Belföld

Legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak a csendért ölő brutális komáromi gyilkosok

police.hu
police.hu

Életfogytig tartó fegyházra ítélte jogerősen a Győri Ítélőtábla azt a két férfit, akik 2020 júniusában az emberi mivoltukból kivetkőzve halálra verték a hangoskodó lakótársukat Komáromban. D. Viktor és Sz. Gábor 30 év múlva bocsátható szabadlábra a leghamarabb feltételesen.

A negyvenes éveikben járó férfiak és a későbbi áldozatuk együtt iszogatott egy komáromi ingatlanban. Az italozást követően a lakótársuk nem maradt csendben, s mindkét férfival összeszólalkozott, majd egy szögvassal a kezében fenyegette egyiküket: “Most gyere le, gyere le, átszúrlak, ha hozzám mersz nyúlni!”.

A vádirat szerint D. Viktor nekiesett a hangoskodó ismerősének és nagy erővel testszerte ököllel ütni kezdte, majd levetette vele az összes ruháját, és megrugdosta.

Ekkor odalépett Sz. Gábor és ököllel arcon ütötte a hatvanéves lakótársát, majd két alkalommal fenéken rúgta. Áldozatuk az ágytól egészen a bejárati ajtóig sodródott a bántalmazás során. Ezt követően abbahagyták a bántalmazást, rágyújtottak egy cigarettára, majd ismét ököllel és láncfűrészlánccal ütötték a földön fekvő társukat, aki olyan súlyos belső és külső sérüléseket szenvedett el, hogy még aznap éjszaka a helyszínen meghalt.

A bántalmazás után az egyik elkövető felment aludni az emeletre, a másik pedig befektette az áldozatot egy földön lévő autósülésre és betakarta egy szőnyeggel. Bár áldozatuk még aznap éjjel meghalt, Sz. Gábor csupán harmadnap hívott hozzá segítséget.

A támadók elismerték a bántalmazást a nyomozati szakban, de azt nem, hogy a lakótársuk abba is halt bele. Azzal indokolták a tettüket, hogy aludni akartak, a lakótársuk pedig nem maradt csendben.

A Tatabányai Törvényszék életfogytiglanra ítélte a két férfit társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt azzal, hogy legkorábban 25 év elteltével bocsáthatók feltételes szabadságra. Emellett kötelezték őket a több mint 7 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

Az ítélet ellen az ügyész a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontjának megváltoztatása érdekében, míg a két elkövető felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A Győri Ítélőtábla azt közölte, hogy a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 30 évben határozták meg, de ezen kívül helybenhagyták az elsőfokú ítéletet. Kifejtették, hogy az elkövetők és védőik arra irányuló fellebbezése, hogy az elkövetett cselekmény nem emberölésnek, hanem a testi sértésnek minősül, az elsőfokú eljárás során beszerzett szakvélemények és egyéb bizonyítékok zárt láncolata alapján nem lehetett alapos.

A tettesek huzamosabb ideig, mintegy két és fél órán át bántalmazták az áldozatukat, akinek 47 súlyos sérülést találtak a testén. Az emberölés a különös kegyetlenséggel elkövetettség valamennyi ismérvét hordozta, mert a két férfi brutálisan, emberi mivoltukból kivetkőzve, az emberi méltóságában megalázva követte el a gyilkosságot. Enyhítő körülmény nem volt. Súlyosító körülmény volt többek közt, hogy az elkövetők teljes közömbösséget mutattak áldozatuk iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik