Belföld

Antiszemita plakát jelent meg egy budapesti általános iskolában, miután kiderült, hogy a zsidó hitközséghez kerülhet az intézmény

Az utóbbi napokban a feszültség és a bizonytalanság vette át az uralmat a XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskolában, miután kiderült, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) átvenné az iskola fenntartási jogát a Közép-Pesti Tankerületi Központtól. A Telex írása szerint egyes szülők üdvözlik a döntést, mások hevesen tiltakoznak, miközben „dőlnek ki a csontvázak a régi sérelmekről”. A helyzet odáig fajult, hogy az iskola egyik diákja kitett a faliújágra egy plakátot, melyen az állt:

Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára! Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak.

A szavazásra buzdító rész arra utal a szövegben, hogy a köznevelési törvény ide vonatkozó passzusa szerint nevelési-oktatási intézmény akkor adható át világnézeti szempontból elkötelezett fenntartónak, ha a kiskorú gyerekek esetében a szülők, nagykorúaknál a tanulók több mint a fele támogatja ezt. Az esetleges fenntartóváltásról március végén tartottak egy egyeztető fórumt az iskolában, amelyen részt vett az iskola igazgatója, Ágni Dóra, a tankerület vezetője, Házlinger György és a BZSH ügyvezető igazgatója, Kunos Péter is. A Telexnek nyilatkozó egyik szülő szerint ez ugyanakkor inkább „kocsmaszintű” beszélgetés volt, ahol olyan megjegyzések is elhangzottak, mint hogy jön a „zsidóuralom” az iskolában.

Egy másik szülő amiatt aggódik, hogy ha bekövetkezik a fenntartóváltás, akkor nemcsak a szülők fogják elvinni másik iskolába a gyerekeiket, de tanárok is távozni fognak, éppen ezért ő biztosan nem fogja megszavazni a változtatást. Leszögezte, hogy nincs baja a zsidó vallással, de szerinte most minden jól működik, nincs szükség semmilyen változásra. Vele szemben van, aki homlokegyenest máshogy gondolja, és a fenntartóváltásban látja az egyetlen menekülőutat.

A kialakult helyzetről az iskola igazgatója azt mondta, a fenntartóváltást a BZSH kezdeményezte, és szeptember 1-jétől kerülhetne át egyházi fenntartásba az iskola. Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy az iskolában felerősödtek a diszkriminatív hangok, Ágni Dóra azt mondta, hogy a Herman iskola befogadó és elfogadó közösség, antiszemita, negatív hangok ezelőtt sem voltak és azóta sincsenek.

„Az iskolában egyetlen – a fenntartóváltás ellen agitáló – ártatlan plakát született egy diák részéről, amelyet az én közbelépésem előtt már kollégáim eltávolítottak” – tette hozzá.

A BZSH a szülőknek kiküldött leveleiben azzal indokolta a fenntartóváltás szoralmazását, hogy a BZSH Külkereskedelmi Technikumának igazgatója szeretné bővíteni oktatási intézményének portfólióját és a Budapesti Gazdasági Egyetemmel indítanának egy közös technikusképzést, így a diákok könnyebben bekerülhetnének az egyetem külkereskedelmi szakára. Viszont ehhez erős nyelvtudásra van szükség már az általános iskolában is, ezért szeretnének együttműködni a Herman Ottó Általános Iskolával.

„Minden előzetes híreszteléssel szemben a BZSH célja semmiképpen sem a vagyonszerzés, hanem a közösségépítés. A zsidóság gyakorlása, a vallásosság egyáltalán nem kötelező, csak egy lehetőség” – olvasható az egyik levélben. Egy másikban a már említett, faliújságra kitett plakátra is reflektálnak, e szerint „a BZSH képviselete megdöbbent azon, hogy szándékuk megismerése előtt már gyűlölködő és antiszemita reakciókkal kellett szembesülniük”. Mindenesetre a jelek szerint nemcsak a szülőknél váltott ki ellenérzést a fenntartóváltás gondolata, a Közalkalmazotti Tanács képviselője ugyanis egy levelet írt a szülőknek az iskola alkalmazottai nevében, amiben az állt, hogy az iskola alkalmazottai, ellenszavazat nélkül nem támogatják a fenntartói jog átadását.

A  fenntartói jog átvételéről az intézmény közösségei április 17-én, illetve 18-án fognak véleményt nyilvánítani. Ha a szülők több mint a fele támogatja a váltást, akkor a javaslat Pintér Sándor belügyminiszterhez kerül, a végső döntést ő hozza meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik