Belföld

Fenyegetik a háziorvosokat, hogy ügyeljenek 

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Elindult a toborzás, hogy vegyenek részt az Országos Mentőszolgálat által irányított új rendszerben. Vállalkozások tucatjai dőlhetnek be.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) néhány napja számolt be arról, hogy elindult a nyomásgyakorlás, néhány kollegiális vezető valótlanságot állítva szeretné megfélemlíteni a háziorvosokat, hogy rábírja őket, írják alá az új ügyeleti szerződést. A Népszava úgy tudja az érintettektől, hogy a „meggyőzés” részeként az is elhangzott, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szerződést bonthat velük, és lista is  készülhet róluk a belügyminiszternek.

A lap idézi azt a dokumentumot is, amelyet Kunetz Zsombor orvos osztott meg Facebook-oldalán. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal abban azt írta a háziorvosoknak, hogy „a jogszabály szerint azok is kötelesek részt venni az ügyeleti ellátásban, akik nem írják alá a szerződést.” Ezt az Orvosszakszervezet elnöke cáfolta. Szabad Zoltán szerint

a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincsen mód a háziorvosok ügyeletbe kényszerítésére.

Mint mondta, Takács Péter államtitkár, illetve Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója szerint is önkéntes a részvétel az ügyeletben, ezért arra kéri a háziorvosokat, ne üljenek fel az ilyen nyomásgyakorlásnak, akinek kétsége van, vegye fel a kapcsolatot a szakszervezet, vagy a MOK jogászával. A szakszervezeti vezető szerint tisztulna a kép, ha a Belügyminisztérium kiadna egy jogértelmezést az ügyeletről, amire Takács Péter államtitkár ígéretet is tett.

A MOK Facebook-oldalán jelezte, az alapellátásban dolgozókat fenyegető tagjaik ellen etikai eljárások indulnak, ezt egy megyei kollegiális vezetővel szemben már meg is lépték, mert hivatali helyzetével visszaélt. amikor a küldöttgyűlésen hozott határozat megtagadására szólított fel.

Einstandolja az állam az ügyeleteket

A Válasz Online szerint az új rendszerről újabb mérföldkőhöz ér az egészségügy államosítása. Azzal ugyanis, hogy az Országos Mentőszolgálat szervezi a háziorvosi ügyeletet, vállalkozások tucatjai dőlnek be. Boza Laura egészségügyi ügyvéd szerint nem biztos, hogy ezzel lezárul a történet, a hatályos szerződéssel rendelkező cégek ugyanis kártérítést kérhetnek. A portál feltérképezte a nagyobb szolgáltatókat, az ügyeleti díjakat és megszólaltatatt a MOK alelnökét.

Álmos Péter azt mondta, egyetértenek a kormánnyal abban, hogy a jelenlegi ügyeleti rendszer nem optimális, a változtatás irányát sem tartják feltétlenül rossznak, de gondjuk azzal van, hogy semmilyen ellenőrizhető, publikus tanulmány nincs a Hajdú megyei modellről.

Amíg ezt nem látjuk, hogyan lehet ráengedni az országra ezt a modellt? Próba-szerencse alapon?

A Győr-Moson-Sopron megyei elnök, Szijjártó László nem érti, miért kell ott is változtatni, ahol eddig az ügyeleti rendszer jól működött. Ő nem talált arra példát, hogy bárhol Európában az állami mentőszolgálat szervezné az ügyeleti ellátást. A portál szerint egyelőre Hajdú-Biharban sem teljesült az a kormányzati cél, hogy megyén belül saját orvosaikkal tudják megoldani az ellátást. Soós Zoltán, az orvosi kamara háziorvosi csoportjának vezetője a lappal közölte: ötven kollégája írt alá a megyéből, vagyis a helyek kétharmadára a megyén kívülről szerződtetnek ingázó orvosokat. A VOSZ Egészségügyi Tagozata néhány hete jelezte, az egészségügyi rendszer problémáinak végleges és megnyugtató megoldását az állami közegészségügyi ellátás és a magánegészségügyi vállalkozások együttműködésében látja. A magán és állami szektorok integrációja a szektorsemleges finanszírozás oldaláról valósulhatna meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik