Gazdaság

Bajban a háziorvosok: van olyan praxis, ahol tizenhétszeresére nőtt a fűtés díja a tavalyihoz képest

Kummer János
Kummer János

Miközben az iskolák, óvodák, könyvtárak, uszodák, kiállítások, önkormányzati fenntartású intézmények számára jelent óriási kihívást a megemelkedett rezsiköltségek kigazdálkodása, kiderült, a háziorvosi praxisokat is megviseli az energia megugrott ára. Az RTL híradójából kiderült, hogy a rezsiköltségek emelkedése sok esetben kigazdálkodhatatlan áremelést jelent,

az egyik fővárosi rendelőben októberben tizenhétszeresére nőtt a fűtés díja tavaly áprilishoz képest.

A Háziorvosok Online Szervezete szerint a magyarországi háziorvosi rendelők fele kerülhet hasonló helyzetbe. Háromezer olyan praxis van ugyanis az országban, amely saját pénzből gazdálkodik, és piaci áron kapja az energiát. Ők segítség nélkül várhatóan képtelenek lesznek kigazdálkodni a rezsit – mondta Békássy Szabolcs, a szervezet alapítója.

Nagyjából 10-15-szörös rezsinövekedéssel számolnak, ami egy-egy praxis esetében akár 700-800 ezer forintos költségnövekedést is jelenthet havonta. Ezért is várják az önkormányzatok segítségét. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint azonban erre jelenleg nincs esély. Gémesi György elnök szerint az önkormányzatoknak annyi tartalékuk sincs már, hogy a saját tulajdonukban álló rendelőket és intézményeket fenn tudják tartani „a brutálisan megemelkedett energiaárak” mellett.

Így azt várják, hogy a kormányzat segítse a településeket. A kormány a Híradóval azt közölte: külön-külön vizsgálják majd a nagyobb önkormányzatok helyzetét, az erre kijelölt miniszteri biztos ennek alapján nyújt be javaslatot a kormánynak. Céljuk, hogy továbbra is biztosítsák a legfontosabb közszolgáltatások működését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik