Közélet

Orbán: Nem akarunk orosz-magyar határt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Folytatódott az orosz-ukrán háború, újabb szankciókat hirdettek Brüsszelben, és világos lett, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti szintekre – mondta a parlament tavaszi ülésszakának nyitányán Orbán Viktor miniszterelnök. A gáz ára a háború előtti ár háromszorosa, Magyarország négyezer milliárd forinttal többet költött energiára 2022-ben, mint 2021-ben, és ezt a pénz szerinte Brüsszel vette ki a magyarok zsebéből.

A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a költségvetési hiányt és az államadósságot is sikerült csökkenteni. Beszélt a nyugdíjak megemeléséről és a családosoknak adott újabb adókedvezményekről is.

Egy éve annak, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Ez a háború nem felfoghatatlan messzeségben történik, hanem a szomszédunkban. Ez a háború mindenkinek veszteséget okoz

– mondta. Szerinte ha így folytatódik a nyugati támogatás Ukrajna felé, akkor előbb-utóbb lesznek olyanok, akik már csapatokat is akarnak majd küldeni.

Varga Jennifer / 24.hu

Mióta ez a háború tart, százezrek haltak meg, infláció söpör végig Európán. Ha a háború folytatódik, egyre többen fognak meghalni, és a hiperinfláció fenyegetése folytatódik, senki nem érezheti magát biztonságban, és a konfliktus világháborúvá terebélyesedhet. Ezt Orbán szerint csak tűzszünettel lehet megállítani. Szerinte a világ többsége békét akar. Azt mondta, Kína béketervét is fontosnak tartják és támogatják. Orbán támogatja a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatát is egy határozat elfogadására arról, hogy Magyarország békepárti, és nem akar belekeveredni a háborúba.

A pénzügyi spekulánsok globális méretben finanszíroznak médiát és magukat civilnek mondó szervezeteket. Magyarország naponta szenved el provokációkat. Arra kérek mindenkit, hogy ezeknek ne üljünk fel.

– mondta. Orbán szerint a háborús infláció a betegség, a vírus pedig a szankció. Ez egy dominó, amit Brüsszelben löktek meg.

A miniszterelnök szerint amíg tart a szankciós politika, nem tudják felszámolni az inflációt, de az év végére egy számjegyűre tudják csökkenteni. Erre eddig húsz intézkedést hoztak, fele a munkahelyeket védi, fele a családokat. Ezeket a korábban már bejelentett döntéseket a miniszterelnök fel is sorolta, ezek között hangsúlyozta, hogy az árstopok addig maradnak, ameddig csökkenő pályára nem áll az infláció.

Orbán szerint a szankciós profitot többségében az európai vállalatok és európai emberek fizetik meg, amelyeket az amerikai kereskedők raknak zsebre, de ezzel a bankok is jól járnak.

Varga Jennifer / 24.hu

Orbán szerint sürgős döntéseket kellett hozni az energetikában is, mert Magyarországnak sokkal több energiára lesz szüksége.

Kitért arra, akárki követte is el az Északi Áramlat vezetékeinek felrobbantását, az terrortámadás volt. És ha ezt északon megtehették, akkor délen is meg lehet tenni. És ha ezt megteszik, akkor azt nem lehet úgy elmismásolni, mint az most az északival tették – jelentette ki.

A miniszterelnök a pedofíliaügyről is beszélt. Szerinte a gyermekpornográfia eseteinek száma is nő. Ezeknek szerinte semmi helye az iskolában, és arra kérték a rendőrséget, hogy az összes ilyen esetet derítse fel. A gyermekvédelemben kérte az ellenzék támogatását is.

2023-ban egyszerre kell megküzdeni a háborúval, az inflációval, a migrációval, valamint ki kell állni a határon túli honfitársaink mellett. Ez egy veszélyes esztendő, mondta el Orbán, majd arra kért mindenkit, hogy pártállásra tekintet nélkül, az összefogás erejével segítse Magyarországot túljutni ezen az esztendőn.

Varga Jennifer / 24.hu

A jobbikos Lukács László György elmondta, hogy nincs olyan ember, aki nem akar békét, de a tűzszünet most azt jelenti, hogy komplett ukrán megyéket adnának át Oroszországnak.

A momentumos Gelencsér Ferenc azt mondta, hogy a miniszterelnök nem beszélt a pedagógusokról vagy épp Schadl Györgyről.

Szerintem nincs még egy politikus az országban, akit ennyire foglalkoztat ez a kérdés. Jelentkezzen egyetemre, mélyítse el a tudását, de magánszemélyként. Miniszterelnökként pedig foglalkoztassák olyan ügyek, amelyek Magyarországnak valóban fontosak

– fogalmazott. Azt mondta, azt sem tudja, miről veszett össze Orbán Viktor a korábbi támogatójával, Soros Györggyel, de szerinte ezt beszéljék meg négyszemközt.

Az is lehet, hogy ön nem egy szabad ember. Hogy amíg Vlagyimir Putyin nem engedi meg önnek, addig egy szalmaszálat sem tehet arrébb

– mondta Gelencsér arról, hogy szerinte Orbán nem ítélte el határozottan Oroszországot. A Momentum elnöke végül egyperces csönddel szerette volna zárni a beszédét az ukrajnai áldozatok emlékére, de néhány másodperc után átadták a szót Tordai Bencének, a Párbeszéd politikusának, aki beszélni kezdett. Tordai szerint ha Orbánt hallgatják, olyan, mintha már megtörtént volna a zöld fordulat, pedig ez nem történt meg.

Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselője azt hiányolta, hogy a miniszterelnök nem ejtette ki az akkumulátor szót a száján.

Dúró Dóra (Mi Hazánk) szerint ellentmondás van Orbán szavai és tettei között. Például abban, hogy a kormány meg akarja szavazni a finn és svéd NATO-csatlakozást, miközben ez a Mi Hazánk politikusa szerint tovább mélyítené a konfliktust.

A zagyvaság akkor is zagyvaság marad, ha azt márvánnyá akarja nemesíteni a nagyravágyás. Az ürességet nem tölti meg tartalommal a hatalom

– mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, aki szerint a kormány a gyilkosok békéjét támogatja, és azt akarják, hogy Ukrajna adja meg magát.

Rongy gondolat, rongy magatartás. Maguk valójában trianoni békét akarnak Ukrajna rovására

– tette hozzá. Ehhez képest ők is békét akarnak, de úgy, hogy Oroszország menjen haza. Gyurcsány szerint mondott hasonlót egy fiatal 1989-ben, de ők most is ugyanazt akarják.

Varga Jennifer / 24.hu

Szerinte nyomasztó a kérdés, hogy miért csinálja ezt a magyar kormány, miért áll a gyilkos orosz elnök pártjára, miközben mi vesszük Európában a legdrágábban az orosz gázt, megveszünk egy orosz atomerőművet, befogadunk egy orosz kémbankot.

Lehetséges, hogy a magyar kormányfő Oroszország ügynöke?

– tette fel a kérdést Gyurcsány. Szerinte, ha ez a kormány marad, akkor a magyar szolganemzet lesz. Gyurcsány szerint ők nem a kormány ellenzéke, hanem ellenfele, mert hazafiak, és aki hazafi, az velük van.

A fideszes Kocsis Máté reagált Gyurcsány felszólalására, hogy felhozta, 2008-ban Oroszország katonai agressziót hajtott végre Grúzia ellen, akkor Gyurcsány lapított, és még ki is utazott Moszkvába, hogy együtt ebédeljen az agresszorral.

Orbán Viktor a viszonválaszban felidézte, hogy a Jobbik pártelnöke ment el a donbaszi népszavazás idején választási megfigyelőnek. Orbán szerint az ellenzék úgy beszél Ukrajnáról, hogy az ukránok helyébe képzeli magát. Egy szintre emelik Magyarországgal, miközben nem gondolkodhatnak úgy Ukrajnáról, mint Magyarországról, mert az egyik Ukrajna, a másik Magyarország.

Ukrajna érdekei soha nem előzhetik meg Magyarország érdekeit, nem fogjuk tönkretenni magunkat senkinek az érdekében

– mondta Orbán. Szerinte van két dolog, amiben az ellenzék és a kormány egyetért. Az egyik, hogy nem akarnak orosz fenyegetésben élni, és hogy nem akarnak magyar-orosz határt. Orbán szerint az ellenzék azt gondolja, hogy ehhez háborúval jutnak közelebb, a kormány szerint békével.

Felhozta azt is, hogy korábban a Jobbik volt az a párt, amelyik uniós zászlókat éget el, és így kéri most a kormányt arra, hogy viselkedjen európai módon.

Azt mondta az elnök úr, hogy iránytű nélkül sodródunk. Erre csak annyit tudok mondani, hogy bezzeg az MSZP

– reagált egy mondatban Tóth Bertalan felszólalására.

Orbán szerint Tordai Bence téved, és nincs recesszióban Magyarország, mert nagyobb volt a növekedés, mint az uniós átlagé. Szerinte csak technikalitás, hogy két egymás utáni negyedévben visszaesés van, és ezt technikai recessziónak hívják.

A miniszterelnök arra kérte a Mi Hazánkat, hogy fontolja meg álláspontját a NATO-bővítés ügyében, mert most úgy állunk, hogy Magyarország a NATO nélkül nem tudja megvédeni magát. Szerinte ehhez kell az is, hogy képességünk és akaratunk legyen arra, hogy megvédjük magunkat.

Orbán szerint Finnország és Svédország felvétele nem növeli a kockázatot Magyarország számára, de a további keleti bővítést erősen át kell gondolni.

Gyurcsány Ferenc kritikáira nem válaszolt a miniszterelnök.

A miniszterelnök felszólalása előtt napirend előtti felszólalások hangzottak el. Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselője kezdett az akkumulátor-gyárak építése ellen érvelt.

Két órával ezelőtt még azt írta a parlament honlapja, hogy Orbán Viktor a kormány tevékenységéről fog beszámolni – kezdte beszédét Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa, jelezve, hogy valamilyen hirtelen programváltozásról lehet szó. Tordai elmondta, szerette volna, ha felszólalása alatt ott lett volna a kormányfő, hiszen elmondta volna neki is, hogy miközben az élelmiszerinfláció 50 százalék, gyenge a mezőgazdaság, alacsonyak a nyugdíjak, és hogy gyenge a forint. Hozzátette: Magyarország érdeke nem az, hogy drágán vásárolt orosz földgázzal fűtsük fel a házakat. Dömötör Csaba parlamenti államtitkár szerint viszont a magyar gazdaság az uniós átlagnál gyorsabban növekszik és a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy máshonnan is jöhessen gáz.

Az elkerülhető (elhízás, alkoholfogyasztás, dohányzás által okozott) halálesetek számában a második helyen vagyunk az Európai Unióban, a kormány mégsem tesz semmit ezek csökkentésében – jelezte napirend előtt felszólalásában Dúró Dóra (Mi Hazánk). Szerinte a kormány úgy próbálja megvédeni az energiaitalokkal szemben a fiatalokkal, hogy közben 18 milliárd forinttal támogatta az egyik gyártót. Azt is elmondta, hogy az összes családtámogatás veszített a reálértékéből. Rétvári Bence államtitkár szerint nincs Európában olyan kormány, amelyik GDP-arányosan annyit költene a családtámogatásokra, mint a magyar. Hozzátette, hogy a mindennapos testnevelés, és a taotámogatás rendszere pedig azt segíti, hogy az embereket mozgásra ösztönözze.

Brenner Koloman, a Jobbik képviselője pártja hétvégi rendezvényét idézte fel, amelyen meghirdették a polgári Magyarország eszméjét, és bejelentették, hogy Jobbik – Konzervatívok néven folytatják. Azt ígérte, a Jobbik ki fogja vezetni a jobboldalt a fideszes egypárti hatalom fogságából, elítélik a szélsőségeket, az oroszpártiságot, és fontosnak tartják az európai értékeket.

Rétvári Bence arról beszélt: a Jobbik csak nevet változtatott, de ez nem megújulás, hanem elvtelenség.

Varga Jennifer / 24.hu

Hiller István szerint ismét eljött a főispánok kora, ezért elkezdett latinul beszélni. Szerinte ez ismét szükséges és modern dolog. Szerinte Petőfi Sándor emlékére létre lehetne hozni a Pató Pál díjat, aminek

Premium de Pato nominatum

lenne a neve. Majd arra kérte az államtitkárt, hogy latinul reagáljon. Kövér László szerint a hozzászólás nem volt házszabályszerű, és nem bíztathat bárkit latinul való felszólalásra. Rétvári Bence szerint a liberálisok nem veszik komolyan a magyar történelmet, és most az egyébként történész Hiller István is ezt teszi. Rétvári csalódását fejezte ki, hogy eddig azt hitte, Hiller és az ő gyökereik összeérnek, és most viccet csinál abból, hogy főispánok vannak. Rétvári szerint ők elviselik a baloldal gúnyolódását, mert büszkék Szent Istvánra.

A momentumos Hajnal Miklós arról beszélt, hogy szomorú dolog történt, mert a helyi választási bizottság Debrecenben nem hitelesítette azokat a kérdéseket, amelyeket most benyújtottak, és amelyek közül az egyik szó szerint megegyezett azzal a kérdéssel, amelyet korábban az LMP benyújtott, és jóvá is hagytak, csak a párt nem vette fel az aláírásgyűjtő íveket.

Koncz Zsófia államtitkár válaszolt, azzal, hogy az ellenzék korábban még támogatta az akkumulátorgyárakat, és most csak politikai hangulatkeltésből változtatták meg a véleményüket. Szerinte a Fidesz a klímaváltozás elleni harcban konzekvens.

Varga Jennifer / 24.hu

Varju László szerint megélhetési válság van, a kormány elpazarolta az elmúlt éveket, pedig már eurónk lehetne. A DK politikusa szerint az infláció nem a háború miatt van, hanem az Orbán-rendszer rossz működése miatt van.

Azért kerül ezer forintba egy kiló kenyér, mert Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.

– tette hozzá.

Tállai András válaszolt. Szerinte egy dolgot kihagyott belőle Varju László, hogy mi is van ezzel a dollárbaloldallal.

Azt is megmondják, hogy mit mondjanak a parlamentben a dollárért?

– tette fel a kérdést Tállai, majd valaki bekiabált, hogy

Neked mit mondtak a rubelért?

Tállai szerint csak a brüsszeli szankciós politika okozza az inflációt. Egyébként pedig Magyarország működik és működni is fog szerinte.

Nem bírtam ki nevetés nélkül, hogy az akkumulátorral működő LMP-s laptopokra az van írva, hogy stop akkugyár.

– mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP-ből. Szerinte a baloldal támogatta a szankciókat, amelyek jobban fájnak nekünk, mint Oroszországot.

Varga Jennifer / 24.hu

Dömötör Csaba válaszolt a kormánytól. Szerinte a tizedik szankciós csomag is formálódik, ami nem jó. Nem a béke, hanem a világháború felé halad a hangulat.

A Fidesztől Selmeczi Gabriella szólal fel, aki Kocsis Mátét idézett, amely szerint a gyermekvédelmi törvényt megsértették, a harc folytatódik. Szerinte a pedofília újra a figyelem központjába kerül Bite Zsolt ügye miatt. Selmeczi szerint az LMBTQ propaganda veszélyes a gyermekekre.

Selmeczi szerint nem lehet olyan, hogy valaki jobban fél a Soros-szervezetektől, a guruló dollároktól vagy a liberális médiumoktól, mint hogy jelentsen egy ilyen esetet.

Répássy Róbert válaszolt, aki egyetértett vele.

Grexa Liliána, az ukrán nemzetiségi szószóló beszélt ezután. Elmondta, hogy a magyar kormány megteremtette a feltételeit, hogy el tudják indítani az első ukrán nemzetiségi kiegészítő nyelviskolát Magyarországon.

Varga Jennifer / 24.hu

Ezután elmondta, hogy 368 napja Oroszország teljeskörű támadást indított Ukrajna ellen és civileket gyilkol, de Ukrajna tartja magát.

Ukrajnának nemzetközi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy a magából kikelt, megvadult agresszort megállítsa.

– tette hozzá. Ezután a segítségnyújtás és a befogadás 369

Eddig még a magyarországi ukránság életében ilyen sok támadást nem kellett elviselnünk. Az orosz propaganda sajnos beférkőzött Magyarországra is. De ez csak a kisebbség, a többségnek köszönjük a támogatást.

– tette hozzá.

A magyarországi ukrán nemzetiségi kisebbség mindenkinek köszönte a támogatást. Végül Traski Viktor, a fronton harcoló magyar származású egyetemi tanár szavait idézte:

A háború felerősít bizonyos értékeket, a nemzeti identitást is, mi pont azt tesszük, amit a magyarok 1948-ban. Isten segítse a megtámadott ukrajna népét.

Magyar Levente válaszolt, szerinte Magyarország mindig következetes volt Ukrajna területei egységének támogatásában, nem ismerte el a népszavazásokat, és elítélték Oroszország agresszióját. Magyar azzal válaszolt, hogy a magyar kormány béketárgyalásokat akar, amelyet tűzszünetnek kell megelőznie.

Magyar kikérte magának, hogy bárki azt az érzetet keltse, hogy Magyarország nem tesz eleget Ukrajnáért.

A 13 órakor kezdődő ülésnapon szót kap az ukrán nemzetiségi szószóló is, előtte pedig megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Kordás Lászlóról, a DK országgyűlési képviselőjéről és további három egykori képviselőről: a nemrégiben elhunyt Mécs Imréről (SZDSZ, majd MSZP), Polyák Sándorról (SZDSZ) és Tamás Gáspár Miklósról (SZDSZ).

Ezt követően több mint három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el, majd az ellenzéki frakciók kezdeményezésére időkeretes vita lesz a Magyarországra telepített és telepítendő akkumulátorgyárak környezeti és gazdasági hatásairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik