között azt a kérdést fogja feltenni, hogy: „mit tegyek, ha választanom kell a kormányzati elvonások kifizetése és a közösségi közlekedés fenntartása között. Én tudom a választ, de szeretném a budapestiekét is tudni.”

Karácsony azt látja, hogy Budapesten csökken a Fidesz támogatottsága, miközben egyébként az időközi választási eredmények nem ezt mutatják. Ettől függetlenül a főpolgármester szívesen kötne egy fogadást arra, hogy 2024-ben az ellenzék jóval nagyobb arányú győzelmet arat Budapesten, mint 2019-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik