Belföld

Népszava: Modellváltás jöhet a közoktatásban is

Szabó Lilla / Central Médiacsoport
Szabó Lilla / Central Médiacsoport

Az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetem bejelentkezett a budapesti, VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartásának átvételére, szándékukról a múlt héten tájékoztatták a tantestületet, a diákokat és a szülőket – értesült a Népszava. A laphoz eljutott a március 7-én, kedden – az egyetem, a tankerület, az önkormányzat, az iskolavezetés és a szülői munkaközösség képviselői részvételével tartott – egyeztetésről készült jegyzőkönyv, amelyben az áll, hogy a jelenlegi fenntartó, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott az iskola átadására, és erről a köznevelésért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter dönt majd várhatóan május 31-én.

Bár az nem példa nélküli, hogy egyetemek közoktatási intézményeket is működtetnek, de most először került sor arra, hogy egy egyetem kifejezetten egy középiskola átvételére jelentkezzen.

A Népszava információi szerint nem a Szinyei gimnázium lenne az utolsó, amely egy egyetemhez kerülne. Legalábbis erről árulkodik az Óbudai Egyetem rektorhelyettesének, Molnár Andrásnak egy kijelentése: a váltást egyebek mellett azzal indokolta a jegyzőkönyv szerint, hogy

az állam a szerepvállalását, ahogy elkezdte csökkenteni a felsőoktatásban, úgy ezt a közoktatásra is ki akarja terjeszteni.

A lap érdeklődött a Belügyminisztériumnál, valóban tervben van-e az állami szerepvállalás csökkentése a közoktatásban, de egyelőre nem kapott tájékoztatást. Felidézik: a felsőoktatásban 2019-ben kezdődött a modellváltás, azóta összesen 21, addig állami egyetem vált közérdekű alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménnyé.

Az egyeztetésen arra a kérdésre, miért pont a Szinyeit szeretnék átvenni, a rektorhelyettes azt felelte, nyitni szeretnének a köznevelés irányába, növelni saját bázisukat, a Szinyeiben pedig erős a matematika és a nyelvoktatás (az egyetemen gazdasági, műszaki, informatikai, építész képzés is folyik), a gimnázium „rangja is közel áll ahhoz, amit szeretnének.”

Az iskola szülői munkaközössége március 22-én szavaz a fenntartóváltás támogatásáról vagy elutasításáról, az ígéretek szerint véleményüket Pintér Sándor belügyminiszter figyelembe veszi majd a májusi, végleges döntésnél – olvasható a Népszavában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik