Élő Közélet

Gulyás Gergely: Elfogadhatatlan az orvosi kamara viselkedése

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Még idén megvásárolná a kormány a ferihegyi repülőteret – hangzott el Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szombati Kormányinfóján. Bocsánatkérést várnak az orvoskamara elnökétől, és politikainak címkézik az ügyeleti rendszer átalakításával szembeni ellenkezést. A gyermekvédelmi szabályozás további szigorítását ígérik, a háború ügyében Gulyás a miniszterelnöki évértékelőn elhangzottakat visszhangozta, és lehetséges tárgyalási alapnak nevezte a kínai békejavaslatot. Orbán esetleges kijevi útjáról azt mondta: az csak akkor történik meg, ha mindkét fél számára előnyös előrelépést ígér, a magyar érdek pedig a nyelvtörvény rendezése.
  • Kórházbezárás nem lesz, de „átcsoportosítás” igen
  • Vizsgálják, hogy oltóanyagot van-e értelme gyártani az épülő Nemzeti Oltóanyaggyárban
  • Oroszország a háború kizárólagos jogi felelőse
  • A kormány egyetért a svéd és finn NATO-csatlakozással, de a frakciót is meg kell nyugtatni, ezért megy delegáció a két országba
  • A korábban vártnál gyorsabban csökkenhet az infláció
  • Még idén lezárnák a Liszt Ferenc repülőtér adásvételét
  • Tovább szigorítanák a gyermekvédelmi szabályozást
  • Nincs még megállapodás a nemzeti tüzépekről

Gulyás: nincs rendben, hogy egy 40 éves ember egy 15 éves gyerekkel létesítsen szexuális kapcsolatot

Végül a Blikk kapott szót. Az újság arról érdeklődött, hogy a kormány támogatja-e a Mi Hazánk javaslatát, miszerint 14-ről 18 évre emeljék a beleegyezési korhatárt azonos neműek szexuális kapcsolata esetén. Gulyás erre azt mondta, erről nem tárgyalt a kormány. A miniszter az óbudai esetre utalva leszögezte: az nincs rendben, hogy egy 40 éves ember egy 15 éves gyerekkel létesítsen szexuális kapcsolatot.

Ezzel véget ért a szombati kormányinfó.

Orbán Viktor nem szurkol senkinek sem, de a magyar kormány sem drukkol senkinek sem a háborúban

Az RTL arról kérdezte a kormányt, hogy kinek szurkol az orosz-ukrán háborúban. Gulyás erre azt mondta, hogy nem jó pozíció szurkolónak lenni ebben a kérdésben, és nem drukkolnak senkinek sem. Azt hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy történt egy nemzetközi jogsértés. Ugyanakkor van egy realitás is, miszerint az oroszok és az ukránok egy frontvonalon küzdenek most már huzamosabb ideje, amely frontvonal lényegében nem változik. Ezt a helyzetet Gulyás szerint fegyverszünettel és békével lehet kezelni.

Az érettségibojkottról is kérdezte az RTL Gulyást. A kérdés arról szólt, mintegy  kétszáz pedagógus jelezte, hogy az emelt szintű érettségiztetést bojkottálják, mert a kormány nem reagál a követeléseikre. „Szerintem soha nem helyes, ha valakinek az államnak vitája van, és a diákokon veri le a port” – mondta erre Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy „azon dolgoznak, hogy megkapják az emelést a pedagógusok”.

Nem mondta el a miniszter, hogy a Fideszben ki ellenezte a svédek és a finnek NATO-csatlakozását

A Telex érdeklődésére Gulyás Gergely nem árulta el, hogy ki, kik voltak azok, akik a Fidesz frakcióülésén ellenezte a svédek és a finnek NATO-csatlakozását. „Zárt ülés volt” – mondta Gulyás. Hozzátette: nem volt a kérdésről szavazás.

A portál kérdésére, hogy mi a helyzet a Nemzeti Oltóanyaggyárral, Gulyás azt mondta, épül a gyár. Hozzátette: vizsgálják, érdemes-e ott még koronavírus elleni oltóanyagot gyártani, vagy ha nem azt, akkor mit.

Gulyás Gergely: a napelem-támogatásokat elkezdték kifizetni

Az mfor.hu kérdésére Gulyás elárulta, hogy a napelem-támogatásokat elkezdte kifizetni a kormány. Hangsúlyozta: 6300 pályázó több mint 10 milliárd forintnyi támogatáshoz jut.

Arra a kérdésre, hogy az orosz-ukrán béke megkötéséhez milyen feltételek kellenének, Gulyás pontos részleteket nem mondott. Azt hangsúlyozta, hogy nemcsak Ukrajnával kellene tárgyalnia Oroszországnak, hanem az Egyesült Államokkal is. Arra a felvetésre, hogy az megfelelő lenne-e, hogy Oroszország a tavaly február 23-i vonalak mögé vonja vissza csapatait, Gulyás azt mondta, hogy ez elfogadható lenne, igen. Kicsi esélyt lát ugyanakkor, hogy a magyar kormány bármiben tudná segíteni ezt a békét, de ha lenne ilyen lehetősége, azzal élne.

Áll a Fudan is a beruházási stop miatt

A hvg.hu érdeklődött a Fudannal kapcsolatban, mire Gulyás azt mondta, hogy a beruházási stop kiterjed a Fudan Egyetemre, egyelőre nincs tervezés és előrelépés. A hvg.hu megkérdezte, hogy akkor indokolt-e fenntartani a nem létező egyetemet fenntartó alapítványt – erre Gulyás azt mondta, hogy ezt a kérdést meg kell vizsgálni. (A Momentum szombati videójában ezt az alapítványt próbálták – sikertelenül – meglátogatni.)

Gulyás: átcsoportosítás történhet az egészségügyben

„Nem zárunk be kórházakat” – mondta Gulyás a 444.hu érdeklődésére. A portál munkatársa Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt idézte, aki szerint a kórházak közel harmada üres, ő pedig megpróbálja meggyőzni a képviselőket arról, hogy nem az ágyszám dönti el az ellátás minőségét. „Magyarországon kórházakat mindig a baloldal zárt és zár be” – mondta Gulyás. A miniszter szerint olyan ágyakra van szükség, ahol elláthatnak már kórházi ellátást nem igénylő, ugyanakkor szociális gondoskodást igénylő embereket. Ezt fogják megvizsgálni a kormányban, ezen úgynevezett passzív ágyak az átcsoportosítása történhet majd meg.

Gulyás: Jogi értelemben 100 százalékban Oroszországot terheli a felelősséget a háborúért

A 444. hu kérdésére Gulyás nem mondta meg, hogy Moszkvába, vagy Kijevbe utazik hamarabb Orbán Viktor. „Egyik útnak sincs még időpontja” – tette hozzá.

A háborúval kapcsolatban azt mondta Gulyás, hogy annak kirobbantásáért jogi értelemben „100 százalékban Oroszország a felelős”. Politikai értelemben azonban nem ennyire egyszerű a helyzet, mondta a miniszter. Gulyás szerint eldönthetetlen az a vita, hogy elkerülhető lett-e volna a háború, ha a NATO garantálja, hogy Ukrajna nem csatlakozik a szövetséghez, de egyértelmű helyzetet teremtett volna, ha a szövetség megadja a garanciát és mégis megindul a háború.

Ezért akar a kormány orosz üzletembereket levetetni a szankciós listáról

Azt is megkérdezte Spirk József, a 24.hu munkatársa, hogy miért akar Magyarország kilenc személyt leszedetni az EU-s szankciós listáról. Gulyás azt mondta, a magyar kormány elve, hogy akinek nincs a háború kitörésében szerepe, azt ne büntessék általánosságban. Jelezte, nemcsak Magyarország részéről volt kezdeményezés, hogy lekerüljenek bizonyos nevek. „Amikor mi ilyet kérünk, akkor személyre lebontott indokolást írunk.”

Gulyás: a magyar kormány egyetért Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával

Gulyás Gergely a 24.hu munkatársának kérdésére, kijelentette, hogy a témában vitázó Fidesz-frakció megnyugtatásához szükség van ahhoz, hogy a Svédországba és Finnországba küldött a tárgyalódelegáció jó élménnyel távozzanak NATO-ügyben.

Hozzátette:

a magyar kormány alapvetően egyetért Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával.

A tárgyalódelegáció feladata, hogy meggyőződjön, hogy az érintett két ország milyen szerepet képzel magának a NATO-ban. Emellett „jó lenne közös álláspontra jutni azokban a kérdésekben, amelyekben Magyarországot alaptalanul gyanúsítgatták” ezek az országok.

Elmondta azt is, hogy a Fidesz-frakcióban kialakult vita lényege az volt, hogy „Több tiszteletet Magyarországnak!”.

Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásáról valamikor március második felében tud a magyar parlament szavazni.

Varga Judittal kapcsolatban a bizalom a kormányon belül erősödik, dacára a Völner–Schadl-pernek. Szerinte nincs jelentősége Varga beidézésének, amely igényt Völner Pál ügyvédje terjesztett elő a héten. A folyamatban lévő büntetőügyet Gulyás nem akarta kommentálni.

Gulyás reméli, hogy az idei évben lezárható a Liszt Ferenc repülőtér adás-vétele

A kannabisz orvosi célú felhasználására miért mondott nemet a kormány? – szól a kérdés Gulyáshoz. A miniszter szerint erre az egészségügyi tárca tud válaszolni. A Liszt Ferenc repülőtér megvásárlásával kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy egyértelműen szeretnék visszaszerezni.

Ezt vissza kell vásárolni, folynak a tárgyalások, és remélem, hogy az idei évben az adás-vétel lezárható.

Gulyás meg fogja szavazni a finn-svéd ratifikációt

Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt, ehhez kell, hogy erős országok csatlakozzanak hozzá.

Az egy más kérdés, hogy Svédországból és Finnországból is értek minket megalapozatlan kritikák.

A finn sajtószabadság mércéje Gulyás szerint nem felel meg annak a szintnek, amit Magyarországon sikerült felállítani – mondta. Gulyás meg fogja szavazni a ratifikációt – tette hozzá.

Nincs még kormánydöntés a nemzeti tüzépekről

Nincs még kormánydöntés a nemzeti tüzépekről: van egy előterjesztés, azt megvitatja a kormány – jelentette ki Gulyás. A földgáz áráról a kormány már tudatta, hogy a piaci árat nem fogják emelni, de miért nem csökkentik? – szólt a következő kérdés.

Április 30. után, annak fényében, hogy mit, mennyiért tudunk beszerezni, lehet új árat megállapítani

– reagált a miniszter.

A gyermekvédelmi törvényre visszatérve Gulyás elmondta, hogy Brüsszellel ugyan vannak vitáik, de reméli, a pedofíliát nem fogja védelmébe venni a bizottság. Az esetszámok növekedésének oka a kormány álláspontja szerint az, hogy alaposabb most már a felderítés. Gulyás szerint ennek az ügynek előtérbe kell kerülnie, és ez olyan téma, amelyben nemzeti konszenzus kell.

Zajlanak az előkészületek Orbán kijevi látogatásával kapcsolatban

Gyurcsány zsidóktól elkobozott házban látta vendégül Putyint – jött a válasz a Magyar Nemzet egyik ellenzéket érintő kérdésére, majd a miniszter így folytatta: az orosz agressziót elítéltük, Ukrajnát támogatjuk, de a szankciókkal Európa saját magát lőtte lábon.

Az ATV munkatársa Orbán esetleges kijevi látogatásáról kérdezte Gulyást. Előkészületek zajlanak, de Gulyás szerint olyan találkozások kellenek, aminek van értelme és mindkét oldal profitál. Nekünk a problémánk a nyelvtörvény és ebben az ügyben is előre kellene lépni.

Gulyás arról is beszélt, hogy

minél távolabb vagyunk az orosz határtól, annál jobb.

Nem maradhat az óbudai eset következmények nélkül

Nem maradhat az óbudai eset következmények nélkül – jelentette ki Gulyás Gergely. Elmondta, hogy a tankerület korábbi vezetője kapott bejelentést, és felelőtlenség, hogy nem indult vizsgálat az ügyben.

Azt látjuk, hogy a gyermekpornográfia esetén az elmúlt években növekedett az esetek száma: 2017-ben 120 ilyen eset volt, tavaly pedig már 261.

A gyermekvédelmi szabályokat át kell tekinteni, gyors vizsgálatot folytatnak majd le. Egyetértenek azzal, amit Bagdy Emőke mondott, hogy aki egy 15 éves gyerekkel ilyet tesz, az pedofil, és ha a jelenlegi szabályozás alapján nem lehet fellépni ellene, akkor meg kell változtatni azt, hogy „ilyen még egyszer ne fordulhasson elő”.

A gazdasági helyzet

A magyar gazdaság erejét mutatja, hogy 46 ezerrel többen dolgoznak ma többen Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt – folytatta Gulyás, majd sorolni kezdte, hogy kiket véd a kormány: vállalkozások, nyugdíjasok, családok.

 A költségvetési egyensúlyt fenn kell tartani, a választás évében hiányt csökkentettünk

– ismertette a további pozitívumokat Gulyás.

Idén is tovább fogjuk csökkenteni a hiányt. Ehhez szükség van extrabevételekre.

– tette hozzá azzal, hogy 2023-ban is maradnak az extraprofitadók.

Gulyás: Európa sodródik a háború felé

A kormány foglalkozott a háború kérdésével, a gyermekvédelemmel és gazdasági kérdésekkel is –kezdte a Kormányinfót Gulyás Gergely. A kormány azt látja, hogy Európa sodródik a háború felé és Magyarországra is egyre nagyobb nyomás nehezedik – visszhangozta a miniszterelnök múlt szombati évértékelőjén már elhangzottakat. A kormány álláspontja, hogy a magyar érdek változatlan: kimaradni a háborúból. Fegyvereket nem szállítunk, hiszen az csak a harcoktól eddig megóvott Kárpátalján keresztül volna lehetséges, és sürgetjük a béketárgyalásokat – mondta Gulyás, aki hozzátette, hogy a háború kirobbanásáért Oroszország a felelős.

A kormány meggyőződése, hogy ebben a háborúban csak vesztesek vannak és minél tovább tart a háború, annál több lesz az áldozat.

A gyermekvédelmi törvényről tehet bejelentést Gulyás Gergely

Szokatlan időpontra, szombaton egy órára hirdetett Kormányinfót a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A Magyar Nemzet mai cikke szerint a gyermekvédelmi törvényre vonatkozóan is bejelentéseket tesz Gulyás Gergely. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté tájékoztatása szerint a kormány dolgozik a szabályozás szigorításán, a javaslat pedig számos területet érinteni fog. A továbbiakról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fog beszámolni – írja a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a „genderideológiáról” egyeztetett Pintér Sándorral. Péntek reggeli rádióinterjújában a kormányfő azt mondta: az óbudai iskolában történtek miatt a belügyminisztertől a nap folyamán „nagyon világos választ” vár arra, „hol vannak azok az állami emberek, akiknek az a dolguk, hogy vigyázzanak a gyerekeinkre”. Hozzátette, „csak akkor tudjuk megvédeni a gyerekeinket a genderideológiával szemben”, ha bemutatjuk a felmerülő veszélyeket, „és itt az államnak kötelessége van”.

Olvasói sztorik