Belföld

GKI: Minden tizedik háziorvosi praxis betöltetlen

2022. szeptember elsején 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, ez azt jelenti, hogy minden tizedik praxis üres – írja a GKI Gazdaságkutató Zrt. alapján a Napi.hu. A betöltetlen praxisokból 80 már több mint tíz éve üres, 126 pedig több mint öt éve üres.

A legtöbb háziorvos, 73 fő, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, de Budapesten is 59, Pest megyében pedig 58 háziorvosra lenne szükség. Fejér, Heves és Nógrád megyékben átlag feletti volt az orvoshiány, de Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyében 47, illetve 45 betöltetlen praxis van. A legjobb helyzet Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron megyében volt, ott egyaránt 16 betöltetlen praxist regisztráltak.

A GKI elemzése alapján az orvoshiánynak több oka is van: a háziorvosok körében jelentős az elöregedés (az átlagéletkoruk 60 év); a kilátástalanság, főleg azokban a praxisokban, amelyek nehezen elérhető településeken találhatók; a magánellátás elszívó hatása a magasabb juttatások miatt, ez inkább a nagyobb városokra lehet jellemző.

A cikk idézi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait is, amely szerint 2010 és 2021 között 644 fővel 10 százalékkal csökkent a praktizáló háziorvosok száma, és tavaly 5807 praktizáló háziorvos több mint 73 millió esetet látott el.

Ezek alapján 2021-ben egy háziorvosra 12 645 eset jutott, ez napi 50 beteget jelent, ami 16,3 százalékos emelkedés 2020-hoz képest.

A lap azt írja, hogy ennek hátterében az állhat, hogy a koronavírus-járvány miatt 2,5 millió esettel csökkent a rendelői ellátás, de több mint 10 millió új eset volt telefonon keresztül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik