Belföld

Karácsonyék kitűzték a roma zászlót a Városházára

Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala
Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Kitűztük a roma zászlót a Városháza homlokzatára. Ennek oka, hogy ma ünneplik a roma közösségek szerte a világon, Magyarországon, így Budapesten is a Nemzetközi Roma Napot, amely egyszerre hívja fel a figyelmet a különleges és gazdag kultúrájukra és nehézségekkel teli társadalmi helyzetükre

– így kezdi szombati Facebook-bejegyzését a főpolgármester.

Karácsony Gergely emlékeztet, hogy amikor 1971-ben London mellett megtartották az első Roma Világkongresszust, a résztvevők jelmondatnak ezt választották:

„Opre Roma!”, amelynek jelentése: „Fel, cigányok!”.

Ez a mondat egyszerre utal a cigányság optimista, minden helyzetből felállni képes attitűdjére, de utal arra is, hogy a roma közösségeknek ki is kell emelkedniük, ki is kell törniük abból a kiszolgáltatott, gyakran elnyomott helyzetből, amelyben a világ számos társadalmában, így Magyarországon is élnek.

„Budapest mindenkié, így természetesen a főváros otthona megannyi roma honfitársunknak; sajnos sokan közülük szegénységben, mélyszegénységben élnek. Dolgunk van azzal, hogy segítsük őket kitörni onnan és dolgunk azzal is, hogy ne érje őket hátrányos megkülönböztetés egy állásinterjún, egy lakásbérlésnél, vagy a villamoson. Dolga van a kormánynak, dolga a városnak és dolga van mindenkinek. Roma polgártársaink felemelkedése mindannyiunk közös érdeke. Az előítéletek mindig tudatlanságra épülnek, ezért is tartom fontosnak, hogy legyen mindenki nyitott a cigányság történetének, kultúrájának, értékeinek megismerésére, egy különleges szolidaritásra, összetartásra és szeretetre épülő közösséget ismerhetnek meg” – írja a főpolgármester.

Hozzáteszi: a Fővárosi Önkormányzat lehetőségei szerint kiemelten segíti a budapesti roma közösséget. Hamarosan új, felújított helyszínre költözhet a Romano Kher roma kulturális központ, amely így két épületben (a Népszínház utában és a Király utcában) működik majd. „Új programot indítottunk, amellyel tehetséges roma fiatalok kapnak esélyt akár egy köztisztviselői életpálya elindítására. A fizetett gyakornoki programban a felsőoktatásban tanuló roma/cigány fiatalok szerezhetnek értékes, mentorálással támogatott munkatapasztalatot a Budapest Főváros Önkormányzatánál, a Fővárosi Önkormányzat intézményeinél vagy gazdasági társaságainál. Emellett részt vehetnek a Romaversitas Alapítvány vezetőképző programjában is.”

Folytatjuk

– zárja bejegyzését Karácsony Gergely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik