Belföld

Öt harminc év alatti háziorvos van az országban

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

30 év alatti magyarországi háziorvosok összesen: 5 fő – ezzel az adattal hívta fel a Magyar Orvosi Kamara Facebook-oldalán a figyelmet az egészségügyi alapellátás tarthatatlan helyzetére. A háziorvosok átlagéletkora 60 év körül van.

A Hvg.hu összesítése szerint jelenleg 621 tartósan beöltetlen háziorvosi praxis van az országban. Ezekről az Országos Kórházi Főigazgatóság oldalán lehet tájékozódni.

Tavaly szeptemberben, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt, ami azt jelentette, hogy minden tizedik praxis volt üres. A betöltetlen praxisokból 80 már több mint tíz éve üres, 126 pedig több mint öt éve volt üres. A GKI szerint az orvoshiánynak több oka is van:

  • a háziorvosok körében jelentős az elöregedés (az átlagéletkoruk 60 év);
  • a kilátástalanság, főleg azokban a praxisokban, amelyek nehezen elérhető településeken találhatók;
  • jelentős a magánellátás elszívó hatása a magasabb juttatások miatt, ami inkább a nagyobb városokra lehet jellemző.

A rezsiköltségek emelkedése is sokszor kigazdálkodhatatlan áremelést jelenthet a háziorvosoknak, az egyik fővárosi rendelőben tavaly októberben tizenhétszeresére nőtt a fűtés díja tavaly áprilishoz képest. A Háziorvosok Online Szervezete szerint a magyarországi háziorvosi rendelők fele kerülhet hasonló helyzetbe.

feszültséggel jár az ellátórendszer működésének átszervezése, a háziorvosi körzetek határainak átalakítása. A központi ügyeletet hamarosan az Országos Mentőszolgálat szervezi Budapesten kívül a háziorvosok, házi gyermekorvosok részvételével. A háziorvosoknak ezzel összefüggésben új ügyeleti szerződést kell aláírniuk, amelyre erősen próbálják őket presszionálni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2010 és 2021 között 644 fővel 10 százalékkal csökkent a praktizáló háziorvosok száma, és 2021-ben 5807 praktizáló háziorvos több mint 73 millió esetet látott el. Ezek alapján 2021-ben egy háziorvosra 12 645 eset jutott, ez napi 50 beteget jelent, ami 16,3 százalékos emelkedés 2020-hoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik