Belföld

Izraeli vallásbíróság tiltotta meg, hogy leváltsák magyar ortodox hitközség vezetését

MTI
MTI

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) szerdán a Facebook-oldalán tette közzé, hogy az Izraelben működő, nagy tekintélyű rabbinikus vallásbíróság végzését, amelyben megtiltotta, hogy leváltsák a MAOIH vezetőségét. A bíróság szerint három, „magát a hitközség tagjának nevező” magánszemély szerdára hitközségi közgyűlést hívott össze, hogy ott levezényeljék a személycseréket.

A végzésben felfüggesztették egy másik, tavaly október 27-én megtartott közgyűlés határozatait is. Ezen az eseményen a régi tagság megkerülésével jelentős mértékben megváltoztatták a szavazati joggal rendelkezők körének összetételét, hogy megalapozzák a régi elnökség leváltását.

A Deutsch Róbert György vezetése alatt álló kisegyház közösségi oldalán azt írták: azért volt szükség arra, hogy az izraeli vallási bírósághoz forduljanak, mert az utóbbi időben folyamatos és súlyos támadások érték a MAOIH függetlenségét.

A hitközség nem nevezi meg konkrétan a támadót, csupán annyit közöl, hogy „egy nagyobb és nemzetközileg befolyásosabb zsidó szervezet” volt az elkövető.

Forrásaink egybehangzó állítása szerint ez a szervezet a kormányzat kiemelt támogatását élvező Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) volt. Az EMIH és az ortodox hitközség között hosszú ideje látványos „közeledés” zajlott, és most ez az ügy került az izraeli bíróság elé. A végzésben megnevezett személyek valójában a két zsidó szervezet egyesítését készítették volna elő az ortodoxok régi vezetőségének lecserélésével.

Köves Slomóék közeledése a MAOIH-on belül már tavaly komoly belső harcokat generált. Az EMIH-hel sokáig jó viszonyt ápoló Deutsch Róbert elnököt az ősszel megpróbálták leváltani. Az elnökcserét azonban az egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, Semjén Zsolt titkársága megakadályozta. Köves Slomó ezt követően Izraelbe utazott az államtitkárság képviselőjével, hogy az ortodoxokról tárgyaljanak. A februári látogatáson, amelyen az EMIH vezetője Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát és helyettesét Fürjes Zoltánt kalauzolta, a Szombat cikke szerint már nyíltan szóba került a közösségek egyesítése. A Szombat a helyi portálokat idézve azt írta, hogy Soltész „a Rebbe áldását kérte a közösségek egyesülésére, és a magyar kormány nevében ígéretet tett arra, hogy mindenben segítségére lesz, ami a közösségek közös jövőjéhez szükséges.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik