Belföld

Már ma elveheti a MOK kötelező tagságát a parlament

MTI / Szigetváry Zsolt
MTI / Szigetváry Zsolt

Cikkünket frissítjük…

Megkezdődött a a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kötelező tagságának megszüntetését javasló törvénymódosítási javaslat országgyűlési vitája.

Takács Péter egészségügyi államtitkár első felszólalóként „feháborítónak és vérlázítónak nevezte”, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerinte visszaél a hatalmával, és orvosokat fenyeget. A vita a látszat ellenére a kormány és az orvosi kamar között nem erről, hanem a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításáról szól. Erről részletes ítt írtunk:

Vejkey Imre (Fidesz-KDNP) szerint az új ügyeleti rendszer a biztonságos egészségügyi ellátás minden kritériumát teljesíti, és szerinte a MOK hatalmával visszaél, amikor arra biztatja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződést.

Gréczy Zsolt szerint az ellenzéki pártok döntő többsége nem fogja támogatni a módosítójavaslatot. Szerinte az egészségügy ellátást nem a MOK veszélyezteti, hanem a éppen a kormány, amely az egy nap alatt keresztülvinni kívánt módosítással egyébként az európai uniós pénzekről való megegyezést is veszélybe sodorja. Gréczy kitért az orovosok elvándolrlására is, valamint arra, hogy a MOK a – kormány állításátók eltérően – egyetlen alkalommal indított fegyelmi eljárást egy orvos ellen, amikor az a koronavírus-járvány idején egy orvos valóban veszélyeztette az ellátást azzal, hogy megtagadta az oltás beadását.

Pesti Imre azt ecsetelte, hogy a MOK „mélyen belelép az orvosi eskübe”, „leértékeli az orvosi hivatást”, valamint „éket verenek az orvosok és a betegek közé”. Ez szerinte nem a kamara feladata. A kormánypárti képviselő azt mondta, az orvos, aki ellen a a covid idején eljárást kellett indítani, szintén a DK politikusa volt, ami szerinte szintén azt jelzi, hogy a kamara politikai szerepet vállal.

Ez már nem kamara, hanem politikia szereplő

– összegezte Pesti Imre, mi is indokolja a kötelező kamarai tagság eltörlését.

Komáromi Zoltán, a DK vezérszónoka hazugságnak nevezte, hogy az orvosi kamara fegyelmi eljárással fenyegetett volna bárkit is. Szerinte MOK megregulázása a többi köztestületnek is üzenet, akik ezek után nem fognak merni kritikát megfogalmazni illetve javaslatokat tenni.

Hollik István, a Fidesz-KDNP vezérszónoka szerint éppen a kamara elnöke, Kincses Gyula tette tönkre a MOK-ot mint köztestületet, amely valóban megszűnik köztestületnek lenni.

Harangozó Tamás (MSZP) azt mondta, érti, hogy a kormány most politikai aktornak bélyegzi az orvosi kamarát, csakhogy itt nem néhány kamarai vezető tiltakozik az ügyeleti rendszer átalakítása ellen, hanem orvosok százai. Szerinte senki nem hallgatta meg őket, vagy ha meg is tették, a véleményüket ne vették figyelembe. Azzal, hogy „másfél nap alatt ledarálják a Magyar Orvosi Kamarát” vajon hogyan fogja segíteni a bizonságos betegellátást? – tette fel a kérdést a vezérszónok, majd az egészségügy általános problémáit sorolta, a hiányzó háziorvosokat és gyemekorvoskat, a betöltetlen szakdolgozói állásokat, a kórházi összevonásokat, az elvándorlást. Az egynapos, egyeztetés nélküli törvényhozással ráadásul veszélyeztetik az EU-val való megegyezést, és így a kormány által megígért pedagógusbéremelést is veszélyeztetik.

Lukács László (Jobbik) megemlítette, hogy a Magyar Orvosi Kamara mellett volna még más kamara is, amellyel szemben fel lehetne lépni, de például a végrehajtói kamarával szemben nem lépnek fel, amelynek elnöke éppen börtönben ül, vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával szemben, amely szerinte valóban politikai aktorként lép fel. Szerinte egyébként most az egynapos törvényalkotással

Pintér Sándor az orvosok közé lövet.

Szabadi István (Mi Hazánk) azt mondta, nem támogatják az orvosi kamara kötelező tagságát, majd felidézte, hogy nem először fordul elő, hogy az MOK kamara tagsági jogviszonya nem kötelező. Sőt azt korábban épp a Fidesz vezette be újra. A Mi Hazánk álláspontja szerint más kamaráknál sem indokolt a tagság kötelezővé tétele.

Az Országgyűlés várhatóan már kedden, délután háromkor szavazhat arról az előterjesztésről, amely többek között a (MOK) kötelező tagságának megszüntetését javasolta. A nagy visszhangot kiváltó törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta a Belügyminisztérium a kormány nevében. A MOK jogköreit szűkítő törvényjavaslatot azzal indokolták, hogy a kamara a biztonságos egészségügyi ellátáshoz fűződő alkotmányos jog érvényre jutását veszélyezteti,

amikor – hatalmával visszaélve – nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket.

Azt is írták, hogy a MOK „etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan”.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón azt mondta: elvtelen, tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy a kamara visszaél a hatalmával, és orvosokat fenyeget. Gulyás arra hivatkozott, hogy a MOK etikai eljárást indított egy háziorvos ellen, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti rendszerről. Az ezzel kapcsolatos vitákról itt írtunk.

A törvényjavaslat benyújtása után a MOK hétfőn délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. Kincses Gyula, a MOK elnöke itt azzal kezdett, hogy a kormány „abszolút valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a Magyar Orvosi Kamara ellen”.

Az Országgyűlés kedden azt a törvénymódosítást is tárgyalja, melynek keretében a magyar állam egy sor budapesti ingatlant ingyenes vagyonjuttatásként a Magyar Református Egyháznak ad. A II. XII. kerület elegáns részein található hat ingatlan átadását az egyház szociális, kulturális és oktatási tevékenyégének elismerésével indokolja.

„A Károli Gáspár Református Egyetem megalapításának 30. évében a magyar állam el kívánja ismerni az Egyház felsőoktatásért, annak fejlesztéséért tett erőfeszítéseit és elő kívánja segíteni minél hatékonyabb és korszerűbb közösségépítő munkáját, kiemelten az Egyház felsőoktatási tevékenységének infrastrukturális fejlesztését, a felsőoktatási tevékenységet kiszolgáló feltételek színvonalának emelését, és az ehhez elengedhetetlen beruházási, fejlesztési célok megvalósítását” – írták a javaslat indoklásában. A törvénymódosító javaslatot Kocsis Máté, Gulyás Gergely, Bánki Erik és Hoppál Péter terjesztette elő.

A parlament kedden mások mellett tárgyalja 2023 Madách Imre-emlékévvé nyilvánításáról szóló törvényjavaslatot is.

A hétfői ülésről és Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásáról itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik